"Hend mejd od manufaktury - Štěpánky a Danenunu" |
Budeme potřebovat:
- cca 600 g květů smetánky lékařské
- 2 kg cukru (krystal)
- 2 velké chemicky neošetřené citrony
- 2 litry vody
Pomůcky:
- velký hrnec
- plátýnko na přecezení
- skleničky se šroubovacími víčky
Postup:
1. Den:
Natrháme si dostatečné množství květů pampelišky a pokud máme podezření na malé hmyzáky, propláchneme je. Do velikého hrnce nasypeme očištěné květy, nakrájené citrony a zalijeme dvěma litry vody. Dáme na zhruba 20 minut vařit a poté zakryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat.
2. Den:
Ničeho se nelekáme a přecedíme přes pláténko vzniklou odpudivou "polévku". Do tekutiny přisypeme dvě kila cukru a přivedeme k varu. Vaříme od 0,5 do 4 hodin, podle toho, jak moc hustý chcete sirup mít. ☺ My jsme vařili 1,5 hodiny. ☺ Plníme vymyté skleničky, pevně zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí medu můžeme otočit... a užívat si našeho výtvoru! ♥
Jak se vám líbil můj dnešní bio-koutek? ☺ Zkoušeli jste sami vyrábět pampeliškový nebo, např. sedmikráskový sirup? A jak se vám povedl?
Přeji všem úspěchy v kuchyni a krásné jarní dny! ♥ Vaše Corculum...
Zrovna se chystám na sedmikráskový!
OdpovědětVymazatKolik je asi tak potřeba těch květů v gramech? :)
My vařili asi z 600 g, což je zhruba dva ty dřevěné košíčky na jahody (poloplné). :) Velkými květy pampelišek se plní rozhodně rychleji než sedmikráskami.. tak ať tě sbírání baví! :) Já bych na to asi trpělivost neměla. :/
OdpovědětVymazatJá budu sbírat s přítelem, tak snad to půjde rychle :) zkusila bych ráda i ten pampeliškový, ale v okolí nikde není tolik pampelišek :(
VymazatTo se divím, u nás je jich všude jak nas... :D :) Tak hodně štěstí :) :)
VymazatAhoj Štěpi :) pampeliškový med jsem dělala poprvé vloni z menšího množství a byl výborný, ještě něco zůstalo. Letos asi taky dodělám zásoby :)
OdpovědětVymazatAhoj :)! :) ráda slyším, že vydrží tak dlouho! Trochu jsem se bála, aby se mi nezkazil. :/ Myslíš, že ještě bude tuhnout? :))
VymazatJj vydrží, neboj :) Tuhnout ještě bude docela dost, já ho měla původně taky dost tekutý a teď se ve skleničce skoro nepřelívá ;) A chutná pořád výborně ♡
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
VymazatJé to je super, já chci také letos zkusit sedmikráskový. :)
OdpovědětVymazatPřestěhovala jsem blog.
http://slawarehouse.blogspot.cz/
Tak to se jdu hned kouknout.. ! :) ten tvůj starý blog byl přece taky hezký! :p :)
VymazatJá se letos asi na pampeliškový med chystám :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty charm