Vede konzumace datlí ke snazšímu porodu?

V těhotenství a zejména ve třetím trimestru se potkávám se spoustou babských rad ohledně výživy. Ulehčit porod by údajně mělo pití maliníkového čaje, konzumace 6ti datlí denně a lněného semínka.  Jde o ověřená doporučení nebo jen bláboly?

Dnes si posvítíme na datle.



Tady mám pro Vás špatnou ale zároveň i dobrou zprávu. Často na internetu omílaných 6 kusů datlí denně během posledního měsíce před porodem opravdu má vědeckou podporu, ale pouze podle několika nevýznamných studií z Jordánska, Íránu a Malajsie. Copywriteři se nás tady na internetu snaží přesvědčit, že jde o solidní vědu, ale pokusím se Vám to podat pravdivěji. Všechny tři státy mají naprosto odlišný životní styl, úroveň zdravotnictví i vědy a těžko lze jejich závěry ověřit. Nutno ovšem dodat, že tvrdí prakticky totéž - ženy, které konzumovaly datle během posledních 4 týdnů před termínem, rodily "snáze" a kratší dobu, než ženy, které datle nekonzumovaly (jak shledala metaanalýza v časopise Explore z roku 2021, Elsevier, IF 1,775, Q2 = na pomezí 2 a 3 kvartilu, co to znamená, vysvětluji dále...). Každopádně většina závěrů není přesvědčivá, není žádný rozdíl v počtu císařských řezů a nelze nijak ověřit vliv psychiky. Přeci jen o datlích a jejich prospěchu se mluví v Bibli i Koránu a ženy v jednotlivých kategoriích moc dobře věděly, zda datle konzumují či ne. 

Takže věřit jejich výsledkům nebo nevěřit?

Sama jsem si prošla první článek od vědců z Jordánska z roku 2011 a druhý opublikovaný 2017 v témže časopise z Malajsie. Přikládám na oba odkazy, abyste si mohli udělat vlastní názor (zdarma pro veřejnost na SciHub). Studie byly sice publikované v impaktovaném časopise (tzn. jde o vědecký článek, který podléhá recenzi a výběrovému řízení), celkově však nejde o nijak světový plátek. "Journal of Obstetrics and Gynaecology" má Impact Factor pouze cca 1,23 a patří tak až ke 3. kvartilu. To znamená, že si mezi ostatními časopisy nestojí nijak zvlášť dobře a je to cíl výzkumů, které nikdo jiný nechce opublikovat. Není to ovšem zas takové překvapení, protože jde o poměrně jednoduchý výzkum, kdy autoři prakticky jen porovnávají souvislosti konzumace datlí s několika parametry porodu, nemají vše ideálně promyslešné a pro publikování v lepším časopise, by se lidově řečeno "čekalo trochu víc". Vyšší počet pacientek by byl rozhodně na místě! 

Proč být obezřetný? Nejde jen o pochybnosti ohledně úrovně zdravotnictví a vědy v těchto zemích. Když to zjednoduším, každý dobrý vědec cílí na kvartil 1, kde je vysoká konkurence a tak výsledkům v článku skutečně můžete věřit, protože podléhá náročnému výběrovému řízení. Často se stává, že je článek několikrát odmítnut a je doporučeno doplnit ho o další a další data. V kvartilu 3 a 4 se spousta věcí ztratí, protože tam opublikují prakticky cokoli... To samozřejmě neznamená, že celý výzkum automaticky není pravdivý. Každopádně si ovšem nezaslouží tolik pozornosti a důvěry a rozhodně by se nemělo na internetu tolikrát objevovat, že pozitivní vliv datlí je vědecky potvrzený. Naopak by bylo vhodné na jeho základě vytvořit další propracovanější výzkum na mnohem větším počtu žen a v zemi s vyspělejším zdravotnictvím a západním stylem života. Naprosto zásadní je také brát v potaz o kolikátý porod pro ženu šlo, jak častá je sekce (císařský řez) v jednotlivých státech a mnoho mnoho dalšího.

Ikdyž přímý pozitivní vliv datlí není přesvědčivě prokázaný, nenašla jsem důvod, proč by zdravá maminka datle neměla jíst. Nejenže obsahují spoustu tělu prospěšných látek (minerály, vhodné mastné kyseliny, vlákninu, apod.), ale také poskytnou dostatek živin a energie před samotným velmi náročným porodem. Samovolně nevyvolávají předčasný porod, proto není potřeba se v jejich konzumaci cíleně držet zpátky. Opatrně jen u maminek s alergiemi a těhotenskou cukrovkou. 

Takže závěrem: Datlí se nemusíte bát! Nevěřte ale všemu, co se na internetu píše. 

A jak to mám teď před porodem já?

Rozhodla jsem se dát datlím šanci, podobně jako těhotenskému čaji a lněnému semínku. Nechám na sebe mimo jejich minerálů a vitaminů působit hlavně placebo efekt! 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: