Cizrna + pórek + paprika + řeřicha + rýže
inspirovala jsem se na: veganotic.blogspot.cz |
Budeme potřebovat:
- 350 g cizrny
- 1/2 velkého pórku
- 1 lžíce červené sladké papriky (koření)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 350 ml vývaru (lze nahradit vodou a polévkovým kořením)
- 150 ml smetany na vaření
- šťáva z půlky citronu
- drcený kmín
- sůl, pepř
- pár lístků tymiánu
- 50 g řeřichy
Postup:
- Den předem si dáme namáčet cizrnu v dostatečně velkém hrnci a trojnásobném množství vody. Nelekejte se, až se ráno vzbudíte a půjdete se na ni kouknout. Možná vám bude právě utíkat z hrnce! :o :)
- Vyměníme vodu (popř. doplníme vodu) a dáme vařit na 1,5 hodiny. Z toho 1. hodinu bez pokličky a poté půlhodinu s pokličkou.
- Odlijeme teplou vodu a přelijeme studenou. Všímejte si, jak se začal římský hrách loupat... Promneme párkrát mezi prsty a sundáme slupky. (tento krok je možné vynechat)
- Polovinu si dáme stranou a druhou polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a osmahneme je v hrnci. Přidáme papriku, na minutku rychle orestujeme (pozor, ať nezhořkne!) a zalijeme vývarem (vodou). Vaříme pět minut.
- Přidáme rozmixovanou a celou cizrnu - vaříme 15 minut.
- Nakrájíme si na úzké proužky pórek a přidáme ho do hrnce - vaříme cca 5 - 10 minut, dokud porek nezměkne.
- Ochutíme - šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem, tymiánem, kmínem a vlijeme smetanu.
- Máme hotovo! Servírujeme s rýží, posypané nakrájenou řeřichou... ☺ (Jestli ji máte dost, můžete ji přidat spolu s pórkem.)
* Příprava rýže: Přelijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžičku másla a malou cibulku, ve které jsou zapíchnuty dva hřebíčky. Osolíme a vaříme cca 20 minut, dokud se voda nevypaří.
1 osoba = 3 polévkové lžíce rýže
A jak mi chutnalo? Strávila jsem v kuchyni půlku dne... Možná to bylo tím, že jsem tento recept zkoušela poprvé... Ale chutnalo mi náramně! :) Vyzkoušejte to také... :)
Jaký je váš oblíbený recept z cizrny?
To vypadá opravdu dobře :)
OdpovědětVymazatDěkuji! :) taky to skvěle chutná :) ale je to celkem pracné :/ i tak doporučuji vyzkoušet! :)
VymazatUrčitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatSměle do toho! :) jen pozor, je to celkem časově náročné... :/ doporučuji podávat i s kuskusem nebo pečivem :)) Hodně štěstí a dobrou chuť! :)
Vymazat