Domácí tortellini

     
     Komu chutnají ty malé rozvařené kousky bez chuti v závodní jídelně, běžte o dům (respektive kuchyň) dál. Nikdy nepoznám, jestli jím tu příchuť s masem nebo se sýrem a to bych teda řekla, že by tam ten rozdíl měl být znát! Tentokrát jsem si dopřála DOMÁCÍ tortellini ze špaldové mouky!
 
  "Ježiš marja, co já si dám k obědu," honilo se mi hlavou dnes dopoledne. Byla jsem sama doma, ve spíži se houpala na špagátku akorát mrtvá myška a v lednici zbyl česnekový bok, paštika, parmazán, vejce a rajčata. Dobře, teď mám trochu krmelec na zádech. Prostě jsem po nějaké době skvělého vaření tak zmlsaná, že mě jen tak něco do extáze nepřivede. Sedla jsem si a přemýšlela, co jsem vlastně chtěla vyzkoušet? Konečně mám čas a volný kvartýr a spokojím se snad se chlebem s máslem? Jaký hlavní chod mám na seznamu... Čočkový pikantní dip? Ne, ten je sice skvělý, ale na to chuť nemám. Gnocchi s olivami? Šla jsem na výpravu do spíže a zjistila, že nemáme olivy. A najednou mě to napadlo! Udělám si vlastní těstoviny a ne jen tak ledajaké! Tortellini! 

      Jestli si ťukáte na čelo, "zase ta špaldová!"... Pardon, ale mám skvělý pocit z toho, když vařím trochu (...pro mé nejbližší okolí...) netradičně. Špaldovou mouku jsem objevila teprve nedávno. Investovala jsem do ní sice trochu víc než bylo původně v plánu, protože zrovna neměli normální, jen Bio, za tak trochu nekřesťanskou cenu - 53 Kč / 1 kg. Tenkrát se mi ta částka zdála moc, jenže když si člověk spočítá, nakolik ho nakonec těstoviny vlastní výroby vyjdou, je to prostě BOMBA! Teď se podržte... Za porce pro dvě osoby, jsem utratila 36 korun českých! (5,30 za mouku, 2,50 za vejce, sůl ani počítat nebudu, 10 korun za rajčata a 8 korun za šunku) 

     

Domácí tortellini♥ ode dneška stálice v mé kuchařce. Pozvěte je i do té vaší. ☺
Do mouky si uděláme důlek a dovnitř vyklepneme vejce.
     Jde se na věc!       
     Samozřejmě špaldová mouka se dá nahradit jakoukoli jinou, ale trochu bych se za ní znovu přimlouvala. Těstoviny z ní vyrobené skvěle zasytí a vypadají krásně zdravě. Jíme hlavně očima, takže je to důležitý fakt!

Na porci pro dvě osoby budeme potřebovat:

  • 100 g špaldové mouky - hladké (a na poprášení válu)
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžičky soli
Dále náplň:
  • několik malých rajčat
  • lístky bazalky (nejlépe domácí a čerstvé)
  • 5 plátků česnekového boku (jakékoli jiné uzeniny)
Na posypání:
  • parmazán a snítka bazalky


POSTUP:

      Základní těsto na těstoviny: Na kuchyňském válu si prosejeme mouku a uzpůsobíme ji do tvaru kráteru. Do důlku dáme vejce a postupně nejdříve vidličkou a později rukama zpracujeme v hladké těsto. Necháme 30 minut odpočinout. Po uplynulé době se na bochánek těsta vrhneme s pomoučeným válečkem! Vyválíme si asi 0,5 mm silné těsto, které si nakrájíme podle vlastních představ. Můžeme vytvářet krátké nudličky do polévky, dlouhé tagliatelle nebo tortellini. Pokud se rozhodnete jako já pro poslední jmenovanou možnost, plňte čtverečky těsta plátkem česnekového boku, půlkou rajčátka a bazalkovým listem.
      Vaříme v nadměrném množství osolené vody s olivovým olejem po dobu cca 10 minut.
      Podáváme s parmazánem a lístečky bazalky.

Těstoviny před uvařením.
Průřez těstovinou.
Pohled bez parmazánu...
 Kam se hrabe Láďa Hruška z novy... Někdy s vyvalenýma očima koukám, z čeho je schopný kuchtit. Minule nás zaujal hlavně návrh na jablečný závin, kde do těsta přidal pomazánkové máslo (dnes "tradiční pomazánkové"). Několik dam v okolí se jalo nápad vyzkoušet a tak jsem měla možnost ochutnat. Jsem schopná upéct muffiny z coly a marshmallowkakaovou bábovku s kyselým zelím... To vše, ano! (Bylo to výborné!) Avšak nějakým záhadným způsobem mi slaná příchuť v těstě, které má být tenké, křupavoučké a doplňovat se se skořicí a zkaramelizovanou sladkou šťávou z jablek (taky na to máte chuť? :P) ...nesedla! 
      Láďo, abych si tě usmířila... V záložkách mám od tebe hned dva recepty! A to na trdelníky a pivní preclíky. ☺ Brzy na ně dojde. 

      Přijde mi moc fajn brát v potaz i peníze a zmínit cenu pokrmu. Sice se krásně kouká na fotku Polévky à la Mór Jókai nebo jiný "extra-spešl" recept... Jenže, co když jediné, co doma doopravdy máte je česnek, mrkev, petržel a sádlo? (Volba této polévky je čistě náhodná a nespochybňuji její skvělou chuť.) 



    Co vy si o tom myslíte? Udělalo by vám radost vídat tu více exotiky? Jste fanoušky Ládi Hrušky? 

6 komentářů:

  1. Vypadají suprově, u nás v jídelně je nedělají zas tak hrozné, ráda si je tam dávám, ale domací je prostě domácí. :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :).. Také si je občas v jídelně dám, ale s tímhle se to nedá srovnávat. :)

      Vymazat
  2. Vypadá to parádně. Obdivuju ty, co videí něco v ledničce a hned z toho něco uvaří :) Valerie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O:) děkuju.. :) Já osobně právě potřebuji být něčím limitovaná, takže minimum rozmanitých ingrediencí je pro mě ideál! :D :)

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: