Flapjack s arónií

Jak je psáno na anglické Wikipedii: flapjack, neboli tyčinka z ovesných vloček do zásoby, pochází z Velké Británie a přidružených zemí Commonwealthu.  Zamilovala jsem se do flapjacků hned po prvním zakousnutí a vyzkoušela jich hned několik od různých výrobců. Nabízí nepřebernou paletu chutí od čokoládové, mandlové, brusinkové, borůvkové,... zkrátka NEBE! V Albertu, kam chodím nejčastěji, naneštěstí prodávají pouze variantu s palmovým olejem. Ač neztužený, stále je to PO, kterému je do mého nákupního košíku vstup zakázán. Vlastnoručně upečené flapjacky sice nevydrží měsíce, ale chutnají stejně dobře. Cenově odpovídá 1 plech (10 flapjacků) 2-3 tyčinkám zakoupeným v obchodě (vločky 12 korun, máslo 8 korun, sušené plody arónie vlastní - zdarma, vejce 3 koruny, rozinky a oříšky 10 korun, mléko kravské 5 korun plus dalších 5 korun za drobné přísady). Vyšplhali jsme se tedy k cca 43 korunám. Hodí se k svačině i k snídani a jsou velmi syté! :)




Na 10 flapjacků si připravíme:
Legenda: tučné - nutné přísady, kurzívou - lze vynechat, podtržené - lze zaměnit za alternativu (např. jinou příchuť, veganský výrobek apod.)
  • 450 g ovesných vloček
  • 100 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 200-250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 6 lžic cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce chia semínek
  • vlašské ořechy, sušené plody arónie, lněné semínko a nesířené rozinky

POSTUP:
Rozpuštěné máslo si nalijeme do mísy. Přidáme mléko, sůl, cukr, vejce a olej. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka a skořici. Vše zamícháme a necháme cca 10 minut stát. Poté přikápneme trochu medu a podle fantazie oříšky, arónii, lněné semínko a rozinky. Těstem naplníme čtvercovou formu vyloženou pečicím papírem a udusáme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 35 minut (záleží na vrstvě těsta). Po upečení ihned obyčejným příborovým nožem vytvoříme do těsta rýhy ("nakrájíme"). Po vychladnutí tyčinky drží tvar a neměly by se sypat. Přeji dobrou chuť!




Při pečení jsem použila pepřový keramický pekáč od značky Terre étoilée poskytnutý českým eshopem www.bavimevarit.cz. Velikostí 20x20 cm byl zcela ideální. Odkaz ZDE. Plánuji na něj co nejdříve napsat recenzi, ve které se dozvíte mnohem víc ! Než mu ovšem dám patřičné ohodnocení, podrobím ho dalším "zkouškám". :)

Znáte flapjacky? A jakou příchuť máte nejraději?
Moc ráda si přečtu Vaše komentáře a postřehy. :)

Mějte se krásně a něco pro to udělejte... Vaše Š.<3

Follow on Bloglovin

6 komentářů:

  1. Mám rada s brusnicami alebo višňové, nech sa pri nich dobre učí...

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, dneska jsem koukala na televizi a v Sama doma je taky dělali :) Musím je vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. O tom jsem nikdy neslyšela, ale vypadá to skvěle a zní to jednoduše, takže to asi vyzkouším:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Dělám již po několikáté :-) jednoduché, rychlé a chutné :-) dělám se semínky všeho možného druhu, brusinkami

    OdpovědětVymazat
  5. Já si je jako lenoch kupuju, ale možná se přes víkend do nich pustím:-)

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: