Jak jste strávili první adventní neděli?
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci.Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!
Na 4-5 skleniček budeme potřebovat:
Do velkého kastrolu dáme ovoce (jablka nakrájíme na kostky), zalijeme alkoholem a posypeme rozemletým kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté posypeme cukrem, promícháme a dále pečeme. Kontrolujeme po 10 minutách a promícháváme. Po zhoustnutí na konzistenci řidšího jamu (cca po 1 hodině) dáváme po lžících do vymytých sklenic. Zaděláme víčkem a sklenice stavíme vrchem dolů na mokrou utěrku. Po vychladnutí můžeme sklenice obrátit a je hotovo!
Na jeden čaj do skleničky/ hrnečku dáme 2-3 lžičky směsi a přelijeme horkou vodou. Pro zletilé ještě jeden tip: přidejte rum!
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci.Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!
- 700 g cukru krupice (pokud nvynecháze červený rybíz, stačí 500 g)
- 2-3 hvězdičky badiánu
- 1 lžička mleté skořice
- 15 ks hřebíčku
- 1 lžička fenyklu
- 1 lžička anýzu
- 100 ml rumu / griotky / amaretta
+ cca 1 kg ovoce:
- 6 pokrájených jablek se slupkou
- 500 g červeného rybízu
- 150 g ostružin
- 200 g červeného rybízu
Do velkého kastrolu dáme ovoce (jablka nakrájíme na kostky), zalijeme alkoholem a posypeme rozemletým kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté posypeme cukrem, promícháme a dále pečeme. Kontrolujeme po 10 minutách a promícháváme. Po zhoustnutí na konzistenci řidšího jamu (cca po 1 hodině) dáváme po lžících do vymytých sklenic. Zaděláme víčkem a sklenice stavíme vrchem dolů na mokrou utěrku. Po vychladnutí můžeme sklenice obrátit a je hotovo!
Na jeden čaj do skleničky/ hrnečku dáme 2-3 lžičky směsi a přelijeme horkou vodou. Pro zletilé ještě jeden tip: přidejte rum!
"Nasávám ve své termo-leopardí mikině." |
Chutná opravdu výborně!
Jak trávíte adventní neděli, Vy?
Vaše Corculum.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!