Makronkový den

      Sladký je konec školního roku!

      S kamarádkou jsme se rozhodly společně upéct něco nevšedního, těžkého a roztomilého. Recept, který by nás bavil a samy bychom si na něj netroufly! Po hodině angličtiny asi před třemi měsíci jsme se rozhodly. Každý si měl vybrat jednu zemi a prostřednictvím power pointové prezentaci ji předvést třídě. Zvolily jsme (z mé) práce o Francii klasiku... MAKRONKY / macaroons (aj) / makronen (nj) / macarons (fr) / "tybožskéksežráníbarevnéanadýchanékřupavépiškotky" (šj)! Pomohl nám v tom skvělý Z ghetta blog!
      Sešly jsme se na celý den, místo školy a ano, cítíme se kvůli tomu strašně. Snad panu profesorovi v momentu, kdy jsme si vyměnili vysvědčení a krabičku se zákusky nedošlo, že má včerejší omluvenka z důvodu "lékař" nebyla tak úplně pravdivá. Při procházce na sportovním dnu jsem určitě kolektivu moc chyběla. :D A kdyby! Nakonec jsme uplatily vesměs všechny (odvážnější se sebevražednými sklony dokonce snědli i zelené makronky s podivně tyrkysovým krémem!). Co myslíte, byli byste stejně odvážní? :)


      Obrázkem se provalilo, že naše "makronky" nebyly pravými macarons. Snažily jsme se držet originálního receptu jak to jen šlo - přesívaly jsme mandlovou moučku, vykrajovaly sníh z bílků a házely plechem na zem, aby unikly bublinky... Jenže výsledek nevypadá podle předlohy. Nezbývá doufat. Příště to bude lepší! Aspoň jsme se mohly zasmát... Při porovnávání našich fotek a originálu se směji stále. :D :) Chutnaly však božsky!
      Jak bylo řečeno již dříve, zabralo nám pečení celý den! Respektive od devíti do půl páté jsme z kuchyně nevylezly. :D Pokud jste stejní šílenci, vyzkoušíte je také podle našeho návodu a povedou se, budou nadýchané a s pověstnou "nožkou", prosím napište nám. Rády bychom zjistily, kde soudruzi z NDR udělali chybu.

Na jednu dávku makronek si připravte:

Těsto:
  • 2 bílky (pokojové teploty)
  • 55 g mandlové mouky (na jemno namletých mandlí)
  • 13 g cukru krupice
  • 100 g cukru moučky
Krém: 
  • 3 žloutky
  • 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
  • 230 ml mléka
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 kapka vanilkového nebo mandlového aroma
  • kakao a jiná barviva

Také budete potřebovat - spoustu nádobí, trpělivosti a času.

Postup:

1) Připravíme si všechny suroviny a necháme je cca půl hodiny přejít na pokojovou teplotu. Na pečící papír si načrtneme kroužky, např. velikosti padesátikoruny.

2) Do mísy si přesejeme mandlovou mouku a smícháme ji s moučkovým cukrem. Veškeré hrudky odstraníme.

3) Oddělíme si bílky od žloutků a v misce je začneme šlehat do sněhu. Ve zhruba polovině procesu přidáme krystalový cukr a barvivo (např. kakao) a šleháme, dokud není sníh správně tuhý.

4) Našlehané a obarvené bílky s cukrem opatrně "krájíme" do mandlovo-cukrové směsi.

5) Vzniklým těstem naplníme sáček na zdobení dortů a na pečící papír utváříme ve střední vzdálenosti kulaté a co nejvíce symetrické piškotky.

6) Podle vlastního uvážení pouštíme plech z výšky na zem, abychom se zbavili nežádaných bublin.

7) Před pečením plech na 30 minut necháme odpočívat.

8) Pečeme na středním roštu v předehřáté troubě při teplotě 150°C po dobu cca 14 minut.

9) Zatímco se malá dílka pečou, připravíme si krém. Žloutky s cukrem vyšleháme do žlutavé pěny a poté do nich zapracujeme metlami ještě mouku a vanilkovou/ mandlovou esenci. Mléko si dáme ohřívat v hrnci na plotnu a před tím, než se začne vařit do něj vmícháme žlutý krém a barvivo. Přivedeme k varu, vaříme cca 2-3 minuty a odstavíme. (recept ze stránek bon-apetit)

10) Vychladlým krémem spojujeme shodné piškoty. Je hotovo!


        A je to tady - konec školy, začátek prázdnin a léta! Znamená to pro mě hlavně jedno - maturita se blíží. Sakra. Už není za rohem, ale přiběhla mi zaklepat hned na dveře a já ji tam chci ještě pěkně dlouho nechat. :D Jediné, na co se v maturitním ročníku těším jsou tři věci - ples, volno po přijímačkách a pocit, že jsem už velká holka. Přijde vůbec? Myslela jsem si, že se dostaví v patnácti - nic. V osmnácti? Nic. Tak si uchovám pravděpodobně duševní mládí až nadosmrti.
       Spojím teď příjemné s užitečným - sednu si na balkon a při slunění si sepíši seznam úkolů. Povinnou četbu vezmu letos na dovolené útokem! AŤ ŽIJE LÉTO!
       Přeji všem krásné prázdniny! ☺

Jak mají vypadat správné Makronky? 

Z pinterestu:




Snad budou takto vypadat příště... O:)

Už jste někdy pekli makronky? Nebo snad jen ochutnali originál? 
Zamilovali jste se do nich, nebo si myslíte, že je to těžké nic? :P

12 komentářů:

  1. Miluju Makronky! ale upéct je správně není lehké ;) ty vaše vypadají fakt dobře :) né, jako originál, ale hlavně, že tak chutnaly ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu není:/ ale budeme se o to pokoušet, dokud se nepovedou! :) snad se to jednou povede podle našich představ.. O:)

      Vymazat
  2. Vypadají dobře, zvlášť ty zelené:-)))
    Ještě jsem je nepekla, no mohla bych jednou zkusit:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ajko,
      Děkuji :)! Za zkoušku rozhodně stojí, ale věř mi, že je pak nebudeš moct dlouho vidět! :D :) Já si je zkusím zas až za půl roku.. :D Přeji ti, aby se povedly lépe než nám. :))
      Corculum♥

      Vymazat
  3. Spolužák dělá vynikající makronky podle Piera Hermés a měla jsem čest ochutnat i ty pravé od něj a je to prostě slast! :) Tyhle ale také vypadají slibně a chutně. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Děkuji za tip, příští makronky udělám také podle receptu Pierra! :)

      Vymazat
  4. Ahoj, ja jsem makronky delala nekolikrat, nez se poprve povedly. A v jejich pripade plati, ze kazda zkusenost pomaha k lepsim vysledkum. I ted se mi ale casto nepovedou. Uz je to ale lepsi:-) deti je miluji a to je dulezitejsi nez to, jestli maji povestnou patku nebo hladky povrch... Mam je taky na blogu a dokonce v jedne fotce jsme se sesly:-) blog.kafeadort.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá mi než doufat, že se mi jednou také povedou...:) Ale popravdě, po té době v kuchyni se do nich asi ještě dlouho znovu nepustím. :D

      Vymazat
  5. Milá Štěpánko, to je něco tak nevšedního, těžkého a roztomilého, až si na to netroufám. ;-) Ale pokochala jsem se tvým článkem báječně a usmyslela jsem si, že si jednou tuhle francouzskou pochoutku doma udělám a nebudu se toho bát. ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. :) Rozhodně se není čeho bát! V nejhorším případě chuť zvítězí nad vzhledem... :) (Jako u mě.:D)

      Vymazat
  6. Ja suhlasim s Vivi ani ja si na to netrufam :) skor len ochutnavam inde :)


    Pozyvam na letnu Sally Hansen a Oriflame giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/06/letne-rozdavanie.html

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: