Sladký je konec školního roku!
S kamarádkou jsme se rozhodly společně upéct něco nevšedního, těžkého a roztomilého. Recept, který by nás bavil a samy bychom si na něj netroufly! Po hodině angličtiny asi před třemi měsíci jsme se rozhodly. Každý si měl vybrat jednu zemi a prostřednictvím power pointové prezentaci ji předvést třídě. Zvolily jsme (z mé) práce o Francii klasiku... MAKRONKY / macaroons (aj) / makronen (nj) / macarons (fr) / "tybožskéksežráníbarevnéanadýchanékřupavépiškotky" (šj)! Pomohl nám v tom skvělý Z ghetta blog!Sešly jsme se na celý den, místo školy a ano, cítíme se kvůli tomu strašně. Snad panu profesorovi v momentu, kdy jsme si vyměnili vysvědčení a krabičku se zákusky nedošlo, že má včerejší omluvenka z důvodu "lékař" nebyla tak úplně pravdivá. Při procházce na sportovním dnu jsem určitě kolektivu moc chyběla. :D A kdyby! Nakonec jsme uplatily vesměs všechny (odvážnější se sebevražednými sklony dokonce snědli i zelené makronky s podivně tyrkysovým krémem!). Co myslíte, byli byste stejně odvážní? :)
Obrázkem se provalilo, že naše "makronky" nebyly pravými macarons. Snažily jsme se držet originálního receptu jak to jen šlo - přesívaly jsme mandlovou moučku, vykrajovaly sníh z bílků a házely plechem na zem, aby unikly bublinky... Jenže výsledek nevypadá podle předlohy. Nezbývá doufat. Příště to bude lepší! Aspoň jsme se mohly zasmát... Při porovnávání našich fotek a originálu se směji stále. :D :) Chutnaly však božsky!
Jak bylo řečeno již dříve, zabralo nám pečení celý den! Respektive od devíti do půl páté jsme z kuchyně nevylezly. :D Pokud jste stejní šílenci, vyzkoušíte je také podle našeho návodu a povedou se, budou nadýchané a s pověstnou "nožkou", prosím napište nám. Rády bychom zjistily, kde soudruzi z NDR udělali chybu.
Na jednu dávku makronek si připravte:
Těsto:
- 2 bílky (pokojové teploty)
- 55 g mandlové mouky (na jemno namletých mandlí)
- 13 g cukru krupice
- 100 g cukru moučky
- 3 žloutky
- 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
- 230 ml mléka
- 70 g moučkového cukru
- 1 kapka vanilkového nebo mandlového aroma
- kakao a jiná barviva
Také budete potřebovat - spoustu nádobí, trpělivosti a času.
Postup:
1) Připravíme si všechny suroviny a necháme je cca půl hodiny přejít na pokojovou teplotu. Na pečící papír si načrtneme kroužky, např. velikosti padesátikoruny.
2) Do mísy si přesejeme mandlovou mouku a smícháme ji s moučkovým cukrem. Veškeré hrudky odstraníme.
3) Oddělíme si bílky od žloutků a v misce je začneme šlehat do sněhu. Ve zhruba polovině procesu přidáme krystalový cukr a barvivo (např. kakao) a šleháme, dokud není sníh správně tuhý.
4) Našlehané a obarvené bílky s cukrem opatrně "krájíme" do mandlovo-cukrové směsi.
5) Vzniklým těstem naplníme sáček na zdobení dortů a na pečící papír utváříme ve střední vzdálenosti kulaté a co nejvíce symetrické piškotky.
6) Podle vlastního uvážení pouštíme plech z výšky na zem, abychom se zbavili nežádaných bublin.
7) Před pečením plech na 30 minut necháme odpočívat.
8) Pečeme na středním roštu v předehřáté troubě při teplotě 150°C po dobu cca 14 minut.
9) Zatímco se malá dílka pečou, připravíme si krém. Žloutky s cukrem vyšleháme do žlutavé pěny a poté do nich zapracujeme metlami ještě mouku a vanilkovou/ mandlovou esenci. Mléko si dáme ohřívat v hrnci na plotnu a před tím, než se začne vařit do něj vmícháme žlutý krém a barvivo. Přivedeme k varu, vaříme cca 2-3 minuty a odstavíme. (recept ze stránek bon-apetit)
10) Vychladlým krémem spojujeme shodné piškoty. Je hotovo!
Spojím teď příjemné s užitečným - sednu si na balkon a při slunění si sepíši seznam úkolů. Povinnou četbu vezmu letos na dovolené útokem! AŤ ŽIJE LÉTO!
Přeji všem krásné prázdniny! ☺
Jak mají vypadat správné Makronky?
Z pinterestu:
Snad budou takto vypadat příště... O:)
Už jste někdy pekli makronky? Nebo snad jen ochutnali originál?
Zamilovali jste se do nich, nebo si myslíte, že je to těžké nic? :P
Miluju Makronky! ale upéct je správně není lehké ;) ty vaše vypadají fakt dobře :) né, jako originál, ale hlavně, že tak chutnaly ;)
OdpovědětVymazatTo opravdu není:/ ale budeme se o to pokoušet, dokud se nepovedou! :) snad se to jednou povede podle našich představ.. O:)
VymazatVypadají dobře, zvlášť ty zelené:-)))
OdpovědětVymazatJeště jsem je nepekla, no mohla bych jednou zkusit:-))
Ajka
Ahoj Ajko,
VymazatDěkuji :)! Za zkoušku rozhodně stojí, ale věř mi, že je pak nebudeš moct dlouho vidět! :D :) Já si je zkusím zas až za půl roku.. :D Přeji ti, aby se povedly lépe než nám. :))
Corculum♥
Spolužák dělá vynikající makronky podle Piera Hermés a měla jsem čest ochutnat i ty pravé od něj a je to prostě slast! :) Tyhle ale také vypadají slibně a chutně. :)
OdpovědětVymazathttp://slawarehouse.blogspot.cz/
:) Děkuji za tip, příští makronky udělám také podle receptu Pierra! :)
VymazatAhoj, ja jsem makronky delala nekolikrat, nez se poprve povedly. A v jejich pripade plati, ze kazda zkusenost pomaha k lepsim vysledkum. I ted se mi ale casto nepovedou. Uz je to ale lepsi:-) deti je miluji a to je dulezitejsi nez to, jestli maji povestnou patku nebo hladky povrch... Mam je taky na blogu a dokonce v jedne fotce jsme se sesly:-) blog.kafeadort.cz
OdpovědětVymazatNezbývá mi než doufat, že se mi jednou také povedou...:) Ale popravdě, po té době v kuchyni se do nich asi ještě dlouho znovu nepustím. :D
VymazatMilá Štěpánko, to je něco tak nevšedního, těžkého a roztomilého, až si na to netroufám. ;-) Ale pokochala jsem se tvým článkem báječně a usmyslela jsem si, že si jednou tuhle francouzskou pochoutku doma udělám a nebudu se toho bát. ;-)
OdpovědětVymazatVivi ♥
Tak to jsem moc ráda. :) Rozhodně se není čeho bát! V nejhorším případě chuť zvítězí nad vzhledem... :) (Jako u mě.:D)
VymazatJa suhlasim s Vivi ani ja si na to netrufam :) skor len ochutnavam inde :)
OdpovědětVymazatPozyvam na letnu Sally Hansen a Oriflame giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/06/letne-rozdavanie.html
Děkuji za pozvání :)!
Vymazat