Snad to nebudete pokládat za klišé, že před Velikonoci píši zrovna o nádivce. Podle mě k nim prostě patří! Ta má se od té tradiční mírně liší, jelikož je vegetariánská. Nebyl to úplně tak záměr, jako lenost - vyndat z mrazáku maso o chvíli dřív. Je jen na vás, zda ji doplníte o kousky masa a povýšíte ji tak na další úroveň. Na můj první samostatný pokus dopadla skvěle! Každý si však pod názvem nádivka představí něco jiného... U mě je to ta babiččina, krásně nadýchaná velká "buchta" s kousky kopřivy a pažitky. V jídelně jsem se setkala se zcela jinou konzistencí ala tvrdý bochník, ale ani ta není k zahození! Aspoň se z toho malého čtverečku člověk nepřejí.
Na jeden srnčí hřbet budeme potřebovat:
/pro 2 dívky a jednoho hladového muže/
- 5 starých rohlíků
- 3 vejce
- nakrájenou pažitku
- 50 g sušeného jidášova ucha
- 250 ml mléka
- špetka mletého kmínu
- špetka muškátového oříšku
(můžeme přidat již dříve zmiňovanou kopřivu, maso, petržel, špenát,... cokoli, co vás napadne☺)
Postup:
Dejte nahřívat troubu na 175°C a vystelte si formu na srnčí hřbet pečícím papírem. Sušené houby namočte na 10 minut do horké vody. Poté odlijte vodu a nakrájejte houbu na nudličky. Nakrájejte si na drobné kousky i staré pečivo a dejte ho do větší mísy, zalijte mlékem a nechejte rohlíky nasát. Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte spolu s jidášovým uchem, nakrájenou pažitkou, kmínem a muškátovým oříškem k pečivu a bílky vyšlehejte do pevného sněhu v menší misce stranou. Poté vše opatrně ale poctivě spojte a nalijte do formy. Pečte na 30 min/ 175°C a posledních 10-15 min/ 185°C a se zapnutým fukarem (aby vznikla hezká, pevná krusta). V případě, že si nejste jistí, zda je nádivka hotová, vyzkoušejte ověřenou metodu se špejlí - propíchněte buchtu a pokud po vytáhnutí není vlhká od těsta, je hotovo! ☺
***Varianta s masem: Plátky masa osolte a poprašte moukou, dejte je na dno pečící misky a zalijte nádivkou. Postupujte podle návodu.
Špenát operte a nakrájejte na nudličky. Na pánvi s trochou másla opékejte 5 minut, osolte a přidejte 3 vejce. Až budou hotová, podávejte s upečenou nádivkou... ☺ Dobrou chuť! ☺
Velikonoce jsou sice můj nej-nej-nej-Ne-oblíbenější svátek, ale na nádivku se těším již od Vánoc... Snad mi ji na slavnostním obědě babička upeče. O:) A které jídlo máte na Velikonoce vy? Schováváte se před koledníky, nebo máte domov plný malých zajíčků a kraslic?
Vypadá to moc dobře, my také děláme nádivku bez masa, ale kopřiva nebo pažitka nesmí chybět. Velikonoce už také nemám moc ráda, ale už se těším až budu mít děti a budeme spolu barvit vajíčka. :)
OdpovědětVymazatJá je milovala v dětství, kdy bylo každému jedno, jestli jste holčička nebo chlapeček - koledu dostali všichni...:) Ale teď už to beru jen jako nefér tělesné tresty. :D
Vymazat