Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději polévku nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. :) Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších polévek vůbec! :)
Recept: Makarony s dýňovou omáčkou
PRO DVA
Suroviny:
- 1 malá hokaido (nebo půl velké) - množství je dobře vidět na fotografiích
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce dýňového oleje
- pepř a sůl na dochucení
- voda či smetana dle konzistence rozmixované dýně
- 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného parmazánu
- snítka tymiánu
- makarony - množství odpovídající tloušťkou 2 palcům (ano, Vašich palců)
- 1 lžička soli do těstovin
- 1 litr vody na přípravu těstovin
- 1 lžička oleje (libovolného) do vody pro těstoviny
- hoblinky parmazánu na ozdobení
- 1 lžička dýňového oleje
Postup:
- Dýni si omyjeme, zbavíme ji stopky a "bubáka" a rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na středně velké kostky (2 x 2 cm). Plech nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, na který vyskládáme dýni a 2 očištěné stroužky česneku, zakápneme dýňovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 170 °C po dobu 25 minut. Dýně by měla být hezky měkká a mírně svraštělá. Schovejte si pár kousků hotové dýně na ozdobu. :)
- Upečenou dýni s oběma stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle hustoty přidáváme buď smetanu, tučné mléko nebo vodu. Vyberte si podle vlastních zvyků a chutí. Já jsem použila cca 1/4 hrnku mléka a pár lžic vody. Přidáme tymián a parmazán, dochutíme pokud nám přijde omáčka málo slaná a dáme na plotnu ohřívat, dokud nebudou hotové těstoviny. Necháme ještě přejít varem a podle konzistence přidáváme tekutiny.
- Na makarony si připravíme velký hrnec. Jakmile se voda se lžičkou oleje začne vařit, přidáme sůl a makarony. Vaříme dostatečně dlouho podle návodu na obalu.
- Naservírujeme spravedlivě, aby jsme se nehádali! Ozdobíme snítkou tymiánu, kostičkami dýně a posypeme hoblinkami parmazánu. Zakápneme dýňovým olejem nebo posypeme dýňovými semínky. Přeji dobrou chuť!
(web) |
Jestli Vás zajímá recenze na tuto zapékací mísu, věnovala jsem se jí v některém z minulých článků. ZDE. Pochází z eshopu Bavimevarit.cz. |
Tuhle omáčku si budu dělat z hokaido častěji. :)
A jak Vám chutnají dýně?
Máte nějaký oblíbený recept?
Díky, že jste se mnou! <3
jó, tohle já můžu! a pečenou, jen tak pečenou s česnekem ♥
OdpovědětVymazatAno! V jednoduchosti je ta krása. :)
Vymazat