Na kolik vyjde miminko - Výbava nová vs. "z druhé ruky"

Když jsem zjistila, že čekáme s manželem miminko, byla jsem hrozně šťastná. Ve druhé sekundě na mě ale dolehly obavy a starosti: co s prostorem v bytě, vyjdou nám skutečně peníze, jak jsme si spočítali..., co všechno musíme pořídit, koupíme nové nebo "po někom"? 

Aby jste to Vy měli jednodušší, sestavila jsem náš minimalistický nákupní plán. Konkrétně plány tři: první složený pouze z nových, druhý kombinovaný z nových a bazarových kousků a nakonec bazarovou nejlevnější variantu. Cestou kombinace "bazar a nové" jsme šli my a jsem za to ráda. Dnes je synovi 11 měsíců a už zhruba vím, co jsme pořizovali zbytečně nebo na čem se dalo ušetřit. Snad ode mě získáte představu, co při nákupu řešit a na jaké věci je dobré se zaměřit. No a samozřejmě přináším i zjednodušeně řečeno "na kolik výbava přijde". Odkazy na mnou zakoupené produkty nejsou žádnou smluvenou spoluprací. ☺ Součty cen za novou a "staro-novou" výbavu najdete na konci článku.



Každý máme své důvody a vše má pro a proti. Pokud bychom pořizovali novou výbavu, můžeme se spolehnout na reklamace a servis (např. u kočárků). Na druhou stranu zainvestujeme poměrně dost peněz a nikde není psáno, že kočárek za 30 tisíc nebude jen stát v koutě. Ať už si zvolíte jakoukoli variantu, nové i zánovní věci můžete prodat nebo darovat dál, popř. si je nechat pro druhé a další děti. Naprostý basic seznam jsem pro inspiraci sepsala již v minulém článku "Život s miminkem - co je doopravdy potřeba koupit?".


Hlavní kousky pro péči o miminko a na co se soustředit při jejich výběru:
  • kočárek (dvojkombinace) 
    • korbička pro malé miminko slouží klasicky MAX. do 1 roku dítěte, sportovní sezení od cca půl roku do maximální nosnosti kočárku, 
    • řeší se zejména velikost a úprava koleček do terénu vs. do města, 
    • typ kočárku dle aktivity (na sport a běh musíte mít kočárek s ruční brzdou), 
    • dobrá jsou přední kolečka s aretací, 
    • v zimě je nutná zimní vložka,
    • zamyslete se - vejde se Vám kočárek do auta? A nebudete potřebovat 2?
U kočárku nám šlo zejména o: odpružení, kvalitu provedení, možnost aretace předních koleček, velikost korby, nosnost podvozku, schopnost sportovního sezení sklápění do úplného lehu, jednoduchost skládání, dostupnost, dostupnost oprav a náhradních dílů, vhodnost do lehčího terénu (zejména na cyklostezku a procházky po městě, nepotřebujeme na lesní cesty a do polí). 

CENA:
Vybrali jsme si Cybex Priam Autumn dvojkombinace z roku 2018 na Vinted včetně veškerého příslušenství za 8 000,- Kč (pláštěnka, podzimní teplá vložka, prostěradlo). 
Nový Cybex Priam Autumn 2022 dvojkombinace korbička + sportovní + podvozek chrom  stojí cca 37 500,- Kč (např. na detske-kocarky.cz) + doplňky.
Průměrný nový kočárek v dvojkombinaci se dá pořídit okolo 20 000 Kč.

  • bezpečná autosedačka na prvních cca 10 měsíců (vajíčko) 
    • s novorozeneckou vložkou pro nejmenší, kategorie 0 a 0+ (0-13 kg) - poslouží cca na první rok
    • modely 2022 obstály v nejnovějších bezpečnostních testech
    • nutné vyměnit za jinou sedačku jakmile dítě sedí
    • vybírejte podle sebe, jak často budete reálně jezdit autem po dálnici? Nám se vyplatí zainvestovat do sedačky s isofixovou základnou pro vyšší bezpečnost, protože jezdíme dlouhé trasy, po dálnici a velmi často. 
CENA:
Zvolili jsme konkrétně Aton od značky Cybex, kdy bude sedačka kompatibilní i s kočárkem. Zvolili jsme novou Cybex Aton B2 i-Size+ base Ona za 6 590,- Kč. U sedaček z druhé ruky bych doporučovala kupovat pouze z okruhu rodiny a nejlepších přátel (jistota bez nehod a nekuřáckého auta). Levnou novou sedačku nebo dražší z druhé ruky pořídíte za cca 2500,-. 

  • postýlka a příslušenství (pokud nechcete spát s dítětem spolu v posteli)- pro nejmenší lze také na pár měsíců nejdříve koupit Mojžíšův koš/kolébku, poté je vyměnit za klasickou postýlku, která může vydržet až do 3 let,
    • k postýlce patří ještě vhodná matrace, několik prostěradel
    • Kvůli prevenci SIDS (náhlého úmrtí novorozence) se nedoporučuji používat oblíbené mantinely v postýlce ani přehřívat miminko v létě v zavinovačce, ovšem příčiny SIDS (kromě popsaných zvýšených markerů v krvi) ještě nebyly objasněny. 
    • pro lepší nástup cirkadiálních rytmů u novorozence se doporučují dvě místa na spaní - denní postýlka, kde dítě necháme spát v denním osvětlení a ruchu/šumu (např. kolébka na kolečkách v obývacím pokoji, nebo i jen hnízdečko na gauči) a noční postýlka, kde dítě spí ve tmě a v klidu (dětský pokoj nebo ložnice u rodičů). 
CENA:
Vybrali jsme noční postýlku IKEA Gulliver 120x60 cm (polohovatelná do 2 výšek, oddělávací bočnice) do ložnice za 3490,- Kč. Na bazarech se podobné postele prodávají od 1000 Kč. Další postýlku u rodičů máme poděděnou (0 Kč) a na cestování jsme pořídili cestovní postýlku Bomimi Mondo (1199,-). Pořídila jsem také na první měsíce péřovou zavinovačku ve velikosti 80x80 cm s polštářkem. Nový dětský polštářek vyšel i s poštovným na 650,- Kč, zavinovačka z Vinted na 800,- Kč (nová vychází na průměrných 2500,- Kč). 

  • plenky - látkové čtverce vždy (pro začátek 5 ks), reprezentativnější mušelínové/bambusové pleny na návštěvy, na zavinování, apod. (máme z Lidlu a T-Tomi), dále buď jednorázové nebo látkové pleny (novorozená miminka se přebalují někdy i častěji než 8krát denně), 
    • dobře si rozmyslete, kterou cestou budete chtít jít. Dítě vytvoří za toto období zhruba 1 tunu odpadu jednorázových plenek. Existují i ekologické varianty, např. české Kolorky.
    • Pokud máte možnost sušit na zahradě nebo balkoně plenky látkové, jejich použití se ve výsledku ekologicky i ekonomicky vyplácí (nebo zatím vyplácelo, nyní s rostoucími cenami energií těžko předvídat). Je to ovšem více práce a nejsou moc vhodné pro cestovatele. 
CENA:
Celkove náklady na přebalování se uvádí u jednorázových plenek cca 24 000,- Kč vs. 15 600,- Kč za plenky látkové včetně praní (zdroj). Ovšem z osobních důvodů jsem se rozhodla používat jednorázové. Vyzkoušeli jsme prakticky všechny a byli jsme s nimi pokaždé spokojení. Nejlépe v prvních měsících fungovali Babylove z DM, které měly na zádech gumičku proti protečení a Pampers. Postupně už je u většího dítěte prakticky jedno, kterou značku zvolíte - levné Lupilu z Lidlu nebo no-name z Alberta odvedou podobnou práci, jako Pampers. Toť jsou moje zkušenosti. Do ceny v závěru jsem jednorázové plenky nezapočítávala. 


  • oblečení na první 3 měsíce+ - zde hodně záleží na ročním období
CENA:
Oblečení na první měsíce (bylo mi doporučeno kupovat rovnou velikost 1-3 měsíce, ale vzhledem ke své malé výšce jsem nakoupila i několik body a tepláčků ve velikosti 50+. Nosili jsme celý první měsíc.): nejlépe v barvách unisex, 100% bavlna (zejména bio bavlna), takové, kde lze obejít převlékání přes hlavičku, tzn. body se zipy, s odepínacími klipsy u hlavičky z Lindexu apod. Nová výbavička vyjde cca na 3000 až 10 000,- popř. na Vinted vše seženete od 1500 do 3000,-. 



Další kousky:
  • lehátko BabyBjörn - nebo podobné, originál s hračkou (6500,-) nebo z druhé ruky Vinted (2500,-)
  • vanička (100 až 1500,-) na koupání nebo u větších dětí je možnost lehátka do sprchového koutu/do vany
  • přebalovací pult (400 až 2500,-), těsnící koš na pleny (400,-), olejíčky (200,-), ubrousky/perlan - lze přebalovat prakticky kdekoli (náš plán), ale pult, např. vedle umyvadla, Vám ulehčí život
  • monitor dechu (3000,-) - lze půjčit nebo koupit nový se zárukou 2 roky
  • bezdotykový teploměr a teploměr do zadečku (1000,-)
  • chůvička (3000,-) 
  • šátek/ šátkové nosítko/ lehátko pro nejmenší děti "Babybjörn" - uvolní Vám ruce v prvních měsících, je odsouhlaseno fyzioterapeuty na krátké denní intervaly, doporučuji si půjčit a nekupovat! Náš malý je nesnáší a kupovala jsem zbytečně (ovšem z druhé ruky na Vinted za 500,- a obratem jsem znovu prodala).
  • léky a hygiena za cca 1000,-
Pro maminku:
  • vložky do podprsenky (150,-) - jednorázové nebo látkové
  • hygienické potřeby spojené s porodem (500,-) - poporodní vložky a jednorázové poporodní kalhotky, dobré je také pořídit si na sezení nafukovací kruh na prvních pár dní/týdnů po porodu
Seznam věcí, které jsou podle mě podstatné koupit a které naopak nám osobně nebyly k ničemu najdete v článku Život s miminkem - co je doopravdy potřeba koupit?. Vše je samozřejmě naprosto individuální.


SOUČET*:

Pokud budete kupovat vše NOVÉ, připravte si okolo 60 000 až 80 000 Kč a VÍCE na jednorázové výdaje.
V kombinace NOVÉ + SECOND HAND vás vyjde to samé cca na 30 000 až 40 000 Kč.
Výbava celá SECOND HAND bude stát okolo 15 000 až 20 000 Kč. 

*Ke každé z těchto sum si připočtěte náklady na jednorázové/látkové pleny. Ceny platí v roce 2022/2023.


Kolik jste za svoje dítě zaplatili na začátku Vy? A jaké investice vůbec nelitujete? 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: