Kakaovo-banánové koláčky ala tartelettky

      U snídaně jsem zhlédla film Julie a Julia (díky, Veru!) a naprosto mě dostal. Viděli jste ho? Kéž by bylo tak jednoduché být blogerkou, sednout si k počítači a sepsat takovou báseň o jídle, že padnou čtenáři okamžitě na zadek. Zmocnil se mě francouzský duch! A co patří neodmyslitelně k Francii? Creme Bruleé, Sufleé a Makronky! Ach, makronky... Nebýt toho, že doma máme bídnou zásobu mandlí, porušila bych slib daný kamarádce. Společně jsme se ke konci školního roku pustili do odvážné mise - pečení makronek. Nepovedli se zcela podle našich představ (chacha), ovšem my se jen tak nenecháme ničím odradit! Slíbily jsme si to zkusit zase za rok, spolu. Když se něco nepovede, nesmí to kuchař nikdy přiznat! Stejně jsme je v krabicích odnesly do školy a rozdaly... Nikdo nic nepoznal! :D 
      Kvůli nedostatku surovin a slibu plán "M" (makronky) padl, sedla jsem si k notebooku a hledala jinou francouzskou specialitu... U toho jsem vařila k obědu falešnou svíčkovou, abych se cítila trochu víc vlastenecky. :D Zjistila jsem, že mi toho doma chybělo mnohem více! Neměla jsem dost surovin ani na Creme bruleé, Sufleé a Tarte tatin. Ty tedy mám nyní v záložkách a brzy na ně přijde řada! 
      A pak se mi rozzářily oči při pohledu na obrazovku a já věděla, co upeču... Tartelettky! Božské malé koláčky... 




Na dvacet tartelettek si připravte:
  • 90 g hladké mouky (oblíbený typ)
  • 90 g hrubé mouky
  • 60 g másla/ hery
  • 1 vejce
  • 1/3 kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
Na krém:
  • 1/2 nastrouhaného banánu
  • 3 lžíce bílého jogurtu (1:1 s banánem)
  • 1/4 kostky tvarohu
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíce cukru moučka (upravte si podle chuti)
  • rozinky - nejsou nutné

Postup:
      V míse si smícháme všechny sypké suroviny (oba typy mouky, cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a sůl). Přidáme vejce (pokojové teploty) a rozehřáté máslo. Vařečkou nebo na válu ručně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a uložíme na 1 hodinu do lednice
      Mezi tím se dáme do příprav krému! Nastrouháme si banán na jemno (/rozmixujeme/rozmělníme vidličkou) a přidáme jogurt, tvaroh, kakao a cukr. Pokud budete chtít vyzdobit tartelettky i rozinkami, namočte si je napřed v horké vodě se lžičkou rumu. 
      Jistě nyní máte přebytek času a tak rozkoukejte film Julie a Julia, o kterém jsem hovořila na začátku článku! 
      Ztuhlé těsto vyválejte na dobře pomoučeném válu na cca 3 mm silný plát. Vykrájejte kolečka, poklaďte je na pečícím papírem vyložený plech zhruba 3 cm od sebe. 
      Pokud nemáte profesionální "tlačítko", postupujte jako já... Najděte v domě cokoli, co má dno optimální velikosti (v mém případě mlýnek na pepř:D) a tímto nástrojem stlačte kolečka o 1 mm. 
      Vzniklý kruh naplňte lžičkou krémem, popř. posypte rozinkami a dejte péct do předehřáté trouby na 175°C po dobu 15 minut. Podáváme ke kávě a s úsměvem! :)





Máte rádi francouzskou kuchyni? 
Co z ní připravujete doma?
Jak se vám líbí můj dnešní recept? 
Odborníci na pečení makronek, ozvěte se!

10 komentářů:

  1. Ten film se mi taky moc líbil. Francouzskou kuchyni jsem moc nepoznala, ale makronky bych si dala. Přiznám se ještě jsem je neochutnala.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    film jsem ještě neviděla, ale francouzskou kuchyni mám celkem ráda. Makronky jsou úžasné, ale nejvíc stejně chutí na Champ Elysées :-)) Sama jsem je ještě nezkoušela, ale už to mám dlouho v plánu. Tartaletky jsou krásné, podle prvního dojmu z fotky bych je tipovala na makové :-) Krásné fotky a pozadí not je úžasné!!!

    Měj se hezky,
    http://skills-of-art.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají skvěle:-)
    www.passengersmaniac.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju film Julie a Julia! Po pravdě se taky hrozně těším, až vyjde kuchařka Julie Child v češtině, už žádné převádění z cupů a fluid ozz(hurá)! Shodou okolností se na tartaletky taky zrovna chystám, ty tvoje vypadají skvěle :)
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevíš náhodou, kdy by měla vyjít? :/ :) Třeba by mi ji mohl nějaký ježíšek pořídit k Vánocům.. O:) :D Díky, ať se ti tartelettky povedou.. :) Také přeji krásný víkend. :)

      Vymazat
    2. Měla by vyjít 15.10. od nakladatelství Jota pod názvem ´Umění francouzské kuchyně´. To by Ježíšek stihnout mohl ;) Každopádně bych ho tam vyslala rovnou v tom říjnu. Zatím jsem neviděla žádnou propagaci, ale jestli to vynesou na světlo, bude to pravděpodobně brzy pryč. Když jsem sháněla před dvěma lety originál, sehnala jsem jenom první díl, a to ještě horko těžko.

      Vymazat
  5. Vypadá to náramně, do toho se také budu muset pustit!

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: