GRILUJEME | Bez masa o mase - Pečené žampiony

        Jestli Vás už "nebaví" stále jen panenka, kotletky a kuřecí plátky, hoďte si na gril například tyhle žampiony s modrým sýrem. Dají se ve velkém spořádat jako hlavní chod, nebo pouze jako předkrm před pořádnou flákotou pro správný chlapy! A ty uvozovky u slovesa "nebaví" v první větě berte s rezervou. Jak by někoho pořádný kus masa mohl nebavit! Vážně. Jestli jste jen trochu všežravec, sliny se Vám sbíhají hned po prvním závanu té slastné vůně, když se šťáva z třícentimetrového hovězího steaku dotkne rozžhavených uhlíků... O tom zase jindy! Tentokrát bezmasá verze pro umírněnější povahy.


Budeme potřebovat:
*udané množství je buď jako hlavní chod pro dva, nebo předkrm pro skupinu okolo 5 osob
  • 1 balení velkých žampionů vhodných na grilování
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 zakysané smetany
  • 5 rajčat
  • 50 modrého plesnivého sýra
  • hroznový olej (dle potřeby a vlastní chuti) - doporučuji použít co nejpřírodnější a nejkvalitnější, lisovaný zastudena z kvalitních surovin, např. Bohemia Olej
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • růžový pepř
Postup:
NA GRIL
       Žampiony si očistíme (sundáme svrchní vrstvu na klobouku a odkrojíme nožičku). Připravíme si patřičné množství alobalu ve tvaru čtverce, do kterého budeme později žampiony balit. Kloboučky nejprve na spodní straně pokapeme malým množstvím citronové šťávy, osolíme a namažeme 1 lžící zakysané smetany. Poklademe plátky česneku, modrého sýru, okmínujeme a poklademe plátkem rajčete. Vložíme žampion do alobalu, opepříme růžovým pepřem, zakápneme 1/2 lžičkou hroznového oleje a dobře zabalíme. Balíčky s žampiony podáváme jako předkrm. Přeji dobrou chuť!

DO TROUBY
       Všechny kroky jsou stejné jako s postupem u grilování až na zabalení do alobalu. Žampiony pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme zhruba 25 minut na 180 °C pokapané hroznovým olejem. My je máme rádi s kari rýží, ale fantazii se meze nekladou! :)

PRO VAŠE ZDRAVÍ

        Nedá mi to, abych Vám nepředala trochu svých mouder. U tepelně zpracovaných potravin je lepší klasický olivový panenský olej lisovaný za studena vyměnit za stabilnější. Proto raději použijte hroznový či dýňový a ořechový olej. Hroznový olej se hodí jak na pečení tak také smažení např. masa, což z něj dělá olej vhodný naprosto k čemukoli. Díky svému složení blahodárně působí a napomáhá při snižování hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku a prevenci srdečního infarktu. Také podporuje metabolismus, pozitivně působí na ledviny, účastní se  v boji proti volným radikálům a užívá se mimo jiné jako nástroj pro péči o suché a lámavé vlasy. Má tolik pozitivních účinků, že by to vydalo na celý článek (ráda se o něm rozepíši někdy příště). Sama používám oleje značky Bohemia olej, které jsou českými velmi kvalitními produkty. Kde se lépe informovat o tomto oleji než u samotného zdroje. :)



        Vždycky, když si naplánujeme grilování nebo venkovní rodinnou oslavu, rosničky začnou hlásit malou apokalypsu. Snad se tahle kletba brzy zlomí! Naplánovali jsme si schválně grilovačku na den, který je teď označený jako "nejchladnější v týdnu", což znamená jediné... Buď se projeví naše prokletí a předpověď přehodnotí (juchu), nebo kletbu konečně zlomíme. To by znamenalo, že bude pořád hnusně. :D

        Doufám, že Vám počasí zábavu také nezkazí. :) A přeji krásný den! :)

DO KTERÉHO FANKLUBU PATŘÍTE PŘI GRILOVÁNÍ? 
? STEAK vs. ZELENINA ?
(+ŽAMPIONY)

Follow on Bloglovin

10 komentářů:

  1. Mňam, žampióny zbožňuju a to mi připomíná, že už jsem je v téhle podobě dlouho neměla, maximálně na špízu mezi masem a zeleninou :) O hroznovém oleji slyším poprvé! Těším se na nějaký článek o něm ;)
    Jinak ja bych se nezařadila do fanklubu steakařů ani zeleninářů, nejvýstižnější by pro mě byli všežravci-to jsou ti, kteří musí k masu mít vždy kus zeleniny, jinak to není ono :D ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně. :D Já na grilovačkách sním tunu zeleniny, ale na ní samotné bych rozhodně nevydržela. :) :D Mockrát děkuju za názor, o hroznovém oleji si naplánuji článek! :) :)

      Vymazat
  2. Jéé, konečně vím, co i dneska dám k obědu, děkuju moc za tip! :) Jinak já patřím do obou klubů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak napiš, jak ti to chutnalo! :)))♥ Jsem moc ráda, že se recept hodí. Včera jsem si dovezla další žampiony, takže budu vymýšlet něco nového. :D :) Dobrou chuť! :)

      Vymazat
  3. To vypádá vážn chutně, už abych šla grilovat !
    dreammorebabe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Luci! V pátek nebo o víkendu bude skvělá příležitost! :)

      Vymazat
  4. Hmm myslím, že tohle budu muset doma vyzkoušet. Zní to hodně dobře a věřím, že podobně tahle grilovaná chuťovka bude i chutnat. :D Zkušeností s grilovanými žampiony, a ještě navíc s nivou, moc nemám. Většinou grilujeme doma žampiony v kombinaci s nějakou zeleninou jako směs. Jen mě tam zaráží ten hroznový olej, protože jsem o něm nikdy neslyšela, takže jsem zvědavá co to bude. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, to vypadá jako velká mňamka. U nás doma se taky jí maso minimálně a houby dost vedou. Na grilu jsem je teda ještě nedělala, protože zatím žádný nemáme. Jaký máte gril? Mně by se líbil elektrický z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani , protože se na něm teplota snáz reguluje, než u grilu na dřevěné uhlí, ale nevím. Určitě má i nějaké nevýhody, tak bych si ráda nechala poradit od zkušenějších.

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: