Mrkvový dort jako z cukrárny

Zdravím vás všechny u dnešního receptu! 
Mrkvový dort si nakonec oblíbí každý, nemyslíte? Americký dort s vlašskými ořechy, skořicí a marcipánem je určitě vedle brownie a cheesecaku klasikou na pultech kaváren a cukráren. Tenhle můj recept patří na Corculu už od roku 2014 k absolutní špičce a sklidil od vás spoustu pozitivních hodnocení. Děláte mi velkou radost a tak jsem ho obměnila a připravila vám na ukázku nové pojetí marcipánového zdobení. Pokud se o něj pokusíte a budete se chtít pochlubit, můžete mi dát vědět tady do komentářů, na mail corculum@post.cz nebo mě označit u fotky na instagramu (@stepanka_t). 





Dříve jsem pekla tento dort s velrybími motivy. 

*šálek = malý o objemu cca 180 ml
Budeme potřebovat...
Těsto:
  • 2 šálky* cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 4 vejce
  • 2 hrnky mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 3 šálky jemně nastrouhané mrkve
  • 145 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 1 vanička tvarohu
  • moučkový cukr (podle chuti)
+ marmeláda (já použila domácí ostružinovo-rybízovou)
+ mandarinky (1 konzerva)
+ marcipánová hmota (na domácí falešný marcipán najdete recept ZDE☺)

Postup:
  1. Vyndáme si vejce z lednice a necháme je pozvolna přejít na pokojovou teplotu. Zatím si nastrouháme na jemno mrkev a nasekáme vlašské ořechy.
  2. Do mísy dáme čtyři vejce a cukr a šleháme je ručním šlehačem cca 10 minut.
  3. Dáme vyhřívat troubu na 175°C.
  4. Smícháme si všechny sypké ingredience (mouku, sodu, sůl, skořici), přidáváme ji do našlehaných vajec s cukrem střídavě se lžící oleje. (lžička oleje-lžička sypké směsi-lžička oleje-...) 
  5.  Nakonec vmícháme do těsta mrkev a ořechy. Vznikne nám krásné oranžové těsto. ☺ Pozor na barvící schopnost mrkve, já mám od teď žlutou stěrku. ☺
  6. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem po dně a po stranách pomažeme tukem. Těsto můžeme péct najednou a následně rozřezat na 3 pláty, či současně ve 2/3 formách ve velké troubě. Pečeme v dortové formě při teplotě 175°C po dobu 45 minut na středním roštu. Necháme vychladnout a poté překrojíme.
  7. Vyrobíme si krém - vyšleháme smetanu se smetafixem a smícháme s tvarohem (+ moučkový cukr, který je však obsažen často i ve smetafixu.). První vrstvu korpusu namažeme džemem, další patro naplníme krémem (1/3) a mandarinkami a přiklopíme posledním korpusem. 
  8. Potřeme zbylým krémem a zdobíme marcipánem podle vlastního vkusu a fantazie! ☺




Líbilo by se vám, dostat můj mrkvový dort k narozeninám? Máte s ním zkušenosti? 
A kde jste ho ochutnali poprvé?
Přeji hodně štěstí při pečení, Vaše Corculum. ♥

Mohl by Vás zajímat recept na Domácí falešný marcipán či další DORTY.

13 komentářů:

  1. Wau tak ten teda je Štěpi :)) Brala bych ho všemi deseti :)
    Mám mrkvový moučník moc ráda, jako dort s krémem jsem ho ještě nezkoušela, ale umím si představit tu chuť ♡ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já a mrkvové pečení, to byla úplná premiéra! Jsem ráda, že to takhle vyšlo a dokonce jsem musela rozdávat recept na všechny strany... :)) Jestli chcete na někoho udělat dojem, tenhle dort je jasnou volbou! :) :)

      Vymazat
  2. Vypadá nádherně. Asi bych si netroufla do něčeho takového pustit. Palec hore! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu se zeptat, jakou mouku jste použila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě! Šlo o hladkou mouku tuším pšeničnou, ale určitě jde použít i jiný druh, kterému dáváte přednost. :)

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď :). Dortíky (vyšlo mi to na dva) se opravdu povedly, jen se po nich zaprášilo. Skvělý recept

      Vymazat
  4. Tak to musí byť dobrota, milá Štepanko, všetky recepty sú báječné..Ďakujem pekne. Ja robievam mafinky Mrkvové a tiež sú výborné. ..ReceptíK ukládám. ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuji, Agnes:) Muffiny jsem již dlouho nepekla a mrkvové budou určitě výborné, dík za tip! :)Š.

      Vymazat
  5. Super podarila sa, často robím mrkvovú tortu ale úplne bez múky len s orechami alebo mandlami, máme radi aj mrkvové sušienky, mafiny alebo mrkvové batôžky plnené džem. Je to vďaťné šťavnaté a málo sladké pečivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam, nedala byste mi prosím recept na Vaše mrkvové sušenky? Tedy pokud to není rodinné stříbro. :) :)

      Vymazat
  6. Vypadá úžasně! Na mrkovvý dort se taky chystám!

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za tip na cukrařinu. Znal jsem do teď jenom jedlé zlato, které doma v pár plátcích mám, ale jen na skutečně vymazlené příležitosti. Většinou na svatební nebo narozeninové dorty, kde si to zákazníci zaplatí. Na takové to domácí pečení jsem to použila snad jenom jednou a bylo mi to úplně líto. Ale to stříbro, to je určitě i jiná cenová kategorie, tak tím třeba ozvláštním i nějaký dezert pro vzácnou návštěvu. ;-)

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: