Jak se stát profesionálním blogerem? Část 1.

Zdravím vás u dnešního článku, o tom jak vylepšit svůj blog a jak se stát profesionálním blogerem.


Stát se freelancererm a moci vykonávat svojí práci kdekoli na světě pouze s pomocí počítače/mobilního telefonu, to by se snad líbilo každému. Jedním způsobem, jak se k takové vysněné kariéře dostat je právě profesionální blogování. Samozřejmě záleží na tématu Vašeho blogu a patří k tomu spousta dalších povinností a činností, ale rámcově se dá dlouhodobě pracovat klidně na druhém konci světa. Chce to jen rychlou wifi, kvalitní produkt a pravidelné čtenáře.

Jak přivést na své stránky pravidelné čtenáře, to je téma na spoustu hodin a neexistuje přesný postup ani návod. Musí si Vás najít sami. Pokud články mají potenciál, neznamená to nezbytně popularitu během několika pár měsíců. Stále hrozí, že se ztratí v nekonečné sbírce příspěvků. Existují tu ovšem rady, které by Vám ve vylepšení vašeho stávajícího blogu a vývoji na profesionální úroveň mohly pomoci. Posbírala jsem je z vlastních zkušeností (ať už blogera tak pravidelného čtenáře) a také z rad úspěšných freelancerů, kteří se tím doopravdy živí - z jejich knih, článků a videí. Doufám, že Vám dnešní článek pomůže, dozvíte se užitečné věci a aspoň jednomu skutečně umožní vést profesionální osobní blog.

A proč já nemám profesionální blog?
To je jednoduché. Vedu si ho stále pouze jako koníček, kterému obětuji zlomek ze svého volného času. Chybí mi pravidelnost a svědomitost v plnění následujících bodů. Jestli jste tu poprvé, Corculum je primárně foodblog se spoustou mých oblíbených receptů, recenzí a srovnání kvality potravin. Občas se jako dnes pustím do psaní na jiné téma. Ale kdo ví, třeba se jednou těmito tipy začnu opravdu řídit. Mým prvním předsevzetím je 1 článek týdně, každé pondělí.


Postujte konstantně 

Protože každý článek se počítá. Je to jako otevřít dveře do kořán. Jakýkoli člověk může vstoupit a prohlédnout si Váš výtvor. Když se mu bude líbit, podívá se i do historie a bude se k vám pravidelně vracet na návštěvy. Naopak otevřenými dveřmi mohou také lidé odcházet, pokud se jim vaše tvorba líbit přestane a nebo budou otrávení z Vaší nečinnosti. Nevydávejte tedy články, které se na Váš blog nehodí a nebo nevyhovují kvalitou. Snažte se přispívat pravidelně, jako když se každý pátek večer setkáváte se svými přáteli. Když jim to jednou odřeknete, zlobit se nebudou, ale pravděpodobně si najdou na tento večer jiného společníka.

Dbejte na kvalitu fotografií + zkuste i video

Žijeme ve světě, kde obraz a zvuk postupně potlačuje klasický text. Všichni spěcháme a to i ve volném čase, kdy nás nic nehodí. Pokud máme na výběr, vždycky vyměníme příliš dlouhý článek plný textu za krátké video s hlavními myšlenkami, které se dá sledovat třeba na běžícím pásu nebo poslouchat u vaření. Jednou z cest je tedy točit videa místo psaní, ale to je pro blogery spíše doprovodné médium. Když se snažíte napsat dobrý článek, vždycky by měl obsahovat kvalitní fotografie, které podpoří hlavní téma. Rozbijí stereotyp a i nudný popis zážitků z víkendového pobytu posunou o několik levelů výš.

Nenechte se odradit

Vytrvejte. Vždycky se najde někdo, kdo bude říkat: vykašli se na to, nemá to cenu, blogů je už spoustu, proč zrovna ty bys měl prorazit? A možná jste to právě vy, koho v duchu tyto věci napadají. Já to moc dobře znám. Už jsem mnohokrát chtěla skončit. Byla jsem zklamaná, že ty nejlepší recepty upadají v zapomnění a nedostává se jim dostatečné pozornosti. Ubíjel mě pohled na navštěvované blogy s články o ničem.
Chce to zkrátka čas. Čas na poznání vlastní jedinečnosti a vybudování základny čtenářů, kteří jsou jako druhá rodina. S každým pozitivním komentářem jsou moje negativní myšlenky stále menší a menší a věřte mi, kdokoli má šanci být úspěšný, když tomu bude dostatečně věřit.



Shromažďujte informace

Pokud se chcete posouvat a zlepšovat, nepůjde to bez praxe a bez vzdělávání. Vysoká blogerská zatím sice neexistuje, ale mnoho knih, online kurzů a návodů ano! Neusněte na vavřínech a nestěžujte si na své neštěstí ať už na blogu tak v životě. Snažte se být krok před ostatními a využívejte nové možnosti.

Kvalitní recepty - kvalitní články

Tento bod platí obzvlášť pro ty, kteří již mají či teprve uvažují o založení vlastního foodblogu. U jídla zvlášť platí, že se čtenáři orientují zrakem. Vždy se snažte nafotit recept co nejlépe, aby zaujal na první pohled. Ale pozor: nevydávejte návody na jídla, která byste nenaservírovali svému nejlepšímu příteli, tchýni nebo třeba šéfovi z práce. Na blogu je hlavní vzhled, v reálu chuť! Také si pečlivě kontrolujte, že ve výčtu surovin nechybí důležitá přísada. Zkrátka buďte profesionální.

Rozhodněte se pro zaměření

Obecně platí, že s blogem o každodenní rutině popisované v podobě deníku nemůžete uspět... pokud nejste veřejně známá osobnost! Tedy jednou metodou je: stát se jí. Druhou - zvolit si téma a psát o něčem, čemu skutečně rozumíte. Nejoblíbenější témata jsou například: cestování, kosmetika, jídlo, sport, zdravý životní styl, hubnutí, osobní rozvoj, IT, fanblog, hudba, internet a hry, zvířata, politika, společnost, ekonomika, hobby, literatura, móda, víno, rodina... atd. Jaká je Vaše oblast?

Máslové sušenky

Přemýšlejte jako čtenář

Já jsem hledala na internetu návody, jak svůj blog zdokonalit a přiblížit ho více čtenářům. Začala jsem se o toto téma zajímat a všechny poznatky shrnula do článku, který jsem v takové formě nikde jinde nenašla. Přemýšlejte stejně jako já. Snažte se přinést svým čtenářům něco nového, co byste si rádi přečetli i vy.



A to by bylo pro dnešek vše. Zase příští týden se těšte na spoustu dalších rad a tipů. 

Napadlo tě něco při čtení a chceš se o to podělit? Nebo máš pro ostatní vlastní nápady? Napiš nám je do komentáře.

Mějte krásný den, dobrou náladu a slunce v duši.
Vaše Štěpánka 💕

5 komentářů:

  1. Ahoj. Zaujímavý článok a teším sa na jeho pokračovanie. Zhrnula si to tu veľmi pekne. S pozdravom Zuzka ,😊

    OdpovědětVymazat
  2. To je skvělý článek, přečetla jsem si ho už dvakrát, abych náhodou na něco nezapomněla:D. Já mám celkově "problém" se zaměřením blogu:D. Přidávám články s kosmetikou, knihami, různými tipy, cvičením, recepty:D. Mě tak nějak totiž baví fakt hodně věcí a přijde mi škoda se se svými čtenáři nepodělit o něco, co mě zajímá a myslím, že by to mohlo zajímat i je:D. Každopádně potom vždycky někde čtu, že hlavní bod pro úspěšnost blogu je, zvolit si nějaké zaměření...tak nevím, jestli je to až tak špatné, vlastně žádné zaměření nemít:D. Jinak tvůj blog se mi moc líbí, vždycky se na něm dovím něco nového! Měj se krásně:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uplně tě chápu, taky to tak mám. Přeci jen: píšu v článku "A" a vlastně jím dělám "B"... :D Každopádně nic neplatí stoprocentně a určitě se najde spousta lidí, kteří tě sledují právě pro různorodost. Taky mě zajímá a baví spoustu věcí, takže ráda čtu i blogy s variací témat. Je ale pravda, že jedno ucelené téma působí vždy mnohem lépe. :) Ať se ti daří a děkuji za krásný komentář.Š

      Vymazat
  3. Moc pěkné rady. Hezky si to sepsala. Docela se snažím to s blogem prolomit, ale není to v dnešní době moc jednoduché. Hlavní je vytrvalost a hlavně si uvědomění, že to dělám pro druhé a pro sebe jako zábavu, ne pro zvýšení svého ega. Když to potom člověk dělá kvůli tomu, tak to nemá vůbec smysl. Tvůj blog se mi moc líbí, děláš to srdcem a to se cení. Už se těším na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky. Moc pěkný a poučný článek. Můj největší problém je "zaměření" blogu a "kvalitní" fotografie - někdy se povedou, jindy zase moc ne :/ ale snažím se na tom zapracovat.

    By Barbora

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: