Seznam čokolád a bonbonů bez PO

Všichni víte, jak moc brojím proti palmovému oleji. O svých důvodech jsem se rozepisovala v článku ze srpna s názvem: Zabiják palma olejná. Ráda zjišťuji, že od té doby se začaly dít věci!

Jednak mě moc potěšil Váš zájem o téma a o celou problematiku, jednak jsem se sama snažila udělat něco víc. Přidali jsme se do skupiny na facebooku - Stop palmovému oleji, do které Vás srdečně všechny zvu. Najdete zde super typy ohledně potravin obsahujících i postrádajících palmový olej (dále již PO). Jak jsem předsílala dříve, vyvinuli jsme i vlastní iniciativu. Šli jsme s přítelem do obchodu a pátrali po potravinách BEZ palmového oleje. Po starém způsobu jsem si tužkou dělala podrobné poznámky ohledně výrobku, značky a případné příchuti.

Jsme ale lenoši a obchody jsou obří (na můj vkus až moc). Po dvou hodinách v jediném oddělení nás oba bolely oči, nohy i zády a tak jsme odložili další kompartmenty na neurčito. To nejdůležitější jsme ale zvládli: čokolády a žele bonbony, o nich je dnešní článek. V následující "tabulce" najdete produkty bez PO, které prodává řetězec TESCO. Pokud zde nezahlédnete název a příslušnou značku oblíbeného výrobku, pravděpodobně obsahuje PO.
 PS: Budu se snažit tento příspěvek aktualizovat.


web
Potraviny BEZ palmového oleje v sortimentru TESCO (2015)
Kategorie Výrobce (řada) Typ produktu
Čokolády Milka Happy Cows
Bubbly white
Bubbly Apline Milk
Lindt Creation Orange
Máta
Cherry&Chilli
Caramel
Raspberry dream (malinová)
Pistachio delight
Excellence Dark Roasted sezame (se sezamem)
Éclats de féves de cacao (kakaové boby)
Coconut intense
Intense orange
Strawberry
Chilli
A touch of sea salt
70%
85%
90%
Excellence Milk Extra creamy
Côte D'Or oříšková
mandlová
oříškovo-rozinková
orange noir
70%
86%
Villars Dark 70% Hazelnuts (oříšková)
70%
70% Rasberry
Milk Noir Caffé
Mléčná
Oříškovo-mléčná
mléčná s pomerančem
Figaro Sladká vášeň 70%
Sladká vášeň 86%
Sladká vášeň 70% malina
Tesco Finest Peruvian 43% Peruvian
70% Peruvian
Swiss 72%
74%
85%
Mléčná
S vanilkovým luskem
Milk with caramel
Dark with pepermint
Merci Milk
Almond
Coffee
Extr. Dark 72%
Loir Special Absinth
Lifefood        cannabis (mléčná a bílá)
Veškerý sortiment :)
Bonbony aj. JoJo Arašídy v cukru
Jahůdky
Marshmallow
Kyselá vexta
Kyselé rybičky
Kyselé žížalky
Tesco lízátka
Sour rings/ worms
Mini burgers
Cola bottles
Sweet mix
Candy mini mix
Drops
Candy Carneval - Cream Toffee
Pedro sladký mix (krabice)
pásky s příchutí Tutti Frutti, Cola
Veselí špuntíci
Kyseláci
DinoPark
Haribo Happy Cola
Berries (maliny a ostružiny)
Šmoulové, Chamallows flowers atd.
Dinos, Dinosaurier
Wummis
Happy Cherries
Erdbeeren (jahůdky)
Liebes Herzen (srdíčka)
Saft Goldbären (medvídci)
Funny cubes
Meruňky (kyselé)
BonPari Vše tuhé (ICE, Original, šumivé, extra kyselé)
Lipo Veselé čočky
Hors, české Karamelky
Ovocný mix
Cherry
Strawberry
Orange
Roksy
Mimm2 Smile gummi
Herba Orange
Černý rybíz a měsíček lékařský
Eukalyptus
Sfinx Toffo
Mentolky
Beskydky
Větrovky
Mentos vše (s kokosovým extra ztuženým tukem)
Ricola vše
TicTac vše
Hašlerky vše

Jedno z největších překvapení byl obsah PO v medvídcích H**ibo a dalších žele produktech. Stejně tak PO obsahují lentilky, veškeré plněné čokolády, některé pendreky a Mimm 2 soft. 

web

I když se snažím PO vyhýbat, někdy to zkrátka nejde. Minimálně bychom se měl každý zamyslet, jak často je nám palmový tuk podsouván ať už v jídle nebo v kosmetice a snažit se ho kupovat v co nejmenším množství.

Doufám, že pro Vás byl tento článek přínosem stejně jako pro mě. Přeji Vám krásný den, bez starostí a stresu a možná... i bez palmového oleje. 

Mějte se krásně a něco pro to udělejte!

43 komentářů:

  1. Štěpánko super, potěšila jsi mě. Nejen seznamem, ale i tím, že Milka Happy Cows a maliny s ostružinama od Haribo PO neobsahují! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže mlsání má zelenou! :D :) Jsem ráda, že nejsi zklamaná! :)

      Vymazat
  2. Ahoj, diky za snahu! Urcite si tenhle clanek ulozim nebo vytisknu, abych vedela. Nicmene treba zrovna bombony Ricola obsahuje aspartam, coz je docela svinstvo. A pozor by si mel davat clovek i na barvicky v bonbonech, ne vzdycky je to cervena mrkev... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za připomínku. Vím, že aspartam je zdravý nebezpečný. Již dlouho o něm plánuji napsat také jeden z článků, jelikož jsem se mu věnovala ve své seminární práci z chemie v loňském roce. Bohužel se nedá všechno zvládnout v jediné tabulce. :/ :) Nebezpečných faktorů je příliš mnoho. :) Jak říkáš, škoda, že není jen mrkvová červená. :) :D Děkuji za komentář a za připomenutí APM! :)

      Vymazat
  3. Díky za článek. Palmovému oleji se snažím taky vyhýbat, především kvůli jeho ekologickým dopadům. Zrovna dnes říkal kamarád, jak byl v Indonésii a jak všude tam hoří pralesy, a to jen proto, aby se tam posléze vysadily olejové palmy.
    Jednou jsme s přítelem chtěli nakoupit sladkosti bez palmového oleje a zároveň bez glukózo-fruktózového sirupu a skončili jsme akorát u piškot... Je to fakt síla, jak se tyhle věci cpou do všeho, jen aby potravinářské firmy zvýšily zisky - bez ohledu na životní prostředí nebo zdraví spotřebitelů.

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký článek, vážně ten olej cpou úplně všude.. No a k tomu palmovému oleji v kosmetice - i když to třeba není napsané ve složení, tak stejně většina kosmetických surovin je vyrobena právě z PO (dřív se více vyráběly z ropy), protože je to levné, takže vyhnout se mu je hodně velké umění :-/...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Nevíš náhodou, ve které kosmetice bych ho nenašla? :/ Už dlouho se snažím nějakou najít, ale marně. :/

      Vymazat
    2. Nejlépe je vybírat bio nebo veganskou kosmetiku. Výborná je česká Bione, Manna, dekorativní třeba Alverde.

      Vymazat
    3. Také se přidávám k díkům za tu práci, co jste si dali!
      A doplňuji kosmetiku bez palmového oleje a kdečeho dalšího: Nobilis Tilia, česká firma.

      Vymazat
    4. Veganské znamená z rostlinných zdrojů, takže teoreticky vzato tam může být PO také, sice většina veganských značek hledí i na tu ekologickou stránku věci, ale některé jiné firmy si všimly, že když je na tom nálepka VEGAN tak se to dá prodat dráž.

      Další tip: prostě se snažit ve větší míře používat oleje aj. v neupravené podobě, tzn. třeba místo nočního krému používám střídavě kokosový olej a vepřové sádlo, denní krém si tedy kupuji, protože od toho chci i nějaké další vlastnosti, ale klíčem je to OMEZENÍ.
      (konečně, i z hlediska té firmy tohle zabere - když si představíte nějakou velkou značku jako je např. LÖreal, kdyby se jim stalo že by prodej denních krémů zůstal stejný a prodej nočních krémů klesl o 20%, no tak to by se hned chytili za nos)

      Vymazat
  5. Děkuji za článek, za kterým je určitě hodně práce. Při vybírání sladkostí je velmi dobré sledovat přítomnost, resp. nepřítomnost glukózového sirupu. Nebo glukózovo-fruktózového. Je daleko horší než cukr, protože velmi škodí játrům, jenže je levnější než cukr, takže mezi výrobci oblíbený. Ne že by cukr byl zdravý a navíc je to droga, ale je pořád lepší sladit cukrem než tímto sirupem. Třtinovým nerafinovaným radši než bílým rafinovaným. Takže nejen palmový olej, bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně děkuji za varování před glukózovo-fruktózovým sirupem! Na něj se na rozdíl od PO a jiných extra ztužených tucích ve složení dívat zapomínám. :/ V drogerii se porozhlédnu po výše zmiňované kosmetice! :))

      Vymazat
  6. Tuhle snahu cením, ale příště můžete jen najet na itesco.cz, kde je kompletní sortiment a u 99 % výrobků je uvedené složení - tak si dělám průzkum já, když potřebuju koupit něco, v čem by potenciálně PO mohl být. Když najdu variantu bez PO, tak už rovnou v obchodě vím a sáhnu po tom (samozřejmě ale složení rychle zkontroluju, kdyby náhodou :))

    OdpovědětVymazat
  7. Fandím vám a držím palce!
    Škoda jen, že není zveřejněn seznam jiného druhu potravin než-li nezdravé cukrovinky. Rafinovaný cukr je také škodlivý.......

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji všem za chválu! :) samozřejmě by to chtělo ještě hodně dalších parametrů, na které bohužel nebyl čas.:/ :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nenašla jsem ve složení Granko či Čára,přitom se tyto dvě věci uvádí,že obsahují Po?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neslyšela jsem, že by někdo osočoval z obsahu PO hlavně Granko nebo Caro. Na jejich obale také nevidím žádné PO. S tímto druhem seznamu ovšem Granko a Caro nemá nic společného.. :)

      Vymazat
  10. Ahoj, fajn článok!! Chcem sa spýtať, len aby nedošlo k nedorozumeniu ... Brala si do úvahy len tie sladkosti, pri ktorých bolo explicitne vyjadrené, o aké konkrétne oleje sa jedna ...? Oni to tam totiž často neuvádzajú. :) Vďaka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud bylo na složení napsáno např. "rostlinný olej" (což se už nesmí), v 99 % případů se za tím skrývá palmový olej. Takže i takové potraviny jsem z tohoto seznamu vyškrtla. Jsou zde pouze potraviny, které neobsahují na obalech hesla: "palmový tuk, palmový olej, rostlinný olej" apod. :)

      Vymazat
  11. Ještě nová řada od Milky, konkrétně Chocsplash s matovou příchutí. Úplně bez PO a je moc dobrá, takže paráda.

    OdpovědětVymazat
  12. Stěpánko v seznamu, kde není PO uvádíte haribo medvídky tím myslíte takové ty novější víc barevné? Protože v závěru píšete že Haribo medvídci PO obsahují.. Díky za odpověď Draga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S medvídky je to složitější, kvůli více druhům. Medvídci Saft Goldbären PO NEobsahují - jsou to ty se zlatým obalem. Ostatní druhy medvídků od Hariba, které mi přišly pod ruku naopak PO obsahovaly. :)

      Vymazat
  13. Ten glukozový sirup má ještě další vlastnost, že naše receptory na cukr ho nezaznamenají a není tak uspokojená chuť a pořád tělo ten cukr vyžaduje. Myslím,že o tom byl hezký článek v 21.století, ale to si nejsem jistá. A je prostě všude, v sirupech dokonce i těch tvářících bio, levných, drahých, v limonadách atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tenhle komentář! Rozhodně si o glukózovém sirupu ještě najdu nějaké články, tahle problematika mě zajímá. :)

      Vymazat
  14. Super akce :) DO skupiny jsem se taky přidala. Já zase koukám že je i v dětských kaších....

    OdpovědětVymazat
  15. Parádní článek!! Děkuji. Možná byste příště mohla sestavit list firem, které PO používají.. :-) Pokud firma přidává PO do 70 % svých výrobků, tak je alibistické kupovat těch zbylých 30 %, ve kterých palmový olej není. Když vím, že firmy Orion, Lindt, Nestlé, Unilever palmový olej používají, tak se chci snažit nekupovat vůbec jejich výrobky. Jen nevím jak moc do důsledku to brát.. Včera jsem zkomala potraviny v IKEA - většina palmový olej obsahuje, takže vím, že tam nic kupovat nebudu, ale asi bych měla být důsledná a nekupovat ani jejich nábytek, že? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář! :)
      Ráda bych uveřejnila seznam firem, které PO Nepoužívají, ale chtělo by to asi mnohem delší průzkum trhu. :/ Taky se tak trochu bojím agrese ze strany firem, které bych takto mohla nepřímo poškodit. Jsem srábek. :D Ale děkuji za nápad... ještě se nad tím minimálně zamyslím! :) Š.

      Vymazat
    2. PS: Osobně kupuji potraviny bez PO i od firem, které v jiných produktech PO mají. Někdy se tomu zkrátka nedá vyhnout, ale kdybych měla víc času, dám si s tím samozřejmě mnohem větší práci a seženu si jejich podrobný seznam. :)

      Vymazat
    3. Děkuji Vám za Váš čas a zprávy.. Je skvělý, že jste si dala práci s tímhle seznamem a že o tom vůbec píšete. Já jsem Vás jen trochu pošťuchovala :) Je hodně těžký nakupovat potraviny bez palmového oleje, protože je ve všem, takže až u mě zmizí počáteční nadšení, tak vezmu na milost cokoliv, kde palmový olej není. Když jste tohle zkoumala víte jaký je rozdíl mezi palmovým olejem a kokosovým tukem? Nějak jsem si myslela, že to je stejné, ale asi není? Krásný adventní čas všem..

      Vymazat
  16. Škoda, že nemáte v přehledu taky oplatky bez palmového tuku. Osobně jsem prošel celý regál v Bille a jediné, co jsem našel, byly piškoty s želé a čokoládovou polevou Figaro. Jenže zy pro změnu obsahují glukózo-fruktózový sirup. Takže taky nic moc. Jiří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Jiří!
      Rozhodně až budu mít trochu víc času, plánuji udělat průzkum i v oddělení se sušenkami a oplatkami. Na jednoho člověka je to ale příliš práce. Prozatím doporučuji stránky koalice proti palmovému oleji, kde najdete i fotografie výrobků BEZ po. Jistě tam budou také oplatky. :) Bohužel, ohledně glukózo-fruktózového sirupu tam kolonka není. :/ Bude to chtít větší pátrání. :) Přeji hodně štěstí a děkuji, že jste v boji proti PO s námi. :) Š.

      Vymazat
    2. http://stoppalmovemuoleji.cz/prehled_vyrobku.php

      Vymazat
  17. Neznáte nějaké klasické oplatky, které PO neobsahují? (nemyslím tím sušenky)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediné co jsem zatím našel jsou Tradiční oplatky Kolonáda (ale pouze ty hořké). Vše ostatní co Opavia/Mondeléz vyrábí dle "tradičních" receptur obsahuje PO.

      Vymazat
  18. Ten článek mě zklamal, ale i tak snaha se cení :-) Sladkosti jsou ty nejméně potřebné k životu, snad kromě čokolády a tady by stačilo uvést jich pár. Doma již kupujeme jen základní potraviny potřebné k životu - zelenina od zelináře, maso od řezníka, sýry ze sýrárny... všechny sladkosti pečeme. Např. lázeňské oplatky od Opavie obsahují PO jako spousta jejich dalších výrobků. I kdyby jeden jediný výrobek od Opavie byl dobrý, nekoupíme to, protože už nemají naši důvěru a používají něco, za co zaplatila příroda vysokou cenu. Též staré dobré křupky a některé produkty od Bohemia mají PO. Sice je to RSPO PO, ale i tak PO se vyhýbáme.

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že PO neobsahují ani piškoty Jeffa s meruňkovým a višňovým žele z Penny.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, možná je to jen názor chlapa, o PO jsem se začal teprve zajímat, neříkám že je dobrý, ale kdyby jste vystříhali z nákupu všechny výrobky, které obsahují něco zdraví škodlivého, co tam budete mít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,
      podle mého názoru záleží na vlastním vnímání, co je škodlivé a co nikoli. Následující komentář je psán pouze z mého pohledu na věc.
      I pokud budeme přesvědčení o vhodnosti produktu, který si chceme vložit do košíku, zda je potravina "zdravá/nezdravá" rozhoduje pouze množství, které přijímáme. Každá potravina (obzvláště výrazné chuti) se stává po dosažení určité dávky jedem (zdroj si nevzpomínám, ale dočetla jsem se, že muškátovým oříškem se v historii vyvolávaly interrupce, stejně tak si dovedete představit, co s člověkem udělá mnoho kávy, chilli papriček nebo alkoholu).
      Nic tedy není černobílé. Neexistuje zdravá a nezdravá potravina. Odpovědět na Vaši otázku mohu pouze za sebe - když budu chtít, budu mít v košíku stále stejné věci, jen v jiném množství. :)
      Je tu mnoho k zvážení - primární složení (množství přísady, ztužené/neztužené tuky,...), místo nákupu (zdravé výživy nezejí prázdnotou), podmínky sběru a skladování (i zdánlivě bezproblémová surovina jako zelenina se může snadno stát nevhodnou), způsob přípravy(smažení, přepalování tuků), kombinování potravin (příliš jednoduchých sacharidů, málo vlákniny)... Člověk by se z toho zbláznil, kdyby nakupoval jen na základě "nejnovějšího článku na www.dietarka.cd". Je na každém z nás, aby pochopil, co je ještě zdravá dávka (jedna kostička hořké čokolády/den) a co je příliš a naše tělo tím vystavujeme riziku (hranolky s majonézou a cheeseburger každý den k večeři). Pokud je strava pestrá a vyvážená, koresponduje s vaší tělesnou aktivitou a životním stylem, proč si jednou za čas nedat něco "nezdravého"?
      Doufám, že Vám bude má odpověď připadat dostačující.

      S přáním hezkého dne,
      Štěpánka

      Vymazat
  21. Super! Je úžasné, že sis dala tu práci a udělala tento seznam! :) moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že takovým relativně jednoduchým skutkem můžu pomoci i ostatním :)!

      Vymazat
  22. Zkus čokoládu od Janka ;-) je bez palmáče a je TOP. Kubajz

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: