Narozeninový dort pro každého

Bytem se line makovo-kakaová vůně a jsem trochu nervózní. Dnes peču dort pro mojí 22 letou velkou ségru! V bytě je prázdno, mám klid na práci a taky potřebné soukromí. Bude to malé překvapení pro oslavence! Škoda. To načasování mi moc dobře nevyšlo. Přijíždí o 20 minut dřív a já jí vyháním z kuchyně: "Sorry, dělám tu něco tuze tajnýho". Nejlíp se vymlouvá, když říkáte pravdu. Rychle rozehřát čokoládu, symetricky vyrovnat jahůdky, se kterými jsem se dělala poslední 1 a 1/2 hodiny... Hotovo. Poslední fotky před improvizovaným bílým pozadím a už jen pogratulovat. Představuji Vám svůj piškotový dort s falešnými jahůdkami, které mi (Bůh ví proč) nikdo nevěřil, že jsem dělala sama.

Celkově mě vyšel na 222 Kč.
(mouka 3 Kč, cukr 3 Kč, vejce 12 Kč, makový olej 70 Kč, kypřicí prášek 3 Kč, kakao 10 Kč, Amaretto 25 Kč, tvaroh 35 Kč, čokoláda 22 Kč, máslo 3 Kč, mléko 2 kč, sušené mléko 20 Kč, moučkový cukr 3 Kč, Olej 1 Kč, + 10 = med, marmeláda a barviva do marcipánu, sůl atd.)




Budeme potřebovat:
  • 4 střední vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 10 lžic makového oleje (můžete o něj soutěžit do 28. 8. 2015 v GiveAway)
  • 8 lžic horké vody
  • 2 zarovnané lžíce kypřícího prášku
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 špetka soli
  • 1 panák likéru Amaretto 
  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru (sladím málo)
  • 1 sklenička rybízové marmelády
  • 1/2 tabulky čokolády na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce mléka
  • falešné jahůdky z marcipánu podle -> tohoto receptu <- z poloviční dávky! (ještě kousek zbude)

Nejprve si připravíme piškotový korpus. Vejce si vyndáme z lednice minimálně hodinu předem a necháme je přejít na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny (cca 3 min). Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nevytvoří se světle žlutý krém (5 min). Poté po lžících přidáme horkou vodu a zašleháme. Stejně tak zašleháme postupně i makový olej.

Mouku dobře promícháme s kakaem a kypřicím práškem. Ručně zapracujeme do žloutkového krému. Sníh velmi opatrně zapracujeme do těsta. Pozor na tempo! Na sníh se musí pomalu a pečlivě, aby nám korpus nakonec nesedl. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C, ztlumíme na 150 °C a pečeme 40 minut.

Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a vznikne nám nejjednodušší a nejchutnější dortový krém! Domácí marmeládu si lžičkou v misce promícháme, aby nám netvořila hrudky.

Vychladlý korpus překrojíme v polovině a vrchní díl překlopíme na tác. Pokapeme Amarettem a namažeme vrstvou tvarohu s moučkovým cukrem. Mám ráda jednoduchost, takže jsem nechala boky dortu nahé a všechny vrstvy náplně hezky vykukují. Zbylý "spodní" díl také pokapeme Amarettem, namažeme marmeládou a překlopíme navrch dortu. Vznikne nám tak dokonale rovná plocha.

Hořkou čokoládu nalámeme na kostičky, dáme do misky, přidáme lžíci másla a 3 lžíce mléka. Dáme do mikrovlnné trouby na 15 sekund, vyndáme a lžičkou bleskově mícháme, dokud se nerozpustí všechna čokoláda. Tu naneseme na vrch dortu a dozdobíme marcipánovými jahůdkami. :) A je to!

Jak na falešné jahůdky?

      Falešný marcipán připravíme podle RECEPTU z poloviční dávky. Na červenou část jahody si promneme v ruce malou kuličku velikosti hopíku.  V dlani hladké kuličce uděláme tupou špičku. Ze zeleného marcipánu vytvoříme nejdříve placičku a nožem poté vyřezáme pěticípou hvězdu. Prsty uhladíme ostré konce a ztenčíme je. Speciálními cukrářskými špachtlemi nebo jen tenkým koncem vařečky přitlačíme tuto "hvězdičku" na vrchní část jahody. Ozdobíme stopkou, nožíkem zahladíme a nakreslíme listovou žilnatinu. Párátkem, špendlíkem či jehlou vyryjeme charakteristické dírky na jahůdce. A je to. Ještě 9 takových a máme vyhráno! Ale nebojte se, první jahůdka bude těžká, druhá snazší a za chvíli už budete na jahody odborníci. Hodně štěstí a ať Vás to baví!




Jaký dort byste si k narozeninám přáli Vy? 
Nezapomeňte se zúčastnit Give Away o makový a dýňový olej!

Mějte se pěkně a něco pro to udělejte.
Š.

Follow on Bloglovin

6 komentářů:

  1. No teda, vypadá nádherně. A ty jahůdky se ti moc povedly :)
    Já bych si letos přála nějaký neobvyklý dort. Například poskládaný jen z ovoce a nebo se mi zalíbil i sushi dort :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! O:)
      Dort ze sushi? Páni! Tak to mi pak musíš poslat fotku. :D

      Vymazat
  2. Moc se ti to povedlo, je to krásný! :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný, hned bych si kousek dala. Mňam :-) A ty jahůdky jsou vážně roztomilé.

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: