Vepřová kotleta s kapustovým rizotem

Zdravím vás u dnešního receptu na vepřové kotlety s pravým italským rizotem s kapustou a červeným vínem. Doufám, že Vám bude chutnat. Jestli ho vyzkoušíte, určitě napište dolů do komentářů, jak se povedl.



Na poci pro 2 budeme potřebovat:
  • 1 malá cibulka nakrájená na kostičky
  • 1 malý šálek rýže vhodné do rizota
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžička soli
  • 200 g řezané kapusty zn. Dione
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst čerstvého/sušeného tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • voda
  • 2 plátky vepřové kotlety
  • 1 celá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oblíbeného grilovacího koření na vepřové
  • pepř, sůl
  • voda na podlití
  • 2 tenké plátky másla
  • čerstvé bylinky k masu

  1. Kotlety si omyjeme, osolíme, opepříme, okořeníme. Cibuli si nakrájíme na kostičky a stejně tak stroužky česneku. 
  2. Na dno pekáčku si dáme polovinu cibule, položíme na ni kotlety a navrstvíme na ně druhou polovinu česneku a cibule. Můžeme přidat čerstvé snítky bylinek ze zahrádky (já použila šalvěj a tymián). 
  3. Následne poklademe plátky másla, podlijeme 1 cm vody a dámé s pokličkou péct při 200 °C zhruba 10 minut. 
  4. Poté zkontrolujeme (dodáme vodu, pokud je to nutné) a pečeme dalších 40-50 minut při 180 °C. 
  5. Na posledních 5 minut můžeme sundat pokličku. Pravidelně přeléváme šťávou po 10 minutách.
  6. Na rozpálenou pánev si hodíme 2 lžíce másla a trochu nasekané cibulky. Jemně osmahneme, přidáme rýži a necháme ji krátce (stačí 2 minutky) osmahnout. 
  7. Následně přidáme 1-2 dcl vody, sůl, pepř, sušený tymián a za stálého míchání necháme rýži vařit. Jakmile dochází tekutina (poznáte to tak, že přejedete vařečkou uprostřed pánve a tekutina se ihned nevrátí zpět), přidáme další dcl vody a rozmražené plátky kapusty. 
  8. Takto mícháme, znovu přidáme tekutinu, ovšem tentokrát červené víno. Stále mícháme a přidáváme vodu/víno, dokud není rýže akorát. Měla by být vazká na povrchu a mírně ztvrdlá uprostřed. Vznikne nám klasické italské lepkavé rizoto. 
  9. Při servírování pokapeme ryzoto a maso trochou olivového oleje. Podáváme s červeným vínem. Dobrou chuť.



Děkuji za sponzorování tohoto receptu stránkám Blogerky.cz a společnosti Dione, kteří mi poskytli balíček mražené zeleniny k recenzi a vymýšlení receptů.

Řezaná kapusta je výborná nejen do rizot. Hodí se také na kapustové karbanátky, které umí skvěle moje babička. Jakmile od ní získám recept, určitě se o něj s  vámi podělím.


Chutná vám kapusta, nebo patříte mezi její odpůrce už od dob obědů ve školní jídelně? Já ji dřív také nemusela, ale při správné úpravě chutná skvěle. Je prvná vitaminů a stopových prvků, které naše tělo potřebuje. Kdy jste měli pokrm z kapusty naposledy vy?

Napište mi do komentářů!

Vaše Štěpánka.

4 komentáře:

  1. Super receptík, zaujímavá kombinácia s ryžou. Veľmi rada používam vo svojej kuchyni kapustu - kel (slovensky). Robím rôzne polevky, prívarky s paradajkami, mrkvou, zemiamky atď. Taktiež robím karonátky - fašírky a rada používam aj ružičkový kel. No musím podotknúť, že radšej dávam prednosť čerstvému, ktorý nie je problém dostať aj v zimných mesiacoch.

    OdpovědětVymazat
  2. Asi budu znít divně, ale miluju kapustu. A kapustové rizoto ? OMG! ♥

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá báječně! Ráda bych recept někdy vyzkoušela, jen nedá se zvolit něco jiného místo vína? :) Napadá mě voda nebo vývar, myslíš, že by to šlo?

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      vývar se používá k podlévání, ale v receptech na pravé italské rizoto vždy aspoň trochu vína je. Pokud ti to nechutná, můžeš si zkusit připravit samozřejmě více "českou variantu" s vodou a vývarem, ale určitě bude chutnat jinak. :)
      Š

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: