Jíst zdravě na vysoké? 50 pokrmů

Asi si občas říkáte, co vlastně v běžný den jím? Bydlím na koleji, chodím každý den do školy a měla bych si vyvařovat? Jak to stíhám? Dnes mám pro Vás pár užitečných tipů, jak si ulehčit zdravé stravování a smrsknout přípravu na dobu nezbytně nutnou.

Pečené batáty s marinovaným tofu



Jako studentce mi stále záleží mimo jiné i na finanční stránce. Už když jsme se stěhovali do Prahy, propočítávala jsem si náročnost stravování v menze, restauracích, fast-foodech proti domácímu vaření vyžadujícímu čas a energii. 

Překvapivě pro mé rodiče a možná i některé z Vás, menza se ve výsledku nevyplatí o nic víc než běžná restaurace. Pryč jsou ty časy, kdy se tu student mohl dosyta najíst na celý den a pochutnal si na pokrmech skoro jako od maminky. Výhodněji vyjde se zastavit na sytou polévku do přijatelné kavárny poblíž školy, než vystát dlouhou frontu na předraženou uho v menze  u kolejí (nejlevnější jídla od 66 Korun). Proto si již od první chvíle vařím sama. Rychle, zdravě a hlavně podle vlastních chutí!

Na prvním místě při výběru jídla je pro mě jeho kvalita a složení. Naše nejoblíbenější jídla najdete na fotografiích v druhé polovině článku. Samozřejmě jsou bohužel i chvíle, kdy se vracíme s přítelem oba hladoví a unavení pozdě domů. Do obchodu se nám nechce, v lednici dojdou zásoby zeleniny a hledáme jakékoli rychlé řešení. A tak pohodlně sáhneme po mražené pizze nebo snack wrapu v McDonnald's. Všichni jsme jen lidé. Kvůli tomu si výčitky nedělám a ani Vy byste na sebe neměli být moc přísní. 

I když se ale člověk vrací zdeptán a hladový jako lítá šelma, je tu pár rychlovek, které budete mít hotové během chvilky. Stačí si doma vybudovat stálou zásobu relativně zdravých trvanlivých potravin. Nejlepší bude spojit síly s parťákem a do čtvrt hodinky máte večeři/ oběd na stole! 

Seznam trvanlivých potravin tvořících základ spíže, ze kterých rychle vykouzlíte zdravé plnohodnotné jídlo:
  • luštěniny v plechovce (cizrna, fazole, kukuřice)
  • ovesné vločky
  • rajčatové pyré
  • ořechové máslo
  • cous cous
  • červená čočka
  • hotové zeleninové omáčky
  • sojové maso
  • rýžové nudle
  • celozrnné těstoviny
  • základní druhy mouky
  • cibule a česnek
  • domácí marmelády, povidla a pesta
  • med, cukr
  • sušené bylinky
  • kokos, ořechy 
  • sušené droždí
  • jedlá soda
  • řepkový a olivový olej
  • balzamikový a jablečný ocet
Z těchto surovin či v kombinaci s dalšími již méně trvanlivými produkty lze uvařit vynikající jídla. Pár příkladů: jednoduchou polévku z červené čočky, zeleninový salát s fazolemi, vegetariánskou pizzu z tofu a ovesných vloček (s pyré, kukuřicí, sojovým masem), rajčatovou polévku, těstovinový salát s kukuřicí a zeleninou, kuskus na sladko, ovesnou kaši, palačinky z domácího kokosového mlékakus kus s hotovou omáčkou, rýžové nudle s polévkou z kokosového mléka, těstoviny na sladko s ořechy a tvarohem, humus z cizrny, slaný cibulový koláč a jako dezert - ovesné placičky s marmeládou.


Pak jsou tu ale i dny, kdy se dá ukrojit pár hodin volna a strávit u plotny času trochu víc. Ráda tento čas využiji na vaření do zásoby. Připravuji si takto dopředu například vařenou běžnou čočku s vejci natvrdo, pečenou zeleninu s parmazánem a tofu, slaný zeleninový koláč, a fazolové brownies a jiné koláče k snídani. Obědy a svačinky si pohodlně nosím s sebou v batohu/kabelce a problém nastane jen, když zapomenu příbor! 😀😊 

Občas se s přítelem snažíme na koleji o vyšší gastronomii (co se masa týče, vévodí naši kuchyni spíš on)! To už jsou ovšem finančně náročnější jídla a nevaříme si je často. Například domácí burgery, tortily, krkovičku na víně, pizzu, kuřecí na pomerančích a další. Pokud bychom zašli do restaurace, zaplatíme 3-5x tolik. U příkladu domácích burgerů: maso z Alberta 16 Kč (32 za 2 plátky), bulka 5 Kč(koupená nebo domácí), salát + okurka + rajče + cibule = 10 Kč a 2 Kč za mini vrstvu kečupu. Dostali jsme se tedy u jednoho poctivého burgeru na 33 Korun. Maso je mix hovězího a vepřového, většinou si do svého dám dvojitou dávku zeleniny a mám výživnou večeři.

Pro další inspiraci vám ukáži výběr ze sbírky obědů a večeří za uplynulý rok a půl.
Inspirace na rychlá zdravá jídla: 

Vlevo: Rychlá a osvěžující polévka Gazpacho
Vpravo: Žitná placka se salátem a opečenou zeleninou s tofu

Vlevo: Salát s brokolicovo-sýrovými kostičkami
Vpravo: Polévka z červené čočky (recept jsem již dávno publikovala)

Vlevo: zeleninový salát s vejcem
Vpravo: Celozrnný trvanlivý chléb s ricottou a rajčaty

Vlevo: Řecký jogurt s minimem mléčného tuku s oříšky a ovocem
Vpravo: Ředkvičková pomazánka s chlebem

Vlevo: Zapečená brokolice s vejcem + brambor
Vpravo: Domácí chléb se sýrem, hořčicí a zeleninou (recept na chléb najdete na Corculu)

Vlevo: Kupované sojovo-zeleninové karbanátky s jáhlami a mrkvičkou
Vpravo: Salát z čerstvých kapustiček s domácím chlebem se sýrem

Vlevo: směs zeleniny s chlebem s pečeným masem a hořčicí
Vpravo: Lilek s česnekem, batáty a česnekový dip

Vlevo: Gazpacho od Dana <3
Vpravo: Hovězí s aróniovou omáčkou

Vlevo: Salát z čínského zelí se sýrem a balzamikem + žitné placky
Vpravo: Ovesný müsli koláč s jogurtem k snídani

Vlevo: Kokosová polévka s rýžovými nudlemi
Vpravo: Domácí dalamánky plněné salátem, sýrem a šunkou 
Vlevo: Salát s kuřecím a osmahlou cibulkou
Vpravo: Kuskus se sojovým masem v rajčatové omáčce


Vlevo: Kuře na pomerančích s kari rýží (recept na Corculu)
Vpravo: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozzarellou
Kupované tortilly se sezamovým semínkem + salát + zbytek pečeného masa + dresink 

Danova porce domácích Burgerů!

Má oblíbená pizza: Korpus z tofu, vejce a pohankové mouky, potřená rajčatovým pyré,
se sýrem, cibulí a ananasem.
Většinou by se příprava všech jmenovaných pokrmů vešla do 3 vět a proto jsem recepty neuváděla. Nebojte se na ně zeptat v komentářích a já co nejrychleji odpovím. Doufám, že se inspirujete a bude vám chutnat...😍

Moc vám děkuji za přečtení a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka 💕

16 komentářů:

  1. Skvelé nápady, samá zeleninka a celkovo to vyzerá pekne pestro. Taká predsa strava má byť.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj vypadá to hodně dobře všechno ! �� Jak prosím děláš ty žitné placky a dalamanky či housky do bulgerů? ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žitné placky jsem měla včera! Pokud chceš, aby vypadaly jako na první fotce s tofu a zeleninou - 1 šálek žitná mouka + 1/4 sáčku sušeného droždí + 100 ml teplá voda -> nechat vykynout a pak vyválet tenoulinkou placičku a opékat nasucho nejlépe na plotně. Včera jsem si dělala jen rychlou verzi s jedlou sodou: 2 lžíce žitné mouky, 2 lžíce jemných ovesných vloček, špetka soli, špetka jedlé sody, pár lžic vody a kari koření -> opékat jako lívance v tenké vrstvě na pánvičce vymazané kokosákem. :) Snad je to srozumitelné! :) :D Housky většinou dělám podle receptu na domácí veky: https://corculum.blogspot.cz/2014/07/pecme-si-vlastni.html
      a dalamánky s 70% žitné mouky podle tohoto receptu na staročeský chléb https://corculum.blogspot.cz/2015/11/domaci-starocesky-chleb-salat-horcicny.html :)
      Děkuji za dotaz!

      Vymazat
  3. Mě spíše udivuje, že máte na koleji takové kuchyňky, kde se dá takto super vařit :D Protože já na bytě nemám ani troubu :(
    Na obědy jinak chodím do menzy - asi máme levnější než vy v Praze - ceny jsou někdy i od 30 Kč :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, ze jinde na tom nejste tak zle 😊 Asi napisu příští článek o místní kuchyni 😀 Máme tu jen dvojplotynkový vařič! Museli jsme si koupit rychlovarnou konvici a protože rádi pečeme, po 3 měsících jsme zakoupili i minitroubu a mikrovlnku máme od kamaráda 😊 I tak je to ale k vedení Foodblogu mizerné 😀😊dělám co muzu 😊

      Vymazat
  4. Já nejvíce asi nakupuji luštěniny, bulgur atd. Možnosti jsou u těchto surovin nekonečné :) A pak hodně sezónní zelenina. V Itálii na uni si vařím každý den, protože pořádný oběd, co není pizza nebo těstoviny, tady pod 10E prostě nelze sehnat a pořád jíst někde těstoviny, to bych nemohla :D Takže celkově mi přijde, že míchám podobně jako ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu! Bulgur, quinolu a další také používám a zapomněla jsem na ně:). Ještěže si vaříš, přejíst si pizzu by byla škoda! :D :) Je v Itálii místní zelenina obdobně drahá jako u nás? Chodíš na trhy nebo do supermarketu? :) Ciao Bella!

      Vymazat
  5. Ja som z toho varenia chora, tiez sa stravujem najviac doma, pretoze by som asi skrachovala, ak by som mala chodit do restavracii a to aj ked zarabam. ale JA VACSINOU NIKDY NEVIEM CO VARIT, a neznasam to vymyslat, no a musim sa od teba poriadne inspirovat :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tu najdeš inspiraci.:) Mně pomáhá například koukat na videa stránky Tasty na FB, to můžu doporučit! Ale pozor, někdy je to až moc velké foodporno.:D:)

      Vymazat
  6. všechno to vypadá moc dobře! já si taky vařím sama a jsem nejspokojenější :)

    OdpovědětVymazat
  7. všechny jídla vypadají skvěle, díky za inspiraci :) taky si vařím sama a do menzy se stravovat nechodím, a rozhodně nelituju :). Můžu se zeptat, jak jsi připravila ten musli koláč? Vypadá moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji:) Müsli koláček je hrozně jednoduchý: asi šálek a půl jemných ovesných vloček, 1 vejce, lžička medu, lžíce kakaa, rozinky, oříšky, skořice a špetka soli -> uplácat v koláčové formě na pečicím papíře, rovnou "rozkrájet" např. dřevěnou vařečkou a péct 20 minut na 180 °C. Výborně chutná s jogurtem a oříškovým máslem. :)

      Vymazat
    2. Skvělý nápad, v téhle kombinaci zní fakt výborně. Budu to muset vyzkoušet :). Tak ještě jednou díky za inspiraci :).

      Vymazat
  8. Super variace :)
    Když se chce, jde všechno a všude :)

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: