Domácí likér + džem z ARÓNIE (temnoplodec)

I letos jsem se pustila do přípravy domácího likéru a džemu z arńie. Oboje se hodí jako originální dárek. Zatímco likér připomíná chutí griotku a zahřeje Vás v chladných večerech, džem oceníte po celý rok k masu a grilovanému sýru. Doufám, že Vám budou chutnat! 


ARÓNIOVÝ LIKÉR


Na likér budeme potřebovat:
  • 1 kg plodů arónie
  • 1 litr levnějšího rumu na maceraci
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l vody
  • 1 lahvičku tresti Sladká mandle (alkoholovou, nikoli tresť na pečení na bázi oleje)
  • 1,5 l kvalitního rumu nebo vodky
  • dobře omyté skleněné lahve
Kilogram dobře omytých a probraných plodů dáme macerovat do 1 litru rumu (na maceraci stačí koupit levnější a méně procentní rum/ pokud by někdo chtěl silnější likér, může použít i vodku, doporučuji si ji ale šetřit na další krok). Ovoce ponořené v alkoholu necháme v lednici asi týden stát. Následně plody dobře promačkáme a uvolněnou šťávu s alkoholem necháme vykapat přes plátno + pro minimalizaci ztrát ideálně proženeme přes odšťavňovač. V hrnci necháme rozpustit 0,5 kg cukru s 0,5 litrem vody, přivedeme k varu na cca 5 minut a necháme zase vystydnout. Poté přilijeme vylisovanou šťávu v alkoholu, 1 lahvičku tresti s příchutí sladká mandle a 1,5 l alkoholu podle volby (my zvolili rum). Dobře promícháme a můžeme ochutnávat a plnit lahve!



ARÓNIOVÝ DŽEM


Na aróniový džem budeme potřebovat:
  • 1,5 kg plodů arónie
  • 200 ml vody
  • 1 kg cukru
  • 1 želírovací přípravek
  • omyté sklenice se šroubovacími kovovými víčky nebo gumovým těsněním
Dobře omyté a probrané plody arónie odvážíme, nasypeme do hrnce a zalijeme 200 ml vody. Pod pokličkou vaříme do měkka zhruba 30 minut. Odebereme si dvě až tři lžíce kuliček stranou. Pak si přichystáme mísu se sítem a vše ostatní přepasírujeme. Přepasírovaný protlak vrátíme do kastrolu spolu se 2ma lžícemi kuliček přivedeme k varu spolu s cukrem a želírovacím přípravkem. Po asi 5ti minutách (záleží na návodu na želírovacím přípravku) odstavíme z plotny a horké nalijeme do připravených a promytých sklenic. Ihned uzavřeme pevně víčkem a položíme na utěrku dnem vzhůru - bez další manipulace necháme vychladnout.


Jaký je Váš oblíbený recept s arónií?

2 komentáře:

  1. Já dělám džem, jen bez želírovacího cukru a pasíruju všechno.

    OdpovědětVymazat
  2. Babičce arónie roste na zahradě, bohužel jí letos ale všechna opadala skrz jarní mrazíky. Jinak na džem jsem si ještě netroufla... :D Ale jako dárek to určitě moc potěší. Sama ráda tvořím jedlé dárky na vánoce.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: