Wholemeal apple cookies - Celozrnné sušenky s jablky



Vyzkoušejte zdravé a chutné sušenky ze sezonních surovin. :) Jablek lze přidat dle chuti, podle toho, jak moc chcete mít vláčné sušenky.

vhodné například k čaji, kávě nebo k jogurtu.
Nejdříve smíchejte všechny sypké přísady a k nim nastrouhejte jablka (popř. hrušky). Přidejte: vejce,med a vodu a promíchejte. Na plech vytvarujte placičky od sebe ve větší vzdálenosti, jelikož v troubě dost nabudou. Pečte při 150°C na středním roštu po dobu 15-20 minut. Nelekejte se, že nejsou po vytažení z trouby tvrdé a křupavé. Mají být měkké a vláčné. :)

Budete potřebovat:
1 šálek celozrnné mouky
1.5 šálku ovesných vloček
0,5 šálku medu
0,5 lžičky jedlé sody
0,5 lžičky pečícího prášku do peč.
0,5 lžičky soli
1 vejce
1 lžíce vody
1 a více jablek (já použila dvě)

Můžete přidat do těsta:
oříšky, sušené ovoce, skořici nebo citronovou šťávu

Dále si připravte:
Dva pečící plechy
pečící papír

150 °C / 15-20 min
(sušenky mírně zhnědnou)







Proč používat celozrnnou mouku? 
U celozrnné mouky nejsou odstraněny před mletím obalové vrstvy zrna a klíček. Tyto části zrna obsahují největší množství cenných látek a vlákniny a proto si celozrnná mouka zachovává všechny původní živiny a není to jenom ochuzená škrobovitá hmota (+ více zasytí). Větší sortiment výběru v moukách, která jsou k dostání, považujeme všichni za velký přínos. Jelikož jsou současně v BIO kvalitě, neobsahují žádné přídatné látky zamezující hrudkovitost, regulující kyselost nebo zlepšující kvalitu mouky.

Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. Vypadá to moc dobře, už jsem kolikrát nad takovými sušenkami z vloček přemýšlela.
    A co se týče celozrnné mouky, zrovna včera jsem četla, o kolik více má všelijakých vitamínů a stopových prvků, že vážně začínám přemýšlet o tom, že tu obyčejnou bílou za celozrnnou úplně vyměním. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouho jsem se odhodlávala až mi mouka skoro prošla, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení. Pšeničnou plánuji postupně zcela nahradit a ze všech stran mám jen kladné reakce. Na tyhle sušenky jsem použila žitnou a opravdu, stačila jedna a už jsem nemohla :D. To se hlavně o Vánocích dost hodí!

    OdpovědětVymazat
  3. Receptík si zapisuji, už teď se mi zbíhají sliny :D Akorát doma nemáme tu celozrnnou mouku, můžu ji nahradit hladkou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus :) nebudou sice už tak "supermegazdravé" :D ale měly by chutnat i tak dobře :) dají se tam přidat i rozinky namočené na pár hodin v rumu, to taky stojí za to! :) nebo mandle.. achjo, asi si jednu půjdu dát :D

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: