Kynuté borůvkové knedlíky "Blbouny"

Na borůvkové kynuté knedlíky je odbornice babička mého muže. Pravidelně se u ní schází celá rodina na slavnostní oběd, kde se podávají tyhle obří knedlíky s máslem, tvarohem a moučkovým cukrem. Jedním z triků je přidat k lesním borůvkám taky trochu těch kanadských! V jakém poměru? To už je rodinné tajemství.



Budeme potřebovat:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 7 polévkových lžíc cukru krupice
  • asi 0,75 l lesních borůvek
  • mouka na posypání válu
  • moučkový cukr na doslazení
  • skořice
  • 1-2 vaničky tvarohu
  • máslo na polití
  • popř. perník na strouhání či mletý mák
Mouku si nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko (nesmí pálit) a nadrobíme do něj droždí. Posypeme 1 lžicí cukru krupice, trochou mouky a necháme vzejít kvásek na teplém místě (cca 15 minut klidu). Následně přidáme vejce, špetku soli a vypracujeme hladké těsto. To přikryjeme čistou bavlněnou utěrkou a na teplém místě necháme kynout 1 hodinu. 

Borůvky si omyjeme a promícháme s krupicovým cukrem (3 lžíce i více, dle kyselosti borůvek). 

Z vykynutého těsta utvoříme bochánky, které naplníme borůvkami a necháme v klidu dokynout dalších 15 minut. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, mírně ji osolíme, následně uvaříme knedlíky z obou stran 3-4 minuty. Ukládáme do mísy s trochou másla, aby se nám knedlíky nelepily k sobě.

Podáváme na několik způsobů: 
1. s moučkovým cukrem se skořicí a tvarohem polité máslem, 
2. polité máslem s cukrem a mákem, 
3. polité máslem s nastrouhaným perníkem a cukrem.

Dobrou chuť!



Máte rádi sladké knedlíky? 
A na jaké jídlo se schází Vaše rodina?

Š

2 komentáře:

  1. Jé, plněné ovocné knedlíky jsem neměla už spoustu let. Já dělám buď knedlíky z tvarohového těsta (já je jím s cukrem a zakysanou smetanou, manžel s cukrem a strouhaným tvarohem a máma si je ještě navíc polévá máslem) a nebo noky z tvarohového těsta (dávám do nich sníh, takže jsou nadýchanější než těsto na knedlíky), které polévám omáčkou s rozvařeného ovoce a dávám na to šlehačku.

    OdpovědětVymazat
  2. "Blbouny" u rodičů taky frčí, jen se jich vždycky strašně přejím! :D

    Ela

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: