Omáčka z dýně hokaido


       Konečně je tu sezóna dýní hokaido (hokkaidó). Díky těmto dýničkám už nejsou tykve synonymem pouze džemu a vyřezávaných strašáků. A ještě, že! Byla by to velká škoda. Hokaido zažívá boom hlavně díky svému širokému spektru využití. Recept na krémovou polévku, kterou opravdu zbožňuji, jsem Vám ukázala již dříve a níže přikládám i odkaz. Letos se nám bohužel neurodily v takovém množství a velikosti, abych s čistým svědomím všechny malé dýničky spotřebovala na jedinou polévku. Jsou to takoví,... drobní záprdkové. :) Najít jim využití ale nebylo těžké. Když jsme teď doma jen dvě (se ségrou), jedna tykvička nám úplně vystačila na dýňovou omáčku. A ta druhá bude krásnou dekorací na okenní parapet. :)




       Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději polévku nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. :) Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších polévek vůbec! :)

Recept: Makarony s dýňovou omáčkou

PRO DVA
Suroviny:
  • 1 malá hokaido (nebo půl velké) - množství je dobře vidět na fotografiích
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • pepř a sůl na dochucení 
  • voda či smetana dle konzistence rozmixované dýně
  • 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného parmazánu 
  • snítka tymiánu
  • makarony - množství odpovídající tloušťkou 2 palcům (ano, Vašich palců)
  • 1 lžička soli do těstovin
  • 1 litr vody na přípravu těstovin
  • 1 lžička oleje (libovolného) do vody pro těstoviny
  • hoblinky parmazánu na ozdobení
  • 1 lžička dýňového oleje
Postup:
  1. Dýni si omyjeme, zbavíme ji stopky a "bubáka" a rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na středně velké kostky (2 x 2 cm). Plech nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, na který vyskládáme dýni a 2 očištěné stroužky česneku, zakápneme dýňovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 170 °C po dobu 25 minut. Dýně by měla být hezky měkká a mírně svraštělá. Schovejte si pár kousků hotové dýně na ozdobu. :)
  2. Upečenou dýni s oběma stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle hustoty přidáváme buď smetanu, tučné mléko nebo vodu. Vyberte si podle vlastních zvyků a chutí. Já jsem použila cca 1/4 hrnku mléka a pár lžic vody. Přidáme tymián a parmazán, dochutíme pokud nám přijde omáčka málo slaná a dáme na plotnu ohřívat, dokud nebudou hotové těstoviny. Necháme ještě přejít varem a podle konzistence přidáváme tekutiny.
  3. Na makarony si připravíme velký hrnec. Jakmile se voda se lžičkou oleje začne vařit, přidáme sůl a makarony. Vaříme dostatečně dlouho podle návodu na obalu.
  4. Naservírujeme spravedlivě, aby jsme se nehádali! Ozdobíme snítkou tymiánu, kostičkami dýně a posypeme hoblinkami parmazánu. Zakápneme dýňovým olejem nebo posypeme dýňovými semínky. Přeji dobrou chuť!
Já jsem použila dýňový panenský olej lisovaný za studena od české firmy BohemiaOil.cz. Tmavou barvou a chutí je sice výrazný, ale dýně k dýni sedá! ...nebo jak to bylo. O zdravotních benefitech a ceně dýňového oleje se více dozvíte přímo na stránkách firmy Bohemiaolej. 

(web)
Jestli Vás zajímá recenze na tuto zapékací mísu, věnovala jsem se jí v některém z minulých článků. ZDE.
Pochází z eshopu Bavimevarit.cz.



Tuhle omáčku si budu dělat z hokaido častěji. :) 

A jak Vám chutnají dýně?
Máte nějaký oblíbený recept?

Díky, že jste se mnou! <3

Follow on Bloglovin

2 komentáře:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: