"Stracciatella Cupcakes with Poppy Seeds Oil - Stračatelové cupcakes s makovým olejem"
Do cupcakes se pouštím jen ve dvou případech: 1. když se blíží akce typu rodinné oslavy, kde jsou všichni z těchto roztomilých dortíčků celí pryč a 2. popadne mě neovladatelná touha po něčem sladkém, dívčím a roztomilém. Takové zkrátka cupcakes jsou. Neumím si představit chlapácký dřevorubecký cupcake... Možná se o ně pokusím za týden jako dárek ke dni otců...
Dřív jsem dávala přednost muffinům, kvůli jejich jednoduchosti a praktičnosti. Všechno jen smícháte, frknete do trouby a je to. Máte snídani, svačinu, večeři a starosti se rozplynou. Jenže teď mám spoustu volného času a přemýšlet o jídle mě zkrátka baví. Možná už to hraničí s určitou závislostí... Píšu o jídle, čtu o jídle, shromažďuji ho, peču, vařím, zdají se mi o něm sny... Buď jsem se měla narodit v předminulém století, nebo zajít za psychologem.
Každopádně z mých úvah, jak využít makový olej ve sladkém, vzešel famózní dezert: kakaový korpus z podmáslí ozdobený tvarohovým krémem s čokoládovými hoblinkami vonící po vanilce a máku. Makový olej lisovaný za studena je úžasným zdrojem vitaminů a esenciálních mastných kyselin. S nadsázkou by se dalo říct, že po snědení těchto minidortíků se nám díky němu zlepší pokožka i nálada. Ideální je také pro ty z nás, kdo touží mít krásné dlouhé vlasy v co nejkratší době. Pomáhá totiž růstu vlasů a vyživuje je. Pro více informací navštivte stránky české firmy Bohemia Olej, kterou Vám rozhodně doporučuji. Všechny jejich oleje jsou kvalitní a české! :) Jak tedy na to?
Na 12 kusů si připravíme:
- 1 vrchovatý hrneček hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 velká špetka soli
- 3 vrchovaté lžíce holandského kakaa
- 3/4 hrnku kefíru
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 hrnečku makového oleje
- 1 vejce
- 1 lžička silného vanilkového extraktu (já mám slabší domácí, kde většinu tvoří spíš dědečkova trnkovice, tudíž jsem použila 2 lžičky)
- olej na vymazání papírových košíčků
Krém:
- 1 vanička tučného tvarohu
- 1-2 lžíce bílého jogurtu (pokud je tvaroh moc tuhý)
- 15 g nastrouhané hořké čokolády (45-60%)
- 2 lžičky cukru moučky
Postup:
- Troubu dáme vyhřívat na 170 °C.
- V míse si rozklepneme vejce, přidáme vanilkový a krupicový cukr, vanilkový extrakt a makový olej. Šleháme dokud nám síly stačí cca 5 minut.
- Ve vedlejší nádobě si dobře promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a kakao. Postupně k ušlehané vaječné směsi střídavě přidáváme mouku a kefír, až nám vznikne krásné čokoládové těsto.
- Papírové košíčky si vymažeme tenkou vrstvou oleje, vložíme je do formy a naplníme těstem. Ideální množství do poloviny až 2/3 košíčku. Pečeme 15-20 minut při teplotě 170 °C.
- Tvaroh utřeme s cukrem a nastrouhanou čokoládou, podle tuhosti tvarohu také s pár lžícemi bílého jogurtu. Upečené dortíčky zdobíme stracciatellovým krémem a čokoládovými hoblinkami. Chutnají opravdu výborně a nádherně voní mákem. ♥
A protože jsem zvědavá a nedá mi to, chtěla bych se Vás zeptat na pár otázek! Pečete radši muffiny nebo cupcakes? A z jakého důvodu? Myslíte, že mohou být cupcakes někdy "neroztomilé"? Mně přijde, že je to zhola nemožné. Obzvlášť v papírových košíčcích s malými skřítky!
Jééé, mňam to zní hrozně lákavě, to musím rozhodně někdy vyzkoušet :) a ten servis je moc krásný :)
OdpovědětVymazatDostala jsem ho k Vánocům od kamarádky, která mě vážně zná! Tyhle blbůstky miluju. :) Sice ho asi nebudu využívat každý den, ale o to víc si to užiju. :)) Děkuju! :) Snad ti budou taky tak moc chutnat.. :) Mně přišly naprosto neodolatelné.♥
VymazatWow to vypadá suprově! Musím zkusit :) Miluju cupcaky <3
OdpovědětVymazatxx Sab | http://thechicflair.blogspot.cz/
Taky je miluju, příště se pustím do nějakých barevnějších! :) Díky! :)
VymazatVypadají luxusně a určite tak i chutnají !
OdpovědětVymazatdreammorebabe
Děkuji♥ :)
Vymazat