Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Co očekávat ke snídani v hotelu? A proč se možná budete divit, až Vám přinesou objednané "Rice and curry"?


V minulém článku (zde) jsem se pokusila Vám co nejlépe přiblížit našich 12 dní na tomto kouzelném ostrově. Cestovali jsme z letiště v Negombu nejprve do Mirissy (pobřeží), následně do Sinharaji (deštný prales), Elly (vnitrozemí), Udawalawe (sloní safari) a Tangalle (pobřeží). Jestli Vás zajímá příroda a zajímavosti, určitě si minulý díl přečtěte. Některé tipy by se vám mohly hodit.

Dnes si ovšem povíme o místním jídlu! Na co se těšit a co rovnou vynechat? A co znamená Rice&Curry? Rovnou zodpovím svou druhou otázku: rice (rýže) and (a) curry (kari) kupodivu neznačí obyčejnou bílou rýži vařenou spolu se žlutavě zbarvenou směsí koření. Jde o rýži s pestrou paletou příloh (curry), které si každý naservíruje sám z připravených misek. Pokud si objednáte R&C ve skupině, obsluha vám donese jeden větší talíř rýže a mističky (zpravila 6 a více) naplněné např. dhálem z červené čočky, různými zeleninovými saláty, pečenými paprikami, tuňákem a kuřecím masem. Jde o tradiční jídlo, které má svou verzi v každé rodině a liší se kraj od kraje. I když vám obsluha bude tvrdit, že některé přílohy nejsou pálivé, nemusí to být vždy pravda - hlavně u samoobslužných bufetů. Pokud je to jen trochu možné, domluvte se na nepálivé variantě s kuchařem.


Rýže nebo červená čočka a kukuřice jsou hlavními stavebními kameny každého jídla. Na tržišti v Tangalle jsem jen podle odlišných tvarů a barev napočítala přes 10 druhů zrnek rýže. Běžně si v restauraci můžete vybrat mezi klasickou bílou a pro nás nezvyklejší červenou.


Ochutnali jsme i pověstné afrodiziakální červené banány!
Pozor spoiler - chutnají jako  ostatní žluté banány - výborně. Účinky jsme ovšem nepozorovali. :D  
Stejně jako rýže, i banánů je tu ohromné množství druhů - malé, velké, černé, červené, žluté, zelené a mnoho dalších. Poslední jmenované jsem ochutnala poprvé. Používají se uvařené jako příloha (curry) a chutí se nejvíce podobají našim bramborám.


Doporučuji zajít si na některý z místních trhů. Často vám prodejci dají nejprve ochutnat, než si neznámé ovoce/zeleninu poprvé zakoupíte a poradí, který kus je nejlépe vyzrálí k přímé konzumaci.


V teplé kuchyni se prakticky všude (což platí i o chilli) používá tato zelená bylinka - "gilius" či "grilius"? Místní se nám sice snažili její název předat, ovšem na googlu je nedohledatelná. Pokud byste měli tušení, určitě napište do komentářů, prosím!


V pouličních stáncích si můžete za zhruba 5 Korun koupit některý z místních "fastfood sandwichů". Skládá se z placky jménem Roti a pálivé náplně. Jindy nabízí například smažené kuličky a "donuty" s rybou či vypouklé rýžové palačinky s vejcem.





Při cestě na Srí Lanku se těstě na klasické hotelové snídaně! I milovníkům ranní kávy doporučuji jednou vyzkoušet cejlonský černý čaj. Chutná asi jako 10x koncentrovaný český.

Kávu si pro jistotu přibalte s sebou a do slabé špinavé vodičky, které zde říkají coffee, přidejte aspoň jednu vrchovatou lžičku. V Sinharaje jsme k pití navíc dostali i ovocný fresh a balenou vodu. Následovaly opulentní hody! Omeleta ze dvou vajec, tousty s margarínem a marmeládou a závěrečný ovocný salát/ talíř s ovocem. Po týdnu se ovšem člověku přejí všechno, bohužel.

snídaně v Sinharaje

Snídaně v Sinharaje


toastový chléb v pekárně v Udawalawe
naše první snídaně v Colombu
Pravý cejlonský čaj si zajeďte prohlédnout zblízka! Nejezděte do vyhlášených a předražených továren. Každá farma (my navštívili Lumbini) nabízí bezplatný vstup a rádi vás provozem provedou. Na závěr si v prodejně můžete zakoupit místní kvalitní produkt za zlomek ceny v turistických obchůdcích natož u nás v Čechách! Druhy čaje pěstovaného na ostrově jsou základní dva - černý a bílý. Druhý jmenovaný se vyrábí pouze z nejmladších a nejkvalitnějších pupenů a jeho cena je vyšší. Lístky bílého i černého čaje jsou nejdříve několik hodin skladovány, následně nadrceny, fermentovány, usušeny a roztříděny podle velikosti ručně pomocí síta. Čím menší velikost, tím silnější nápoj vzniká.


Kurz místní měny se pohybuje zhruba v hodnotě 300 Rp = 50 Korun. Pro zajímavost následující "Fried Rice with Vegetables" stála v Mirisse 550 Rupií (ve vedlejší vegetariánské restauraci 300 Rupií, což jsme zjistili až druhý den). Mirissa byla co se jídla a pití týče bezkonkurenčně nejlevnější. :) Kokosová polévka nás vyšla na 200 Rp a čerstvý kokosový ořech na 60 Rp (v Elle až 150 Rp). Nejdražší restaurace najdete v Tangalle, Ryba s rýží stojí zhruba 1200 Rp.


Dovolte mi ještě pár dokumentačních fotografií z telefonu :)




Tradiční snídaně v Mirisse - rýžovo-kokosové placky s chilli, kokosem a breadfruit.

Rice and Curry na cestě do Sinharaji
Znáte klasický durian zvaný král ovoce? Tohle je jeho divoká a méně zapáchající varianta,
kterou jsme měli tu šanci ochutnat v deštném pralese Sinharaja. 


Romantická snídaně ve dvou ve vnitrozemí <3

Vegetariánské Rice&Curry v Udawalawe - to mi chutnalo spolu s R&C
"po cestě do Sinharaji" ze všech nejvíc! Stravovali jsme se u našeho pana domácího
a jeho manželka kuchařka nám na vyžádání udělala chilli-free verzi. 

Čerstvý kokos plný osvěžující šťávy v Elle.

Jedna z tradičnějších snídaní v Tangalle, shora:
banánový list s rýžovo-datlovým těstíčkem plněným palmovým cukrem,
smažené slané kapsy plněné pálivou směsí zeleniny a rybího masa,
vlevo, dole - rýžová palačinka s datlovým cukrem (nejlepší!!!),
vpravo, dole - smažené vejce v rýžovém těstíčku


200 ml čerstvého mangového freshe za 250 Rp, Mirissa

Chocolate-Banana Roti - nejbožštější dezert! Placka jménem roty potřená tunou nutely,
pokrájeným banánem a zapečená do křupava. (300 Rp).

Wooden Apple Fruit - ovoce plné vlákniny, které zbožňují sloni (a já z něj mám nejraději fresh s ledem).
To byl myslím vyčerpávající výčet všech místních dobrot! Jestli máte ještě nějaké dotazy a postřehy, sem s nimi. Doufám, že se Vám článek líbil a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka 💕

7 komentářů:

  1. Četla jsem c velkým zaujetím, asi větším než minulý, protože jídlo, to je moje hobby :-)
    Krásné, moc a moc bych to chtěla zažít - zkoumání nových, zajímavých jídel a chutí.
    O všem? Ovšem!


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že se mi tenhle článek psal mnohem lépe! Jídlo je prostě moje srdcové téma. :) Jsem spokojená, že je to z toho cítit. :) Děkuji za skvělý komentář! Moc bych ti to přála. :)

      Vymazat
  2. Tenhle článek mě neskutečně bavil a všechny fotky jídel vypadají velmi lákavě! :) Úplně jsi mě teď navnadila k tomu, abych co nejdřív někam vycestovala a nebála se vyzkoušet místní kuchyni :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, moje chuťové buňky dostávají zabrat. Tak bych si něco dala. Parádní článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je úžasné. Dala bych si snad asi všechno !

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: