Kynutý jablečno-ořechový závin

Gratuluji Vám, jestli patříte mezi ty šťastné, zamilované. O to více, pokud jsou vaše city opětovány. Další fází by mohlo být např. jste-li v úspěšném vztahu, ale aktuální otázkou by bylo: Slavíte svatého Valentýna? Páry se obecně dělí na ty, co Valentýna slaví a ty, "co si dokazují lásku každičký den a proto nepotřebují americké komerční svátky". Kam patříte, Vy? A tentokrát si odpovězte i vy nezadaní! Valentýn nebo první máj, vždyť je to jedno. Kdo nemá rád sám sebe? Nechápu, proč se na to dívat jen z úhlu milenců. Odměňte v tento den hlavně sebe, vylepšete si náladu a uděláte tím službu i okolí. Dvě mouchy jednou ranou.




Nechci Vám samozřejmě nutit svoje způsoby, ale můj "valentýnský" recept je jablečno-ořechový kynutý závin. Dobře, naplánovala jsem si ho upéct již dávno, ale nakonec mi přišlo jako docela dobrý nápad spojit ho s touto slavností. Nepekla jsem ho pro sebe, nýbrž hlavně pro přítele, který mě instruoval přes sms: "hlavně nezapomeň na cukr!". My dva jsme totiž, co se týče dochucování, jing a jang. :D Tentokrát jsem ho poslechla a osladila závin o trochu víc, než jsem zvyklá. Doufám, že mu chutnal a užil si už trochu valentýnskou atmosféru o pár dní dříve.♥

Instagramiáda.

Jablečno-ořechový závin
Těsto:

  • 275 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 20 g rozpuštěné hery
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1/2 kostky droždí
Náplň:
  • 4-5 středních jablek
  • 1 miska najemno nasekaných ořechů
  • 1 vrchovatá lžíce rozinek
  • 5 lžic cukru krystal (a více)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička vanilkového sirupu
  • 1 lžička citronového sirupu
  • 1 lžíce rumu
  • 5 lžic mléka

Do velké mísy si dáme mouku, vytvoříme v ní důlek a vlijeme teplé mléko. Nadrobíme do mléka kvasnice, pocukrujeme a pomoučíme. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě (ideálně na radiátoru) necháme kynout 20 minut.
Zatím si dáme rozinky do misky a zalijeme je horkou vodou a lžící rumu. V další misce spaříme ořechy 5 lžicemi mléka, přidáme 1 lžíci cukru (1 z původních 5ti lžic cukru do náplně) a necháme zchladnout. 

Vykynutý kvásek bychom měli a nyní přidáme žloutek, sůl, heru a zpracujeme těsto. Necháme opět na teplém místě kynout minimálně 45 minut. Já jsem po 20 minutách těsto znovu zpracovala. :) Poté těsto naplníme např. podle mého návodu.
Nakrájená jablka smícháme s ořechy a zcezenými rozinkami, cukrem a skořicí. Vmícháme také vanilkový a citronový sirup (ty nejsou nutné) a poklademe touto směsí připravené vyválené těsto. 
Zabalíme, potřeme zbylým bílkem a pečeme na 180 °C po dobu zhruba 25 minut. Záleží na výkonu vaší trouby. Přeji dobrou chuť a krásně prožitý konec týdne. :)

Jednoduše vyválejte obdélník a pomocí nože nebo kolečka
nakrájejte okraje na pravidelné díly.





Jak se Vám líbí můj dnešní recept? Máte rádi jablečné moučníky? 
A plánujete na letošní Valentýn něco nevšedního? 

Budu moc ráda, když zanecháte komentář. :)
Mockrát děkuji za Váš zájem o GiveAway a skvělé tipy ohledně svačinek! :)))


Krásný den přeje, Corculum♥

9 komentářů:

  1. Recept mne láká, už si ho jdu uložit! Jablečné zákusky máme rádi, ale nejraději stejně peču to, co zamíchám v jedné míse a neválím...
    Valentýna neoslavujeme, ta mediální masáž mne ničí, jakkoli mám i růžovou ráda... ale uděláme si hezký víkend.... a vám ho také přeji... Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mam nekdy radeji rychle kynute deserty s praskem do peciva ale kynute miluji:) jsem moc rada, ze se Vam libi, snad Vam bude i chutnat!:) dekuji za prani a take preji hezky vikend.:)

      Vymazat
  2. Vypadá nádherně :* doufám, že bude chutnat (chutnal) :))

    OdpovědětVymazat
  3. vyzera skvostne! mnam!


    Pozyvam na Valentinsku giveaway, tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2015/02/valentinska-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto je teda mňamka ! :)
    Pozývam ťa na moju MINI GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, vypadá nádherně, hlavně to zapletení nahoře :) My doma Valentýna slavíme, stejně jako třeba první máj-myslím že příležitostí pro něco hezkého není nikdy dost ;) Obzvlášť v únoru! Ale bereme to spíš nekomerčně, kytička, sladkosti, večeře-klidně doma, nějaký plán jako třeba kino apod.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, bohužel to nebyl můj vlastní nápad. Inspiraci jsem načerpala na jednom ze zahraničních blogů. :) Já bych Valentýn měla mnohem radši, kdyby nebyl tak spojovaný s penězi, plyšáky a řízenou nucenou zábavou (nucenou láskou). Jinak na něm nic špatného nevidím. :) Jak říkáš, obzvlášť v únoru je trochu lásky a vřelého citu opravdu zapotřebí! :)

      Vymazat
  6. No tak to vypadá naprosto báječně!!!:-)
    http://passengersmaniac.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: