Jaké vitamíny se skrývají v K...

Znovu jsem se podívala do své chytré knížečky a objevila skvělou pasáž přímo pro mě...  Bylo tam tolik moudra, že by se to vešlo s obrázky do další knihy. Do jaké zeleniny se tedy pustit, pokud vám chybí vitamin C, nebo proč po snědení kapusty potřebujete více na záchod, to vše se dozvíte... (Budete chytří jako Ra!..."radia") 



Kapusta hlávková
Obsahuje značné množství vitaminu C a provitaminu A, dále vitaminy skupiny B a minerální látky jako draslík, síru, fosfor, vápník a jiné. V lidské stravě působí močopudně.

Polévka z kadeřavé kapusty
0, 3 - 0, 4 kg hstů kapusty, 150 g cibule, 100 g celeru, 200 g brambor, 1 lžíce másla, 0,2 l mléka, 4 stroužky česneku, 0, 1 l kysané smetany, 4 lžíce sekané petrželové natě a pažitky, 1 lžíce oleje, sůl

Nakrájenou cibuli dáme do hrnce na 1 lžíci oleje a mírně dusíme, aby změkla. Zalijeme 0,4 1 horké vody, přidáme na kostky nakrájené brambory a nahrubo nastrouhaný celer. Všechno asi 5 minut vaříme. Odstavíme a zalijeme 0,2 1 teplého mléka. Kadeřavé listy umyjeme a zbavíme je silné dužiny. Pak je posekáme a dáme do odstavené polévky. Celou hmotu rozmixujeme, prohřejeme a přidáme smetanu, zeleninu a utřený česnek. Nakonec přidáme lžičku másla a jemně osolíme.


Kedluben
V čerstvém stavu obsahuje 50 - 60 mg vitaminu C na 100 g. Zejména mladé listy obsahují několikanásobně více vitaminu C než samotné bulvy, 3krát více vápníku, provitaminu A a z minerálií hlavně železo.


Křen
Obsahuje hodně vitaminu C, vitaminy skupiny B, provitamin A, minerální soli, především vápník, síru, lykozid, sinigrin, uhlohydráty a bílkoviny. Podporuje trávení a usnadňuje vykašlávání hlenů, příznivě ovlivňuje tzv. čištění krve při revmatismu a ischiasu. Silice, která je v něm obsažena, má silné baktericidní účinky



Karfiol
Obsahem vitaminů se rovná růžičkovému zelí. Je to vysoce hodnotná zelenina obsahující hodně vitaminu C, vitaminy skupiny B, vitamin K, provitamin A a minerální látky jako draslík, fosfor a síru. Z minerálních látek obsahuje především fosfor, draslík a vápník. Protože má mnohem méně buničiny než ostatní košťáloviny, patří mezi lehce stravitelnou zeleninu.

Karfiolová polévka
2 1 vody uvedeme do varu a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce mléka. Necháme vařit. Přidáme trochu kysané smetany a odstavíme. Očištěný karfiol rozebereme na části, nastrouháme na hrubém struhadle a vhodíme do polévky. Můžeme přidat špetku mletého kmínu, sekaného kopru nebo petrželové natě. Mírně osolíme.


Kmín
Plody obsahují především látky povzbuzující činnost žaludeční a střevní žlázy, uklidňují pohyblivost žaludku, zabraňují nadměrné plynatosti a potlačují křeče hladkých svalů. Karbon má bakteriostatický účinek. Kmín podobně jako majoránka podporuje trávení. Doporučuje se smíchat stejný díl mletého kmínu a majoránky a uschovat v tmavé nádobě. Těžce stravitelná jídla posypaná touto směsí se stráví snadněji.


Kopr
Obsahuje vitamin C a éterické oleje. Podporuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a působí také proti nadýmání.


Které z těchto "Káček" máte nejraději? ☺ Já květák a kmín! Dnes jsem si dopřála malou dávku z jejich vitamínů při obědvání květákového mozečku! Brzy se můžete těšit na narozeninový článek, ten si pořádně vychutnám. Bude plný dárků, sladkostí a tipů na pořádání večírků. S přáním krásného víkendu se s vámi loučí, Corculum. ♥

4 komentáře:

  1. Já mám nejradši kedlubnu a kmín :) takovéhle články se mi moc líbí! my si kupujeme časopis Bylinky a tam je to všechno krásně vypsané.

    OdpovědětVymazat
  2. Supr článek :) Nejraději mám kedluben, květák, kmín a kopr

    OdpovědětVymazat
  3. No já na takovéhle věci moc nejsem, kapustu si dám akorát tak v karbanátcíh, ale kmín jako koření je výborný a křen k ovaru je jasná volba! :)
    Nominovala jsem tě na tag V peřinách TADY :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za chválu a za nominaci! :) do kedlubny se jdu teď pustit, nějak jsem na ni kvůli vám dostala chuť. :D Křen bych ráda sama v přírodě našla, tak snad se zadaří! :) Rozhodně pro mého tatínka by byla domácí křenová omáčka nejlepším dárkem. :D

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: