Veganský guláš z cizrny

Cizrna + pórek + paprika + řeřicha + rýže


inspirovala jsem se na: veganotic.blogspot.cz




Budeme potřebovat: 

  • 350 g cizrny 
  • 1/2 velkého pórku
  • 1 lžíce červené sladké papriky (koření)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 350 ml vývaru (lze nahradit vodou a polévkovým kořením)
  • 150 ml smetany na vaření
  • šťáva z půlky citronu
  • drcený kmín
  • sůl, pepř
  • pár lístků tymiánu
  • 50 g řeřichy
Postup:
  1. Den předem si dáme namáčet cizrnu v dostatečně velkém hrnci a trojnásobném množství vody. Nelekejte se, až se ráno vzbudíte a půjdete se na ni kouknout. Možná vám bude právě utíkat z hrnce! :o :)
  2. Vyměníme vodu (popř. doplníme vodu) a dáme vařit na 1,5 hodiny. Z toho 1. hodinu bez pokličky a poté půlhodinu s pokličkou.
  3. Odlijeme teplou vodu a přelijeme studenou. Všímejte si, jak se začal římský hrách loupat... Promneme párkrát mezi prsty a sundáme slupky. (tento krok je možné vynechat)
  4. Polovinu si dáme stranou a druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem. 
  5. Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a osmahneme je v hrnci. Přidáme papriku, na minutku rychle orestujeme (pozor,  ať nezhořkne!) a zalijeme vývarem (vodou). Vaříme pět minut.
  6. Přidáme rozmixovanou a celou cizrnu - vaříme 15 minut.
  7. Nakrájíme si na úzké proužky pórek a přidáme ho do hrnce - vaříme cca 5 - 10 minut, dokud porek nezměkne.
  8. Ochutíme - šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem, tymiánem, kmínem a vlijeme smetanu.
  9. Máme hotovo! Servírujeme s rýží, posypané nakrájenou řeřichou... ☺ (Jestli ji máte dost, můžete ji přidat spolu s pórkem.)
* Příprava rýže: Přelijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžičku másla a malou cibulku, ve které jsou zapíchnuty dva hřebíčky. Osolíme a vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevypaří. 
1 osoba = 3 polévkové lžíce rýže

A jak mi chutnalo? Strávila jsem v kuchyni půlku dne... Možná to bylo tím, že jsem tento recept zkoušela poprvé... Ale chutnalo mi náramně! :) Vyzkoušejte to také... :) 
Jaký je váš oblíbený recept z cizrny? 

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Děkuji! :) taky to skvěle chutná :) ale je to celkem pracné :/ i tak doporučuji vyzkoušet! :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Směle do toho! :) jen pozor, je to celkem časově náročné... :/ doporučuji podávat i s kuskusem nebo pečivem :)) Hodně štěstí a dobrou chuť! :)

      Vymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Oblíbené příspěvky