Na svém Instagramu jsem se stala prakticky závislou z jednoho jediného důvodu. Lidem se líbí moje snídaně. Poslední dobou se mi množí ve schránce dotazy, jak si je dělám, co do nich dávám, čím sladím apod. a tak jsem se o nich rozhodla napsat stručný ovšem obsáhlý článek, jak to jen o #mojíovesné jde. :)
Na úvod by se slušelo napsat, proč snídat kaši a naopak, proč ne JEN kaši. Jestli se na Instagramu vyznáte (= webová stránka, kam lidé přidávají vlastní fotografie ze života a navzájem si je mohou chválit a komentovat), tušíte, že po zadání #healthybreakfast (heslo zdravá snídaně) na vás vyskočí milion kaší, palačinek, vaječných omelet a avokád. Přirozeně se tedy člověk ptá, zda je ovesná kaše opravdu zdravá, nebo si ji lidé vaří jen kvůli prestiži, líbivosti a opičí se po svých idolech. Všichni ovšem musí souhlasit, že je lepší dát si jednou za čas ovesnou na místo bílého rohlíku s točeňákem nebo hůř, nesnídat vůbec.
Také byste měli vědět...
Nedávno propukla malá aférka ohledně ovesných vloček, které v nadbytku vyvazují vápník z kostí. Kdybychom stále dokola jedli pouze jednu potravinu, vždycky se to na zdraví nějak odrazí. Všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. Platí to nejen u snídaní. :) Doporučuji snažit se mít stravu co nejpestřejší a poté Vám žádné problémy nehrozí.:) Plus! Kaše nemusí být jen z ovsa, ale čím dál tím oblíbenější jsou poslední dobou jáhlové, pohankové a rýžové.
KONEC teorie, jde se na věc!
Typ 1 - "Už nikdy nebudu mít hlad"
Budete potřebovat: 4 pořádné hrsti vloček, mléko cca 2 dcl, špetka soli, 1 lžička cukru, špetka skořice
Přes noc necháme vše v hrnci nabobtnat, ráno za občasného míchání přivedeme k varu, vaříme cca 1-3 minuty (podle druhu vloček) a podáváme s ovocem.
Typ 2 - "Hubená a chudá veganka"
Budete potřebovat: 4 pořádné hrsti vloček, vodu, lžičku tuku (ořechového či normálního másla), lžičku cukru, skořici, špetku soli
Vodou zalijeme vločky s ostatními sypkými přísadami cca 1 cm nad okraj a necháme uležet přes noc. Ráno necháme 3 minutky povařit, přidáme lžičku másla, promícháme a podáváme s ovocem.
Typ 3 - "Závislá na kakau"
Postupujte podle návodu 1 či 2, ovšem místo skořice přidejte vrchovatou lžičku holandského kakaa.
Typ 4 - "Krupicově jemná"
Přidejte místo 1 hrsti vloček lžičku dětské krupičky.
Typ 5 - "Od všeho trochu"
Tuto si dělám nejčastěji. 3 hrsti vloček, 1 lžička krupice, 1 deci mléka, 1-2 deci vody, skořice, kakao, lžička arašídového másla a navrch ještě lžička medu na doslazení.
A protože kaše není jen o ovesných vločkách, inspirujte se mými návrhy na servírování. Nebojte se ovoce ani čokolády a oříšků. Snídaně je základ dne. :)
Na úvod by se slušelo napsat, proč snídat kaši a naopak, proč ne JEN kaši. Jestli se na Instagramu vyznáte (= webová stránka, kam lidé přidávají vlastní fotografie ze života a navzájem si je mohou chválit a komentovat), tušíte, že po zadání #healthybreakfast (heslo zdravá snídaně) na vás vyskočí milion kaší, palačinek, vaječných omelet a avokád. Přirozeně se tedy člověk ptá, zda je ovesná kaše opravdu zdravá, nebo si ji lidé vaří jen kvůli prestiži, líbivosti a opičí se po svých idolech. Všichni ovšem musí souhlasit, že je lepší dát si jednou za čas ovesnou na místo bílého rohlíku s točeňákem nebo hůř, nesnídat vůbec.
Také byste měli vědět...
Nedávno propukla malá aférka ohledně ovesných vloček, které v nadbytku vyvazují vápník z kostí. Kdybychom stále dokola jedli pouze jednu potravinu, vždycky se to na zdraví nějak odrazí. Všeho moc škodí a nic se nemá přehánět. Platí to nejen u snídaní. :) Doporučuji snažit se mít stravu co nejpestřejší a poté Vám žádné problémy nehrozí.:) Plus! Kaše nemusí být jen z ovsa, ale čím dál tím oblíbenější jsou poslední dobou jáhlové, pohankové a rýžové.
KONEC teorie, jde se na věc!
Typ 1 - "Už nikdy nebudu mít hlad"
Budete potřebovat: 4 pořádné hrsti vloček, mléko cca 2 dcl, špetka soli, 1 lžička cukru, špetka skořice
Přes noc necháme vše v hrnci nabobtnat, ráno za občasného míchání přivedeme k varu, vaříme cca 1-3 minuty (podle druhu vloček) a podáváme s ovocem.
Typ 2 - "Hubená a chudá veganka"
Budete potřebovat: 4 pořádné hrsti vloček, vodu, lžičku tuku (ořechového či normálního másla), lžičku cukru, skořici, špetku soli
Vodou zalijeme vločky s ostatními sypkými přísadami cca 1 cm nad okraj a necháme uležet přes noc. Ráno necháme 3 minutky povařit, přidáme lžičku másla, promícháme a podáváme s ovocem.
Typ 3 - "Závislá na kakau"
Postupujte podle návodu 1 či 2, ovšem místo skořice přidejte vrchovatou lžičku holandského kakaa.
Typ 4 - "Krupicově jemná"
Přidejte místo 1 hrsti vloček lžičku dětské krupičky.
Typ 5 - "Od všeho trochu"
Tuto si dělám nejčastěji. 3 hrsti vloček, 1 lžička krupice, 1 deci mléka, 1-2 deci vody, skořice, kakao, lžička arašídového másla a navrch ještě lžička medu na doslazení.
A protože kaše není jen o ovesných vločkách, inspirujte se mými návrhy na servírování. Nebojte se ovoce ani čokolády a oříšků. Snídaně je základ dne. :)
Doufám, že se vám dnešní článek líbil. Dejte mi vědět, co si o něm myslíte v komentářích. :)
Mějte se krásně a něco pro to udělejte!
Vaše Štěpánka
<3
Tak nádherně nazdobené :))
OdpovědětVymazatMáš je tak krásné, že prostě nemůžou chutnat špatně. I já, masožravec, na ně mám chuť.
OdpovědětVymazatDěkuju moc, holky! ❤😊
OdpovědětVymazatTak tohle jsou vážně krásně zdobené snídaňové kaše. Možná že tohle bude zase důvod, proč zase začnu snídat kaše. Občas prostě nemám chuť si kaši ničím zdobit nebo nemám čas a tak ji jím jenom tak jak ji uvařím a tím si ji zase trochu znechutím... Je to se mnou marný :D
OdpovědětVymazatBLUDIČKA VEČERNICE