Jarní nádivka s jidášovým uchem a špenátem

Snad to nebudete pokládat za klišé, že před Velikonoci píši zrovna o nádivce. Podle mě k nim prostě patří! Ta se od té tradiční mírně liší, jelikož je vegetariánská. Nebyl to úplně tak záměr, jako lenost - vyndat z mrazáku maso o chvíli dřív. Je jen na vás, zda ji doplníte o kousky masa a povýšíte ji tak  na další úroveň. Na můj první samostatný pokus dopadla skvěle! Každý si však pod názvem nádivka představí něco jiného... U mě je to ta babiččina, krásně nadýchaná velká "buchta" s kousky kopřivy a pažitky. V jídelně jsem se setkala se zcela jinou konzistencí ala tvrdý bochník, ale ani ta není k zahození! Aspoň se z toho malého čtverečku člověk nepřejí. 




 Na jeden srnčí hřbet budeme potřebovat:
/pro 2 dívky a jednoho hladového muže/

  • 5 starých rohlíků
  • 3 vejce
  • nakrájenou pažitku
  • 50 g sušeného jidášova ucha
  • 250 ml mléka 
  • špetka mletého kmínu
  • špetka muškátového oříšku
(můžeme přidat již dříve zmiňovanou kopřivu, maso, petržel, špenát,... cokoli, co vás napadne☺)

Postup:

Dejte nahřívat troubu na 175°C a vystelte si formu na srnčí hřbet pečícím papírem. Sušené houby namočte na 10 minut do horké vody. Poté odlijte vodu a nakrájejte houbu na nudličky. Nakrájejte si na drobné kousky i staré pečivo a dejte ho do větší mísy, zalijte mlékem a nechejte rohlíky nasát. Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte spolu s jidášovým uchem, nakrájenou pažitkou, kmínem a muškátovým oříškem k pečivu a bílky vyšlehejte do pevného sněhu v menší misce stranou. Poté vše opatrně ale poctivě spojte a nalijte do formy. Pečte na 30 min/ 175°C a posledních 10-15 min/ 185°C a se zapnutým fukarem (aby vznikla hezká, pevná krusta). V případě, že si nejste jistí, zda je nádivka hotová, vyzkoušejte ověřenou metodu se špejlí - propíchněte buchtu a pokud po vytáhnutí není vlhká od těsta, je hotovo! ☺

***Varianta s masem: Plátky masa osolte a poprašte moukou, dejte je na dno pečící misky a zalijte nádivkou. Postupujte podle návodu.

Špenát operte a nakrájejte na nudličky. Na pánvi s trochou másla opékejte 5 minut, osolte a přidejte 3 vejce. Až budou hotová, podávejte s upečenou nádivkou... ☺ Dobrou chuť! ☺



Velikonoce jsou sice můj nej-nej-nej-Ne-oblíbenější svátek, ale na nádivku se těším již od Vánoc... Snad mi ji na slavnostním obědě babička upeče. O:) A které jídlo máte na Velikonoce vy? Schováváte se před koledníky, nebo máte domov plný malých zajíčků a kraslic? 



Komentáře

  1. Vypadá to moc dobře, my také děláme nádivku bez masa, ale kopřiva nebo pažitka nesmí chybět. Velikonoce už také nemám moc ráda, ale už se těším až budu mít děti a budeme spolu barvit vajíčka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je milovala v dětství, kdy bylo každému jedno, jestli jste holčička nebo chlapeček - koledu dostali všichni...:) Ale teď už to beru jen jako nefér tělesné tresty. :D

      Vymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Oblíbené příspěvky