Jak chutná Srí Lanka? Co očekávat ke snídani v hotelu? A proč se možná budete divit, až Vám přinesou objednané "Rice and curry"?
V minulém článku (zde) jsem se pokusila Vám co nejlépe přiblížit našich 12 dní na tomto kouzelném ostrově. Cestovali jsme z letiště v Negombu nejprve do Mirissy (pobřeží), následně do Sinharaji (deštný prales), Elly (vnitrozemí), Udawalawe (sloní safari) a Tangalle (pobřeží). Jestli Vás zajímá příroda a zajímavosti, určitě si minulý díl přečtěte. Některé tipy by se vám mohly hodit.
Dnes si ovšem povíme o místním jídlu! Na co se těšit a co rovnou vynechat? A co znamená Rice&Curry? Rovnou zodpovím svou druhou otázku: rice (rýže) and (a) curry (kari) kupodivu neznačí obyčejnou bílou rýži vařenou spolu se žlutavě zbarvenou směsí koření. Jde o rýži s pestrou paletou příloh (curry), které si každý naservíruje sám z připravených misek. Pokud si objednáte R&C ve skupině, obsluha vám donese jeden větší talíř rýže a mističky (zpravila 6 a více) naplněné např. dhálem z červené čočky, různými zeleninovými saláty, pečenými paprikami, tuňákem a kuřecím masem. Jde o tradiční jídlo, které má svou verzi v každé rodině a liší se kraj od kraje. I když vám obsluha bude tvrdit, že některé přílohy nejsou pálivé, nemusí to být vždy pravda - hlavně u samoobslužných bufetů. Pokud je to jen trochu možné, domluvte se na nepálivé variantě s kuchařem.
Rýže nebo červená čočka a kukuřice jsou hlavními stavebními kameny každého jídla. Na tržišti v Tangalle jsem jen podle odlišných tvarů a barev napočítala přes 10 druhů zrnek rýže. Běžně si v restauraci můžete vybrat mezi klasickou bílou a pro nás nezvyklejší červenou.
Ochutnali jsme i pověstné afrodiziakální červené banány! Pozor spoiler - chutnají jako ostatní žluté banány - výborně. Účinky jsme ovšem nepozorovali. :D |
Doporučuji zajít si na některý z místních trhů. Často vám prodejci dají nejprve ochutnat, než si neznámé ovoce/zeleninu poprvé zakoupíte a poradí, který kus je nejlépe vyzrálí k přímé konzumaci.
V teplé kuchyni se prakticky všude (což platí i o chilli) používá tato zelená bylinka - "gilius" či "grilius"? Místní se nám sice snažili její název předat, ovšem na googlu je nedohledatelná. Pokud byste měli tušení, určitě napište do komentářů, prosím!
V pouličních stáncích si můžete za zhruba 5 Korun koupit některý z místních "fastfood sandwichů". Skládá se z placky jménem Roti a pálivé náplně. Jindy nabízí například smažené kuličky a "donuty" s rybou či vypouklé rýžové palačinky s vejcem.
Při cestě na Srí Lanku se těstě na klasické hotelové snídaně! I milovníkům ranní kávy doporučuji jednou vyzkoušet cejlonský černý čaj. Chutná asi jako 10x koncentrovaný český.
Kávu si pro jistotu přibalte s sebou a do slabé špinavé vodičky, které zde říkají coffee, přidejte aspoň jednu vrchovatou lžičku. V Sinharaje jsme k pití navíc dostali i ovocný fresh a balenou vodu. Následovaly opulentní hody! Omeleta ze dvou vajec, tousty s margarínem a marmeládou a závěrečný ovocný salát/ talíř s ovocem. Po týdnu se ovšem člověku přejí všechno, bohužel.
snídaně v Sinharaje |
Snídaně v Sinharaje |
toastový chléb v pekárně v Udawalawe |
naše první snídaně v Colombu |
Kurz místní měny se pohybuje zhruba v hodnotě 300 Rp = 50 Korun. Pro zajímavost následující "Fried Rice with Vegetables" stála v Mirisse 550 Rupií (ve vedlejší vegetariánské restauraci 300 Rupií, což jsme zjistili až druhý den). Mirissa byla co se jídla a pití týče bezkonkurenčně nejlevnější. :) Kokosová polévka nás vyšla na 200 Rp a čerstvý kokosový ořech na 60 Rp (v Elle až 150 Rp). Nejdražší restaurace najdete v Tangalle, Ryba s rýží stojí zhruba 1200 Rp.
Dovolte mi ještě pár dokumentačních fotografií z telefonu :)
Tradiční snídaně v Mirisse - rýžovo-kokosové placky s chilli, kokosem a breadfruit.
Rice and Curry na cestě do Sinharaji |
Znáte klasický durian zvaný král ovoce? Tohle je jeho divoká a méně zapáchající varianta, kterou jsme měli tu šanci ochutnat v deštném pralese Sinharaja. |
Romantická snídaně ve dvou ve vnitrozemí <3 |
Čerstvý kokos plný osvěžující šťávy v Elle. |
200 ml čerstvého mangového freshe za 250 Rp, Mirissa |
Chocolate-Banana Roti - nejbožštější dezert! Placka jménem roty potřená tunou nutely, pokrájeným banánem a zapečená do křupava. (300 Rp). |
Wooden Apple Fruit - ovoce plné vlákniny, které zbožňují sloni (a já z něj mám nejraději fresh s ledem). |
Vaše Štěpánka 💕
Četla jsem c velkým zaujetím, asi větším než minulý, protože jídlo, to je moje hobby :-)
OdpovědětVymazatKrásné, moc a moc bych to chtěla zažít - zkoumání nových, zajímavých jídel a chutí.
O všem? Ovšem!
Přiznám se, že se mi tenhle článek psal mnohem lépe! Jídlo je prostě moje srdcové téma. :) Jsem spokojená, že je to z toho cítit. :) Děkuji za skvělý komentář! Moc bych ti to přála. :)
VymazatTenhle článek mě neskutečně bavil a všechny fotky jídel vypadají velmi lákavě! :) Úplně jsi mě teď navnadila k tomu, abych co nejdřív někam vycestovala a nebála se vyzkoušet místní kuchyni :)
OdpovědětVymazatTak to mám ohromnou radost!!!
VymazatTeda, moje chuťové buňky dostávají zabrat. Tak bych si něco dala. Parádní článek :)
OdpovědětVymazatDěkuji, Šárko :)!
VymazatTak to je úžasné. Dala bych si snad asi všechno !
OdpovědětVymazat