Dieta při onemocnění dnou

Řekl Vám právě doktor, že trpíte Vy nebo Váš blízký dnou? Společně se dnes podíváme na to, jak s dnou (lidově řečeno pakostnicí) lze bojovat správnou dietou.



Kdo je nejčastěji pacient?

Dnou  většinou trpí muží (asi 90 %) mezi 40. a 50. lety a ženy nad 60. let. U mužů je normální hladina kyseliny močové 420 umol/ a u žen do 340 umol/l.

Jedná se o revmatické onemocnění způsobené poruchou metabolismu. Konkrétně jde o problém s destrukcí kyseliny močové. Jde o běžnou molekulu, která vzniká v buňkách každého z nás. Záleží však na tom, kolik masa, luštěnin a vnitřností konzumujeme. Jsou to totiž hlavní zdroje (přesně - je v nich mnoho purinů, jejichž rozložením vzniká kyselina močová). Ani lidé, kteří se zřeknou masa atd. nemají vyhráno. Určité množství kyseliny se totiž vytváří z "umírajících" červených krvinek, což strava nijak neovlivňuje (nebo jsme na to zatím nepřišli ☺). Lidé trpící dnou mají buď zvýšenou tvorbu kyseliny močové (10 %) či narušenou resorpci (zpětné vstřebávání) v ledvinových tubulech (90 %). To vše vede k tomu, že se krystaly kyseliny močové usazují v těle. Zejména v kloubech, ledvinách a podkoží, kde mohou způsobovat bolesti a další zdravotní problémy.

Proto je důležité v počátcích ovlivnit to, jak se stravujete. Je to jediná cesta, jak můžete sami snížit ukládání kyseliny močové ve svém těle. 

Nemocná osoba si musí hlídat příjem purinů ze stravy. 
V dietě je nutné dbát zásad zdravé stravy: 
  • 2/3 rostlinných tuků vs. 1/3 živočišných (celkem 30 % energetického příjmu), 
  • max. 10 % energetického příjmu jednoduchých cukrů, 
  • každý den 2 porce ovoce, 3 a více porcí zeleniny,
  • snížit příjem soli,
  • jíst dostatek bílkovin.

Aby se kyselina močová z těla dostatečně vylučovala, je důležité zvýšit pitný režim na minimálně 2 litry denně, zvýšit fyzickou aktivitu (2-3x týdně 30 min rychlé chůze), dbát na přísun ovoce a zeleniny (zařazovat tzv. lehké dny se zvýšeným příjmem zeleniny), snížit obsah soli a nevystavovat se potravinám s vysokým obsahem purinů a oxalátů, například:

Vysoký obsah purinů – 150-800mg na 100g potraviny
vnitřnosti, zvěřina, masa mladých zvířat(kuřecí, telecí, jehněčí), tučné uzeniny, masové
výtažky, silné masové polévky, masové vývary a omáčky, extraktivní látky z masa, nakládaná
masa, drobné ryby, sardinky, sardelky, slanečci, olejovky, očka, ančovičky, sledi, jikry, mlíčí,
krabi a raci, plísňové a tučné uzené sýry, sardelová pasta, maggi, vegeta, sójová omáčka,
worcester a ostatní dochucovadla, kakaový prášek, čokoláda, černá káva, silný ruský čaj,
červená řepa, reveň, fíky. VYVAROVAT se ALKOHOLU.

Jídla vhodná jen omezeně :
Obsah purinů – 50 – 150mg na 100g potraviny
ostatní masa, drůbež, ryby, luštěniny, houby, droždí, špenát, květák, růžičková kapusta,
hrášek, chřest, brusinky

Teď máte možná pocit, že nemůžete nic... Nebojte se.

Tyto potraviny jsou ovšem zcela vhodné a povolené, některé dokonce blahodárné:

Jídla dovolená , která tvoří základ stravy:
Nízký obsah purinů – méně než 50mg na 100g potraviny
ovoce, zelenina – pouze povolené druhy, brambory, zavařeniny – kompoty,džemy,marmelády
– raději výrobky bez přídavku cukru, med, mléko a mléčné výrobky – volit nízkotučné
varianty, vejce – zdroj bílkovin čerpat převážně z bílků, obiloviny, pečivo, těstoviny, rýže,
cukr – ovšem omezit!!, rostlinné tuky a oleje – pro vysoký obsah energie minimalizovat příjem, vhodné nápoje – nízkoenergetické.


Pokud se budete držet těchto zásad, je důležité dbát na příjem bílkovin z méně purinových potravin: tvaroh, fazolky, kuřecí a králičí maso, slepičí maso, libové hovězí, netučné neplísňové sýry - např. tvarůžky.


Doufám, že Vám můj článek pomůže. Pokud ano, budu ráda, když mi o tom dolů do komentářů napíšete a podělíte se třeba o své oblíbené recepty do diety.

A pokud neznáte nikoho, koho by podobné problémy trápily, ať to tak zůstane i na dále.

Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: