Pojďte si se mnou upéct lehký moučník s osvěžujícím černým rybízem!
Dorty peču ze všeho nejraději jen tak.
Když mě neznervózňuje nedostatek času, ani přání oslavence. Můžu si podle vlastních chutí improvizovat a upéct svou "šizenou" zdravější variantu místo poctivého dortíku s marcipánem. Ale nenechte se zmást, nakonec ani tenhle moučník není stoprocentně healthy. Je hříšný přesně tak akorát! Bez výčitek si dezertní vidličkou naberete sousto lehkého korpusu z ovesných vloček namazaného čokoládovým tvarohovo-pudinkovým krémem a osvěžujícím letním ovocem. Dostali jste taky chuť jenže nikdo jako na potvoru nic neslaví? No problem. :) Udělejte radost sobě!
Na klasickou dortovou formu (32cm) budeme potřebovat:
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce (dále PL) domácího vanilkového extraktu (vanilkový lusk vyluhovaný minimálně 2 měsíce v silném alkoholu)
- 2 PL javorového sirupu
- 1 banán
- 3 lžíce řepkového oleje
- 4 PL namletých ovesných vloček
- 1/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 vrchovaté PL holandského kakaa
- 2 PL horké vody
- sníh ze 2 bílků
- špetku soli (do bílků)
Na krém a želatinu:
- 1 čokoládový pudink
- 300 ml mléka
- 60g-100g hořké čokolády 🍫
- 1 tuhý tučný tvaroh
- pár lžic griotky
- 1 sáček želatiny
- 2 PL ovocné šťávy
- 180 ml vody
- 3 PL černého rybízu
Žloutky si vyšleháme po dobu 5 minut s na jemno nadrceným banánem, javorovým sirupem, olejem a vanilkovým extraktem. Přidáme namleté ovesné vločky, prášek do pečiva, kakao, 2 lžíce horké vody a vše spojíme v hladké těsto. Jemně ručně zapracujeme sníh ze 2 bílků se špetkou soli. Hotové těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct na 20-25 minut při 175 °C.
Podle návodu na obalu si připravíme jeden čokoládový pudink v 300 ml mléka (místo původních 500 ml). Před vychladnutím přisypeme nakrájenou čokoládu a necháme ji v horkém pudinku pěkně rozpustit. Když nám hmota přejde na pokojovou teplotu, přimícháme tuhý tvaroh (ne z vaničky!) a dosladíme podle chuti a uložíme na hodinu do lednice.
Do malého hrnce nalijeme 2 lžíce ovocné šťávy a naředíme na 200 ml. Přidáme sáček želatiny a kuličky černého rybízu. Necháme projít varem zhruba 2-3 minuty (podle pokynů na obalu) a odstavíme mimo horkou plotnu. Korpus pokapeme griotkou, namažeme vychladlým krémem a přelijeme želatinou s ovocem (je důležité ponechat korpus stále v dortové formě!). Pár minut necháme dort v pokojové teplotě a poté ho uložíme nejméně na půl hodiny (lépe přes noc) do lednice. Přeji dobru chuť!
Pečení dortů si pokaždé užívám. Máte to taky tak? A jaký je váš oblíbený?
Snad se vám dnešní recept bude líbit,
Vaše Štěpánka 💕
Mohlo by Vás zaujmout:
Bezlepkový makovec s meruňkovou peřinkou
Jahůdkový Chézekake (CHEESECAKE)
Skořicoví šnečci s medem
Rybízová buchta se sněhem
Muffiny s coca collou a marshmallow
Vaše Štěpánka 💕
Mohlo by Vás zaujmout:
Bezlepkový makovec s meruňkovou peřinkou
Jahůdkový Chézekake (CHEESECAKE)
Skořicoví šnečci s medem
Rybízová buchta se sněhem
Muffiny s coca collou a marshmallow
Mňam! :) Ten vypadá báječně. Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatMockrát děkuji, Andy!
OdpovědětVymazat