Bezlepkový makovec s meruňkovou peřinkou

Krásné odpoledne!
Po ovesné banánové placce k snídani a pár (opravdu jen dvou kondičních) kilometrech v nohách jsem šla hned zahřívat troubu! Pustila jsem se do pečení upravené verze bezlepkového makovce z kuchařky paní Sandtnerové. Teta Olga totiž slaví významné kulatiny a zjistila jsem, že na její vlastní narozeninové oslavě jí bezlepkový moučníček chybí! Tomu musím zabránit. Oslavenkyně si přeci zaslouží sladké stejně jako ostatní hosté. :) Se svými alergiemi to vůbec nemá lehké, takže dnes mírně obměním klasickou verzi s třešněmi, citronem, tunou koření a mandlemi. Místo ní si upečeme vláčný makovec s meruňkovou peřinkou. Jde se na to přátelé! Ať ta sobotní sešlost stojí za to. 😜


Budeme potřebovat:
  • 4 žloutky
  • 70 g medu
  • 70 g cukru
  • 2 lžíce domácího vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem a kvalitním vanilkovým cukrem)
  • 80 g tuku
  • 1 lžíce makového oleje
  • 180 - 200 g mletého maku
  • 1 špetka soli
  • sníh ze 4 bílků
  • domácí zavařeninu - meruňky
  • tuk na vymazání formy
Oddělíme žloutky a ve velké míse je vyšleháme s medem, cukrem a vanilkovým extraktem (5 min). Přidáme rozehřátý tuk a olej a šleháme dalších 5 minut. Zapracujeme do těsta také pomletý mák (pokud netrpíte alergiemi doporučuji přidat nové koření, skořici a muškátový oříšek). Vyšleháme sníh ze 4 bílků se špetkou soli a opatrně vše spojíme. Těsto nalijeme do připravené a vymazané formy, poklademe pokrájenými meruňkami a dáme péct na 180°C po dobu 35 minut. Přeji dobrou chuť!
Tip na konec: Číslice jsem vyrobila z rozpuštěné karamely v mikrovlnné troubě.



Jak se líbí Vám? Dali byste si? Napište mi svůj názor komentářů!
Děkuji, že jste se mnou, Vaše Štěpánka 💕

Mohlo by se vám také líbit:

Komentáře

Oblíbené příspěvky