Černá Hora & Albánie

       Zdravím moji milí gurmáni a gurmánky. :) Po delší odmlce jsem tu konečně se slibovaným článkem o naší dovolené v Černé Hoře a výletu do Albánie! (Bylo to báááječné a dobrodružné, rozhodně nejdobrodružnější letní dovolená, jakou jsem do dnešního dne absolvovala. :D) Dřív než zamíříte rovnou k fotkám a vyprávění, chtěla bych velice poděkovat za vaši přízeň a přetrvávající návštěvnost. Dokonce se tu objevily i nové čtenářky, které tímto zdravím. :) Udělalo mi to všechno velkou radost (ani nevíte jakou!  Skákání do nebe, hadr!).

       Za tvůrčí pauzu může právě týdenní expedice do Černé Hory! Raději o ní mluvím jako o Montenegru, protože to zní o 190% lépe. :D Malá zemička se zhruba 660 000 obyvateli se nachází mezi Chorvatskem, Srbskem, Kosovem, Bosnou a Hercegovinou a Albánií. Slibuji, že zeměpis brzy skončí. Přebývali jsme v destinaci Sutomore, nedaleko hlavního města Podgorica. Protože to tu bylo coby kamenem dohodil do Albánie, rozhodli jsme se vyrazit tam aspoň na jednodenní výlet a opravdu jsme nelitovali. Ale pěkně od začátku...

Montenegro

Můžete porovnávat ceny a gramatiku!
"Sír!" Vyfotit si sebe na pláži jsem také nevydržela... O:)


Letadlem jsme se dostali do Podgorici, odkud nás autobusy zavezly přímo k hotelu Korali. Realita se od slibů lišila v několika málo bodech. I když jsou to prkotiny, člověka to zamrzí a v horším případě naštve. A tak dříve než začnu služby hotelu vychvalovat, zasypu je trochou kritiky.

Zápory:
  • Cuba Libre Club. O.o Přijdete na pláž perfektně přímo před hotelem, bosí přejdete pískem ke svalnatému opálenému chlapíkovi s pořádným pekáčem buchet, koupíte si od něj na den lehátka se slunečníkem, skočíte si zaplavat do osvěžující vody, vrátíte se ochlazení a nadšení, lehnete si na ručník vedle svojí lásky, nahnete se k jeho ústům pro polibek a v tu ránu... DUC, DUC, DUC! Měla jsem chuť toho příšerného DJe zaškrtit šňůrou od plavek. Zkazil všechny písničky a vyřvával tak nahlas, že jsme ani neslyšeli vlastní myšlenky. Největší "LOLmoment" bylo, když jsme šli na procházku okolo klubu a uvnitř neseděl ani jeden host. 
  • Pingpongový stůl byl sice zdarma, ale zastrčený za promenádou popelnic a nedalo se na něm hrát. Betonová deska s vyčnívajícími kamínky tak nějak znemožňovala míčku odrazit se správným směrem. :D Kde udělali soudruzi Černohorci chybu... 
  • Obří hotel a má wifi pouze v recepci, která utáhne max. 5 mobilů a 1 notebook a to ještě musíte čekat cca půl hodiny, než se vám podaří se připojit? Jako vážně? Šanci na zkontrolování facebooku máte pouze od 20,00 do 20,25, kdy je většina lidí na večeři. 
  • Jako ostatní balkánské státy ani Montenegro není výjimkou... Všude odpadky a bordel. 


Až na příšernou wifi jsme byli s ubytováním všichni nadmíru spokojení. Ze snídaní, obědů i večeří jsme odcházeli přecpaní k prasknutí. Po pár dnech nám došlo, že takhle to dál nepůjde a vyměnili jsme svou dřívější strategii "Ochutnej všechno, nebo ti to ti tlustí Rusové snědí", za "Máš hlad? Nemáš. Tak nežer.". 

Písčitá pláž zavalená lehátky, se směrem k vodě postupně přeměnila na drobné i větší kamínky. Já jako správný kamenofetiš jsem naplnila kufr při zpáteční cestě až po víko černými a bílými oválky. Naštěstí limit zavazadla místní moc neřeší a tak vám klidně projde i kufr s 17 kily. :) :D (místo 15kg)

Klady:
  • Dobré jídlo a možnost zajít si pro pití do kafetérie. 
  • Moře blízko hotelu a pláž s krásnými lehátky. (bohužel se platí 5 euro na den)
  • Skvělá delegátka jménem Maruška Chitta. Tak srdečnou, milou a upovídanou delegátku jsem ještě nepotkala. 
  • Organizované výlety od Kovotour, ze kterých si vybere opravdu každý.
  • Vše tu bylo vcelku levné, např. 3 kopečky zmrzliny stály stejně jako jedna obří výseč pizzy 1 Euro.
  • Nádherná příroda okolo nás.
A když to bez českého zlata nevydržíte, klidně si skočte na jednu plzeň nebo kozla
a zajezte ji obřííí pizzou!


Albánie


Za pár let bude možná Albánie podobná dnešnímu Chorvatsku zavalenému apartmány a hotely... Italové do chudé zemičky investují miliardy, staví honosné rezidence a už letos tam prý odcestovalo i plno Čechů. Pojedete tam i vy? 

První, na co se připravte, jsou žebrající albánští cikáni na hranicích. Matka v roztrhaných šatech po dvaceti letech (a dětech) peláší ke každému otevřenému okénku auta a křičí: "Euro! Euro!" Průměrný věk dožití albánských romů je přibližně 37 let. Živí se pouze žebráním na ulicích a podle místních, jsou (až na krádeže) neškodní. Ke klasických suvenýrů, které byste si neměli zapomenout pořídit, je fíková marmeláda a koňak!
Skadar je městem mnoha náboženství. Přestože v Albánii je 80% muslimů, najdete tu na jednom místě hned tři svatostánky a to: pravoslavný kostel, katolickou katedrálu a mešitu. Diktátor Hodža nechal vyhlásit Albánii za první ateistický stát a veškeré budovy určené k bohoslužbám nechal zbořit. Proto je nejstarší náboženskou památkou právě katolická katedrála, jež svými velkolepými prostory umožňovala přestavbu na tělocvičnu. (blbec)
Albánská vlajka vlaje hrdě nad celým městem Skadar. 
Nad Skadarem se tyčí pevnost Rosafa. Na procházce po jejích opevněních jsme potkali i fotící se novomanžele. Při té příležitosti nám průvodkyně prozradila, že v Albánii jsou stále na denním pořádku domluvené sňatky. Na této dvojici to bylo očividné - krásná mladá černovlasá dívka si brala starého plešouna. Chudák Albánky. 
Vlevo vidíte sochu Rosafy, podle které je pevnost pojmenovaná. Legenda vypráví o stavbě veliké pevnosti. Stěny se stále hroutily a bylo potřeba obětovat mladou ženu. Volba padla na Rosafu, která právě porodila. Statečně se svým údělem smířila a obětovala se. Nechala si však zazdít pouze polovinu těla, aby mohla své malé dítě dále kojit a hladit. Něco na té oběti pravděpodobně muselo být, protože pevnost ze 4. století před naším letopočtem se nachází stále na svém místě.


Kam byste se raději podívali, do Montenegra nebo do Albánie? 
Jakou dovolenou vyhledáváte: ležení na pláží, výlety, sportovní výkony nebo exotika?
A smířili byste se s domluveným sňatkem?

Loučí se vaše, Corculum♥

3 komentáře:

  1. Moc krásný článek, já jsem zatím v Albánii ani Černé Hoře nebyla, ale moc mě to tam láká. Ráda se vyvaluju na pláži, ale taky ráda chodím po památkách a vyhledávám různé aktivity, takže tak různě :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem moc ráda:))) Rozhodně se má vyzkoušet všechno a i Černá Hora má, co se týče památek, co nabídnout! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To musela být parádní dovolená :-) Já jsem ani v jedné zmiňované zemi nebyla, ale určitě mě zaujaly :-) ... S domluveným sňatkem bych se smiřovala asi jen těžko... Dovolenou mám ráda tak půl na půl, ale spíš jsem pro nějakou akci :-) Týdenní vyvalování na pláži bych teďka vnímala jako mrhání časem. To budu moci dělat v šedesáti :-D

    Měj se hezky,
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: