Buchta prošívaná "maturitní" deka

Venku je nádherně a tak jsem se rozhodla trochu si za-opalovat na balkoně. Vytáhla jsem desky, papíry, ostrouhala si měkkou tužku a hledala jsem něco pěkného ke kreslení... K dokonalosti mi chybělo už jen ledové mojito s ledem nebo ovocný fresh. Bohužel žádný číšník mě neobdaroval a také to nedopadlo nijak slavně. Můj dekolt má barvu rudých rajčat a právě teď nám (v hokeji s Amerikou, čtvrtfinále) neuznali gól. (ale oni to chlapci zvládnou!) 
Určitě vás napadlo, proč se můj dnešní recept na buchtu péřovku jmenuje maturitní... Protože pomáhal letos maturantům k úspěchu! 






 Tedy ne přímo, jenom díky němu měla komise lepší náladu a tak rozdávala výborné známky. U nás na gymnáziu bývá tradicí, že studenti 3. ročníků se starají při týdnu ústních zkoušek o veškeré zázemí. A když říkám veškeré, hned vám dojde, kolik remcalů se najde, i když je to místo vyučování. 


Nevím, nakolik nevšední je tento zvyk, ale nijak mi nevadil můj, ani ne tak zodpovědný jako zábavný úkol, upéct něco sladkého na úterní odpoledne. ☺ Pustila jsem se do osvědčeného receptu původně z nejmenovaného a bohužel těžko-říci-jakého-dámského-časopisu, který objevila moje sestřička! Ta ho poprvé upekla před mnoha lety a od té doby se usídlil v kuchařkách všech žen naší rodiny. Proto mohu dnes říct, že je po úpravách zcela rodinný. ☺ 

Srdce mi krvácelo, když jsem musela celý výtvor odevzdat učitelskému sboru. Má drahá polovička neskrývala touhu sníst celý plech a nedopřát jim ani kousek. Jenže! ...na kom by si pravděpodobně hladoví a nevrlí kantoři vylévali zlost? Na maturantech! Nechtěla jsem mít jejich neštěstí na svědomí a potlačila myšlenky na rebélii. (Okrojila jsem okraje, které jsme s chutí doma zbaštili a aspoň si ji na památku nafotila!)

Připravte si také sáček na zdobení... :)
Na jeden hlubší, velký plech si připravte:

TĚSTO
  • 5 velkých vajec (nejlépe o pokojové teplotě)
  • 1 hrnek cukru krupice do těsta 
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 1 celý vanilkový cukr
  • 1 celý prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody
TVAROH
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 vaničky tvarohu
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 3 polévkové lžíce mléka

Postup:
TĚSTO: Vejce si rozdělíme do dvou misek, žloutky dáme do větší z nich a v menší misce se špetkou soli a hrstkou cukru vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidáme zbylý krupicový cukr, také vanilkový, a pečlivě šleháme. Až nám vznikne hezky našlehaný, žlutavý krém, přidáváme střídavě po polévkových lžících při neustálém šlehání metlami ručního mixéru mouku, slunečnicový olej, kakao, vodu a prášek do pečiva. Do vzniklého těsta opatrně vmícháme našlehaný sníh z bílků.Těsto lijeme na předem vymazaný a polohrubou moukou vysypaný hluboký plech.

TVAROH: Vyklopíme si z vaniček oba tvarohy do misky. Stěrkou nebo vařečkou zapracujeme do tvarohu cukr, prášek vanilkového pudinku a mléko. Pokud se vám zdá krém málo nebo naopak moc řídký, upravte si podle toho dávky mléka. ☺ Vzniklým tvarohovým krémem plníme plastový sáček na zdobení dortů a koláčů, ve kterém si prostřihneme středně velikou díru. Na koláč vytváříme kresbu čtverečkového papíru. 

Pečeme v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 180°C po dobu cca 25 minut.

Jak se vám líbí? :)
Při tom jak píši článek, nestíhám tak úplně fandit českým hokejistům a jak to dopadá! Najednou tam padl Američanům gól. :/ Musím končit.
Mějte se krásně, ať se vám vše v kuchyni i jinde daří a nic nezkazí vaši náladu!
♥ Vaše Corculum.

Mohlo by se Vám líbit:

8 komentářů:

  1. Mmm tak ten vypadá skvěle :)) Myslím, že jsem ho už někdy vyzkoušela na nějaké návštěvě, ale na recept jsem zatím nenarazila, až teď. Díky :) Učitelům určitě zvedl při maturitách náladu ;)
    Jinak z giveaway mám podobný pocit, asi proto u mě zatím žádná nebyla.. Ale určitě je dobrý nápad dát do ní něco ze zdr.výživy, napadá mě třeba rýžové mléko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nemáš vůbec zač a děkuju za nápad! :) Nechtěla jsem se dotknout nikoho, kdo prostřednictvím giveaway získává své publikum. Jen mi to příjde trochu nefér. Ale co se dá dělat. :) Blogů je až přes příliš, aby si člověk nemusel klestit cestu za slávou sám! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, tuhle buchtu vždycky dělala babička a byla naprosto výborná... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Šrěpánko-
    tak tenhle koláč taky ráda peču a chystala jsem se ho dát i na blog. Co mě na něm překvapilo nejvíc, že první den po upečení je suchý, ale druhý den se krásně s tím tvarohem navrchu rozleží a je mnohem lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, máš pravdu. Vždycky mám sice nejraději buchtu teplou rovnou z trouby (až si popálím pusu), ale tato chutná nejlépe druhý den.. :) Je pak krásně vláčná a tvarohová♥

      Vymazat
  5. Podle komentářů, do druhého dne bych těžko vydržela ! :-D Je opravdu krásná.. a mám na ní chuť.. :S Snad maturantům, pomohla :-))

    Měj se :-) , http://skills-of-art.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: