Stračatelové cupcakes s vůní máku a vanilky

"Stracciatella Cupcakes with Poppy Seeds Oil - Stračatelové cupcakes s makovým olejem" 


         Co zabírá na odreagování lépe než opium? Ne, to byl vtip. V makovém oleji snad žádné halucinogenní látky nejsou, říkal mi to můj jednorožec. Ale kdyby byly, nestěžovala bych si. Úterý i středa byli pro mě ve znamení přijímacích zkoušek na VŠ, takže bych nějakou tu zklidňující látku uvítala. Abych chvilku přišla na jiné myšlenky, udělala jsem si radost dopoledním pečením!



          Do cupcakes se pouštím jen ve dvou případech: 1. když se blíží akce typu rodinné oslavy, kde jsou všichni z těchto roztomilých dortíčků celí pryč a 2. popadne mě neovladatelná touha po něčem sladkém, dívčím a roztomilém. Takové zkrátka cupcakes jsou. Neumím si představit chlapácký dřevorubecký cupcake... Možná se o ně pokusím za týden jako dárek ke dni otců...

          Dřív jsem dávala přednost muffinům, kvůli jejich jednoduchosti a praktičnosti. Všechno jen smícháte, frknete do trouby a je to. Máte snídani, svačinu, večeři a starosti se rozplynou. Jenže teď mám spoustu volného času a přemýšlet o jídle mě zkrátka baví. Možná už to hraničí s určitou závislostí... Píšu o jídle, čtu o jídle, shromažďuji ho, peču, vařím, zdají se mi o něm sny... Buď jsem se měla narodit v předminulém století, nebo zajít za psychologem.

          Každopádně z mých úvah, jak využít makový olej ve sladkém, vzešel famózní dezert: kakaový korpus z podmáslí ozdobený tvarohovým krémem s čokoládovými hoblinkami vonící po vanilce a máku. Makový olej lisovaný za studena je úžasným zdrojem vitaminů a esenciálních mastných kyselin. S nadsázkou by se dalo říct, že po snědení těchto minidortíků se nám díky němu zlepší pokožka i nálada. Ideální je také pro ty z nás, kdo touží mít krásné dlouhé vlasy v co nejkratší době. Pomáhá totiž růstu vlasů a vyživuje je. Pro více informací navštivte stránky české firmy Bohemia Olej, kterou Vám rozhodně doporučuji. Všechny jejich oleje jsou kvalitní a české! :) Jak tedy na to?

Na 12 kusů si připravíme:
  • 1 vrchovatý hrneček hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 velká špetka soli
  • 3 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 3/4 hrnku kefíru
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 hrnečku makového oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžička silného vanilkového extraktu (já mám slabší domácí, kde většinu tvoří spíš dědečkova trnkovice, tudíž jsem použila 2 lžičky)
  • olej na vymazání papírových košíčků
Krém:
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1-2 lžíce bílého jogurtu (pokud je tvaroh moc tuhý)
  • 15 g nastrouhané hořké čokolády (45-60%)
  • 2 lžičky cukru moučky

Postup:
  1. Troubu dáme vyhřívat na 170 °C.
  2. V míse si rozklepneme vejce, přidáme vanilkový a krupicový cukr, vanilkový extrakt a makový olej. Šleháme dokud nám síly stačí cca 5 minut.
  3. Ve vedlejší nádobě si dobře promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a kakao. Postupně k ušlehané vaječné směsi střídavě přidáváme mouku a kefír, až nám vznikne krásné čokoládové těsto.
  4. Papírové košíčky si vymažeme tenkou vrstvou oleje, vložíme je  do formy a naplníme těstem. Ideální množství do poloviny až 2/3 košíčku. Pečeme 15-20 minut při teplotě 170 °C.
  5. Tvaroh utřeme s cukrem a nastrouhanou čokoládou, podle tuhosti tvarohu také s pár lžícemi bílého jogurtu. Upečené dortíčky zdobíme stracciatellovým krémem a čokoládovými hoblinkami. Chutnají opravdu výborně a nádherně voní mákem. ♥





           Konečně jsem mohla využít tenhle roztomilý servis na jednoho sólo krasavce ♥. Máte doma také takový? Asi je to jediná možnost, jak ochránit poslední pro sebe k snídani. Snad mi na něj nepřijdou!
          A protože jsem zvědavá a nedá mi to, chtěla bych se Vás zeptat na pár otázek! Pečete radši muffiny nebo cupcakes? A z jakého důvodu? Myslíte, že mohou být cupcakes někdy "neroztomilé"? Mně přijde, že je to zhola nemožné. Obzvlášť v papírových košíčcích s malými skřítky!

Follow on Bloglovin

6 komentářů:

  1. Jééé, mňam to zní hrozně lákavě, to musím rozhodně někdy vyzkoušet :) a ten servis je moc krásný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostala jsem ho k Vánocům od kamarádky, která mě vážně zná! Tyhle blbůstky miluju. :) Sice ho asi nebudu využívat každý den, ale o to víc si to užiju. :)) Děkuju! :) Snad ti budou taky tak moc chutnat.. :) Mně přišly naprosto neodolatelné.♥

      Vymazat
  2. Wow to vypadá suprově! Musím zkusit :) Miluju cupcaky <3
    xx Sab | http://thechicflair.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je miluju, příště se pustím do nějakých barevnějších! :) Díky! :)

      Vymazat
  3. Vypadají luxusně a určite tak i chutnají !
    dreammorebabe

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: