Hovězí po burgundsku

Co uvaříte, když někoho pozvete na oběd? My hovězí se zeleninou na víně, nebo-li "po burgundsku"!




Na cca 4 porce budeme potřebovat:
  • 600-700 g hovězího - na guláš/ hovězí krk/ kližka (i zadní je výborné)
  • 2 lžíce řepkového oleje nebo vepřivého sádla
  • 1,5 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 kořeny petržele
  • 1 snítka tymiánu
  • 120 g rajského pyré
  • červené víno na podlití (kolik je potřeba, aby bylo vše cca ponořené)
  • 1 rovná lžička soli
  • 1 velká špetka pepře
  • 1 lžička hladké mouky
Příloha: Bramborová kaše
  • cca 800 g brambor
  • 1 snítka libečku
  • 1 špetka kmínu 
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 150 ml čerstvého mléka - ohřát
  • 50 g másla
  • 0,5 červené cibule - osmahnout na 1 lžíci oleje
Dále budeme potřebovat: Papinův hrnec (tlakový hrnec) o objemu 5 litrů, běžný hrnec o objemu 5 litrů, pánvičku a malý hrneček na ohřátí mléka

Postup:
  1. Hovězí nakrájíme na kostky a v Papinově hrnci osmahneme na 2 lžicích řepkového oleje/sádla.
  2. Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na větší kostky.
  3. Jakmile je maso osmahlé ze všech stran, vyndáme ho z hrnce do misky a ve výpeku osmahneme krátce i zeleninu s cibulovinami. Jakmile zesklovatí, přidáme zpět maso, osolíme, opepříme, zalijeme rajským pyré a červeným vínem a na závěr poklademe bylinkami. Vše by mělo být cca ponořené a ne výše než je 1/2-2/3 celkového objemu hrnce.
  4. Vše přivedeme k varu, uzavřeme tlakový hrnec a dle návodu ztlumíme plamen na minimum.
  5. Vaříme cca 2 hodiny.
  6. Následně odstavíme z plamene, necháme trochu schladnout a opatrně dle návodu hrnce upustíme trochu páry. Jakmile to bude možné, hrnec otevřeme a omáčku zahustíme: do misky si odebereme 3 lžíce tekuté omáčky ve které rozmícháme 1 lžičku hladké mouky. Směs vrátíme zpět, zamícháme a necháme povařit cca 5-10 minut. 
  7. Příprava bramoborové kaše: Brambory očistíme, nakrájíme na kostky a spolu se solí, kmínem, libečkem uvaříme do měkka. Následně zcedíme, odebereme libeček a z brambor spolu s máslem a ohřátým mlékem vytvoříme bramborovou kaši. Na závěr promícháme s osmahlou cibulkou.
  8. Dobrou chuť!
Fotografii tentokrát bohužel nemám, protože se po hovězím jen zaprášilo. Tak snad příště! Kdo přijde na návštěvu?

Co vaříte Vašim hostům nejraději?

2 komentáře:

  1. Já vařím kuře na paprice, manžel rosbíf (umí skvělý). Hovězí na víně už jsme dělali taky, jen v klasickém kastrolu, ne v papiňáku (s tím já moc nekamarádím - jen v něm vařím maso jako třeba vepřové koleno nebo hovězí na rajskou)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nejčastěji těstoviny :) Recept vypadá moc dobře, škoda fotky, snad příště :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: