Na cca 4 porce budeme potřebovat:
- 600-700 g hovězího - na guláš/ hovězí krk/ kližka (i zadní je výborné)
- 2 lžíce řepkového oleje nebo vepřivého sádla
- 1,5 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 mrkve
- 1 malý celer
- 2 kořeny petržele
- 1 snítka tymiánu
- 120 g rajského pyré
- červené víno na podlití (kolik je potřeba, aby bylo vše cca ponořené)
- 1 rovná lžička soli
- 1 velká špetka pepře
- 1 lžička hladké mouky
Příloha: Bramborová kaše
- cca 800 g brambor
- 1 snítka libečku
- 1 špetka kmínu
- 1 vrchovatá lžička soli
- 150 ml čerstvého mléka - ohřát
- 50 g másla
- 0,5 červené cibule - osmahnout na 1 lžíci oleje
Dále budeme potřebovat: Papinův hrnec (tlakový hrnec) o objemu 5 litrů, běžný hrnec o objemu 5 litrů, pánvičku a malý hrneček na ohřátí mléka
Postup:
- Hovězí nakrájíme na kostky a v Papinově hrnci osmahneme na 2 lžicích řepkového oleje/sádla.
- Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na větší kostky.
- Jakmile je maso osmahlé ze všech stran, vyndáme ho z hrnce do misky a ve výpeku osmahneme krátce i zeleninu s cibulovinami. Jakmile zesklovatí, přidáme zpět maso, osolíme, opepříme, zalijeme rajským pyré a červeným vínem a na závěr poklademe bylinkami. Vše by mělo být cca ponořené a ne výše než je 1/2-2/3 celkového objemu hrnce.
- Vše přivedeme k varu, uzavřeme tlakový hrnec a dle návodu ztlumíme plamen na minimum.
- Vaříme cca 2 hodiny.
- Následně odstavíme z plamene, necháme trochu schladnout a opatrně dle návodu hrnce upustíme trochu páry. Jakmile to bude možné, hrnec otevřeme a omáčku zahustíme: do misky si odebereme 3 lžíce tekuté omáčky ve které rozmícháme 1 lžičku hladké mouky. Směs vrátíme zpět, zamícháme a necháme povařit cca 5-10 minut.
- Příprava bramoborové kaše: Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a spolu se solí, kmínem, libečkem uvaříme do měkka. Následně zcedíme, odebereme libeček a z brambor spolu s máslem a ohřátým mlékem vytvoříme bramborovou kaši. Na závěr promícháme s osmahlou cibulkou.
- Dobrou chuť!
Fotografii tentokrát bohužel nemám, protože se po hovězím jen zaprášilo. Tak snad příště! Kdo přijde na návštěvu?
Co vaříte Vašim hostům nejraději?
Já vařím kuře na paprice, manžel rosbíf (umí skvělý). Hovězí na víně už jsme dělali taky, jen v klasickém kastrolu, ne v papiňáku (s tím já moc nekamarádím - jen v něm vařím maso jako třeba vepřové koleno nebo hovězí na rajskou)
OdpovědětVymazatJá nejčastěji těstoviny :) Recept vypadá moc dobře, škoda fotky, snad příště :)
OdpovědětVymazatSmileThess