Dort z jahodové dřeně

Velmi rychlý a výborný jahodový moučník :).



V létě nikdy veškerou úrodu jahod nezvládneme včas spotřebovat. Ukládáme si ovoce do zásoby rozmixované a zmražené. Kdykoli si v průběhu roku vzpomeneme, můžeme si jahody z vlastní zahrádky přidat k vanilkové zmrzlině či do smoothie (a stále si užíváme plnou sladkou chuť namísto bledých jahod ze supermarketu!). Jestli nemáte vlastní, určitě se vyplatí zamrazit i celé jahody nakoupené ve velkém v sezóně od farmáře. 😊

V dnešním receptu je zcela na vás, zda použijete jahody čerstvé nebo mražené a na výběr máte hned dvě varianty těsta. Obě jsem pekla a většině mých poradců (4 : 1) více chutnala varianta s těstem A z celozrnných sušenek. Pokud ovšem rádi jíte zdravě (nebo musíte), vyzkoušejte dietní variantu B z ovesných vloček. Přítel se ale přimlouvá 100% za sušenkové těsto, i když držíte dietu. Prý je zdravá příliš, cituji: "už tam chybí jen polníček" 😂.


Množství na dortovou formu o průměru 32 cm.
Budeme potřebovat:
  • 250 ml jahodové dřeně (rozmixované jahody)
  • 50 ml vody s 1 lžící ovocné šťávy
  • 1,5 sáčku dortového želé
  • 2 tvarohy
  • 2 lžíce medu (já použila pampeliškový)
  • špetka skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • suroviny na těsto dle výběru - A/B popsány v následujícím odstavci
Těsto A (chutnější varianta) - 150 g rozdrcených sušenek (např. BeBe dobré ráno/ Lotus/) s jednou lžící holandského kakaa zalijeme rozpuštěnými čtyřmi lžícemi másla. Necháme nasáknout a namačkáme hmotu na dno dortové formy. Dáme do předem vyhřáté trouby na 5 minut při 200 °C. Pokračujeme podle kroku 2.
Těsto B (dietka) - 1 šálek jemných ovesných vloček smícháme s 1 lžící holandského kakaa, 1 lžící arašídového másla, špetkou jedlé sody a lžící třtinového cukru zalijeme šálkem horké vody a dobře promícháme. Natřeme dno dortové formy a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 8 minut. 

Postup:
1) Připravíme si těsto dle návodu výše.
2) Tvarohy si smícháme se skořicí, muškátovým oříškem a tekutým medem. Navrstvíme krém na připravený korpus a dáme do trouby péct na 10-15 minut při 200 °C. Poté dort necháme vychladnout.
3) V hrnci si spojíme jahodovou dřeň s vodou a rozmícháme s práškem na tvorbu dortového želé. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté odstavíme a 1-2 minuty necháme odstát. Želé rovnoměrně nalijeme na dort (uzavřený v dortové formě) a po ztuhnutí umístíme minimálně na 30 minut do lednice. 

Přeji dobrou chuť!




Dali byste si kousek???

Doufám, že se vám dnešní recept bude hodit a zachutná vám.
Mějte se krásně, Štěpánka 💕

Mohlo by se Vám líbit:
Flapjacky s arónií
Borůvkový dort - Blueberry Cake
Pečený CHEESECAKE
Brokolicový salát s rozinkami

Komentáře

  1. Jako nutriční bych byla asi pro vločky ale jako člověk pro sušenky :D Lotusky jsou nejlepší! :)
    Za mě bych udělala vyšší tu tvarohovou vrstvu, ale je nádherný :) A určitě moc chutný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohledně tvarohu souhlasím, čím víc - tím líp. :) Díky!

      Vymazat
  2. Mňam, jahody bych mohla jíst pořád a tohle je super nápad :-) Navíc vypadá i krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, od tebe si toho vážně moc cením! Měj se hezky :)

      Vymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Oblíbené příspěvky