Dýňová vegetariánská pizza

     Pizzu miluju a často když mi dochází inspirace a nevím, co k jídlu, připravím kynuté těsto a ozvláštním ho podle aktuálních surovin v lednici. Takhle vznikla další z mých vegetariánských večeří! Tentokrát zamilovaná dýňová pizza s žampiony a vlašskými ořechy. Její cenu si výrazně snížíte, pokud použijete suroviny z vlastní zahrádky, ale i s kupovanými přísadami bude stále levnější než v pizzerii. Šetření Zdar!

     Rozhodně si nedělejte zbytečně hlavu, jestli Vám doma něco chybí. Na pizze je báječné, že na těsto můžete dát prakticky cokoli! Zapojte fantazii a obměňte klasickou šunkovo-rajčatovou za dýňovou, brokolicovou nebo cibulovou. V restauracích není ani výjimkou sladká pizza s nutelou nebo lesním ovocem. Ta poslední už ovšem chutná spíše jako koláč od babičky. A sníst půl plechu ovocné buchty už je úkol pro profesionála. Jednou jsem to zkoušela a ještě teď se mi dělá špatně.

     Z čeho se Vám ale rozhodně dělat špatně nebude a ještě si pochutnáte, je tahle dýňová pizza! 




Celkem vychází na zhruba: 100 Kč
(mouka 6 Kč, droždí 2 Kč, žampiony 10 Kč, parmazán 20 Kč, vlašské ořechy 25 Kč, dýně hokaido 12 Kč + další výdaje cca 10 Kč) *ceny jsou pouze orientační - my měli dýni, rajčata, česnek, ořechy i chilli domácí, což jistě cenu pozmění k lepšímu :)

Budeme potřebovat:
  • 250 g celozrnné mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 sklenice vlažné vody (0,25 l)
  • 1 rovná lžíce soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
  • 1 miska žampionů
  • 1/2 dýně hokaido nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 50 g parmazánu
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 malinká chilli paprička
  • pizza koření
  • sůl a pepř 
Do velké mísy si navážíme mouku, uděláme do ní důlek a na okraj nasypeme lžičku soli. Teplou !ale rozhodně ne vařicí! vodu nalijeme do důlku, nadrobíme do ní droždí a posypeme cukrem a trochou mouky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 20 minut vzejít kvásek.

Poté vařečkou zaděláme těsto a necháme v teple kynout přibližně hodinu. Troubu si dáme vyhřívat na 200 °C. Rajčata si nakrájíme na jemno, osolíme, opepříme, můžeme přidat i pizza koření a vylisovaný česnek. Vše rozmixujeme nebo rozdrtíme tloučkem. Nakynuté těsto mokrýma rukama rozprostřeme (do tvaru srdce) na olejem vymazaný plech. Pokryjeme vrstvou rajčatového pyré, dále kusy dýně, nakrájených plátků žampionů, vlašských ořechů, chilli a parmazánu. Posypeme pizza kořením a dáme do trouby péct na 20 minut na 200 °C. 

Přeji dobrou chuť! :)



Jakou pizzu máte nejradši, VY? A co si dáváte doma při romantické večeři?

Doufám, že bude chutnat a přeji krásný začátek týdne! Nepropadejte depresím ze zatažené oblohy. Mějte se krásně a něco pro to udělejte! <3 Vaše Corculum!

Follow on Bloglovin

8 komentářů:

  1. Ta vypadá naprosto parádně :) To musím zkusit!

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá překrásně! Obdivuji tě, že zvládneš vytvořit srdíčkový tvar! Moje domácí pizza je vždycky takový patvar :D Ale chutná nám :) :D
    Srdečně zvu tebe i všechny tvé čtenářky ke mně na blog. Mimo jiné na giveaway o rtěnku Maybelline Color Drama, v dramatickém podzimním odstínu. :)
    I am clarella ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ději, ale zas tak těžké to nebylo. O:) Příště se ti určitě také povede! Děkuji za pozvání. :)

      Vymazat
  3. Pizza vypadá hezky :). Já mám nejraději veganskou pizzu (veganský sýr, kukuřice, rajčatový základ a stačí :). Moje "romantické" večeře se nikterak neliší od těch normálních. Jsem zvyklá se u večeře dívat na nějaký pěkný film/seriál, nebo jen tiše sedět a přemýšlet, jím to, na co mám zrovna chuť (většinou něco vegetariánského) a kdyby mi partner řekl, že se mi chce třeba dívat do očí a přes stůl na mě vrkat, asi bych ho odkázala do patřičných míst :D. Ale pamatuju, že před pár lety jsem to viděla jinak, romantika nade vše, ale ono člověku časem ty růžové brýle spadnou...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám představu o romantické večeři stejnou, dobré jídlo, dobrá společnost a film. :) Už si ani nepamatuju, kdy to bylo jinak. Růžové brýle už dávno nemám. :D :) Díky za tip na veganskou pizzu! :) Někdy ji vyzkoušíme. :) Vážím si tvého hezkého komentáře. :)

      Vymazat
  4. Tak to je dokonalé! A hlavně vegetariánské, takže mám radost. :D Určitě ji musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! :) Hodně štěstí a ať ti chutná stejně jako bazalkové tofu. :D :)))

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: