❤️ Čtenáři blogu:

Pampeliškový med

"Hend mejd od manufaktury - Štěpánky a Danenunu" 
Kvůli vzpomínkám z dětství, kdy jsme společně s babičkou z pampeliškových věnečků, udělali několik málo skleniček medu... jsem přemluvila svého milovaného přítele a strávili jsme víkend vařením! Tento sirup ze smetánky lékařské ocení hlavně člověk trpící na nemoci dýchacích cest a při nachlazení. Proč tedy něco takového nezkusit? Náročný je hlavně na čas, avšak zajímavou alternativu medu a agávového sirupu v kuchyni ocení každý experimentátor (jako já☺...). Kam se vydat na zářivé žluté květy? Snažte se co nejvíce vyhnout civilizaci, autům a nebo polím, kde máte podezření na použití chemických postřiků. My máme to štěstí, že chaloupka mých rodičů leží na konci světa a tedy luk ideálních ke sběru je tam víc než dost.


 Budeme potřebovat:

- cca 600 g květů smetánky lékařské
- 2 kg cukru (krystal)
- 2 velké chemicky neošetřené citrony
- 2 litry vody

Pomůcky:

- velký hrnec
- plátýnko na přecezení 
- skleničky se šroubovacími víčky

Postup:

1. Den:
Natrháme si dostatečné množství květů pampelišky a pokud máme podezření na malé hmyzáky, propláchneme je. Do velikého hrnce nasypeme očištěné květy, nakrájené citrony a zalijeme dvěma litry vody. Dáme na zhruba 20 minut vařit a poté zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat.
2. Den:
Ničeho se nelekáme a přecedíme přes pláténko vzniklou odpudivou "polévku". Do tekutiny přisypeme dvě kila cukru a přivedeme k varu. Vaříme od 0,5 do 4 hodin, podle toho, jak moc hustý chcete sirup mít. ☺ My jsme vařili 1,5 hodiny. ☺ Plníme vymyté skleničky, pevně zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí medu můžeme otočit... a užívat si našeho výtvoru! ♥



 Upozorňuji, že alergikům by mohl způsobit problémy... Proto se mějte na pozoru a raději ho nekonzumujte.

Jak se vám líbil můj dnešní bio-koutek? ☺  Zkoušeli jste sami vyrábět pampeliškový nebo, např. sedmikráskový sirup? A jak se vám povedl? 
Přeji všem úspěchy v kuchyni a krásné jarní dny! ♥ Vaše Corculum... 

Komentáře

  1. Zrovna se chystám na sedmikráskový!
    Kolik je asi tak potřeba těch květů v gramech? :)

    OdpovědětVymazat
  2. My vařili asi z 600 g, což je zhruba dva ty dřevěné košíčky na jahody (poloplné). :) Velkými květy pampelišek se plní rozhodně rychleji než sedmikráskami.. tak ať tě sbírání baví! :) Já bych na to asi trpělivost neměla. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já budu sbírat s přítelem, tak snad to půjde rychle :) zkusila bych ráda i ten pampeliškový, ale v okolí nikde není tolik pampelišek :(

      Vymazat
    2. To se divím, u nás je jich všude jak nas... :D :) Tak hodně štěstí :) :)

      Vymazat
  3. Ahoj Štěpi :) pampeliškový med jsem dělala poprvé vloni z menšího množství a byl výborný, ještě něco zůstalo. Letos asi taky dodělám zásoby :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)! :) ráda slyším, že vydrží tak dlouho! Trochu jsem se bála, aby se mi nezkazil. :/ Myslíš, že ještě bude tuhnout? :))

      Vymazat
    2. Jj vydrží, neboj :) Tuhnout ještě bude docela dost, já ho měla původně taky dost tekutý a teď se ve skleničce skoro nepřelívá ;) A chutná pořád výborně ♡

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Jé to je super, já chci také letos zkusit sedmikráskový. :)
    Přestěhovala jsem blog.
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se jdu hned kouknout.. ! :) ten tvůj starý blog byl přece taky hezký! :p :)

      Vymazat
  5. Já se letos asi na pampeliškový med chystám :)

    Nela z Beauty charm

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Instagram @Stepanka_T

Follow

Počet návštěv:

Oblíbené příspěvky